Nieuws Buitenland

Damrak profiteert van hogere olieprijzen

Maandag 10 oktober 2016 18:03 Financials onder druk.
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag flink hoger gesloten, nadat de olieprijzen omhoog schoten na uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin. De AEX steeg 1,2 procent op 455,24 punten, terwijl de AMX 0,3 procent bijschreef en de AScX een winst van 0,5 procent liet optekenen.
Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer merkte op dat de beurzen maandag een eerste positieve impuls kregen door "zeer positieve" cijfers uit Italië over de industriële productie. De productie bleek in augustus in een beduidend hoger tempo gestegen. Daarna kwamen de financiële markten volgens Nijkamp op stoom door een opleving van de olieprijs na uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin.
"Rusland staat klaar om mee te doen aan gemeenschappelijke pogingen om de productie van olie te beperken en roept andere landen op om hetzelfde te doen", zei de president tijdens een energieconferentie in de Turkse stad Istanboel. Verschillende olieproducenten zoals Saoedi-Arabië en Rusland gaan daar met elkaar in gesprek in de hoop tot een voorlopige overeenkomst te komen om de mondiale olievoorraden te verlagen.
Een november-future West Texas Intermediate noteerde 3,1 procent hoger op 51,35 dollar, terwijl een december-future Brent 2,7 procent steeg op 53,33 dollar.
Macro-economisch was de agenda maandag matig gevuld. De Duitse export nam in augustus flink toe, terwijl ook de import in de lift zat. Het handelsoverschot kwam uit op 20,0 miljard euro, flink meer dan de 15,2 miljard euro een jaar eerder. In Griekenland bleken de consumentenprijzen in september op jaarbasis te zijn gedaald.
Volgens Nijkamp kijken beleggers verder uit naar de cijfers van Alcoa, dat dinsdag voorbeurs traditiegetrouw het Amerikaanse cijferseizoen aftrapt. "Het zwaartepunt van de week ligt echter op donderdag en vrijdag, wanneer de Amerikaanse banken met de cijfers komen", aldus de vermogensbeheerder.
De euro/dollar noteerde maandag op 1,1154. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1169 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1199 op de borden.
Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen hadden met name de financiële waarden het moeilijk, met rode koersen voor de verzekeraars NN Group en Aegon. NN gaf 1,6 procent prijs, terwijl Aegon evenwel dicht bij huis bleef. NN kreeg van KBW een adviesverlaging van Outperform naar Market Perform. Vrijdag zette Standard & Poor's de kredietrating van NN nog op de negatieve CreditWatch.
Olie-gerelateerde aandelen deden het door de hogere olieprijzen juist goed. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell steeg 2,3 procent en tankopslagbedrijf Vopak steeg 1,7 procent. ArcelorMittal bleek in de AEX evenwel koploper met een winst van 3,0 procent, nadat het aandeel een adviesverhoging kreeg van S&P Equity Research. Het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 4,00 naar 5,10 euro.
In de Midkap was het bodemonderzoeker Fugro dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg maar liefst 6,5 procent, gevolgd door Arcadis dat 1,8 procent bijschreef. Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau ontving maandag een raamcontract voor milieuwerkzaamheden van het Amerikaanse leger, waarmee een bedrag is gemoeid van ongeveer 30 miljoen dollar over een periode van drie jaar.
Air France-KLM werd 1,7 procent meer waard. Uit de maandelijkse vervoerscijfers bleek dat de luchtvaartmaatschappij in september meer passagiers vervoerde.
In de AMX droeg Delta Lloyd de rode lantaarn met een verlies van 1,7 procent. Keefe, Bruyette & Woods verhoogde het koersdoel voor de verzekeraar echter van 4,00 naar 6,00 euro met een ongewijzigd Outperform advies.
IMCD gaf 0,7 procent prijs na een adviesverlaging door ABN AMRO van Kopen naar Houden met een koersdoel van 40,00 euro. De analisten van ABN AMRO vinden IMCD niet langer koopwaardig vanwege de zwakkere Britse pond in vergelijking tot de euro.
Onder de kleinere fondsen steeg Ordina 4,5 procent, terwijl ForFarmers juist 2,0 procent daalde.
Het lokaal genoteerde Inverko maakte een koerssprong 8,8 procent. De beursgenoteerde onderneming kreeg van aandeelhouders tijdens een buitengewone vergadering goedkeuring voor alle geagendeerde punten. Dit betekent dat de plannen om het volledige dochterbedrijf Synaplast en het belang van 50 procent in Equipe te verkopen doorgang zullen vinden. Inverko meldde hiermee onmiddellijk aan de slag te gaan. Selwyn Duijvestijn is daarnaast benoemd als opvolger van vertrekkend CEO Henk Alssema.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent hoger op 2.166,63 punten. De Dow Jones index steeg 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het groen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
October 10, 2016 12:03 ET (16:03 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed