Nieuws Buitenland

Winst JPMorgan stijgt

Vrijdag 13 januari 2017 14:48 Topman ziet kansen op goed nieuw regeringsbeleid.
(ABM FN-Dow Jones) JPMorgan Chase heeft in het vierde kwartaal 24 procent meer winst geboekt, geholpen door een belastingmeevaller en goede resultaten bij het effectenbedrijf na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit bleek vrijdag uit de kwartaalcijfers.
De grootste Amerikaanse bank naar balanstotaal gemeten boekte een nettowinst van 6,73 miljard dollar, of 1,71 dollar per aandeel. Een jaar eerder was dit nog 5,43 miljard dollar, of 1,32 dollar per aandeel.
Het resultaat is ruim hoger dan de 1,44 dollar per aandeel die vooraf werd verwacht door analisten, op basis van gegevens van Thomson Reuters.
De kwartaalwinst werd gespekt door een belastingmeevaller van 475 miljoen dollar.
De omzet steeg met 2,5 procent tot 24,33 miljard dollar, wat ook beter was dan de verwachte 23,95 miljard dollar.
JPMorgan, dat wordt geleid door CEO James Dimon, is een van de drie grote Amerikaanse banken die vrijdag het kwartaalcijferseizoen aftrappen. Dit moet beleggers een indicatie geven van het kwartaal dat naar de verwachting van analisten zal worden gekenmerkt door een welkome impuls voor de handel. Ook zullen bestuurders vooruitblikken op de mogelijke impact van de verrassende overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse verkiezingen, die kan leiden tot minder regeldruk en hogere rente in de Verenigde Staten.
Sinds de verkiezingen zijn de aandelenmarkten met 23 procent gestegen, wat ook geldt voor bankaandelen.
"De Amerikaanse economie is mogelijk momentum aan het opbouwen", stelde Dimon in een persverklaring. "Vooruitblikkend zien we kansen dat er goed, rationele en doordachte beleidsmaatregelen worden doorgevoerd, die de groei stimuleren, banen creëren voor Amerikanen uit alle inkomensgroepen en leefgemeenschappen helpen, en we zijn goed gepositioneerd om daarin onze rol te spelen."
In de eerste helft van het jaar werden aandelen van grote Amerikaanse banken hard geraakt, door zorgen over een vertraging van de Chinese economie en faillissementen in de olie-industrie. Maar sinds de verkiezingen zijn de aandelen van Amerikaanse banken weer hard teruggekomen, vooral nadat de aankomende regering Trump mensen met veel ervaring op Wall Street voor belangrijke posten nomineerde.
De bank nam in het vierde kwartaal voorzieningen voor slechte leningen ter waarde van 864 miljoen dollar. Het rendement op eigen vermogen over heel 2016 kwam uit op 10 procent, bij een kernkapitaalratio van 12,2 procent.
In de elektronische handel voorbeurs noteerde het aandeel JPMorgan vrijdag vrijwel vlak op 86,26 dollar.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
(c) Copyright 2017 Dow Jones & Company. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
(END) Dow Jones Newswires
January 13, 2017 08:48 ET (13:48 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed