Nieuws Buitenland

Damrak sluit lager

Maandag 16 januari 2017 17:59 Weinig richtinggevend nieuws.
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag op verlies gesloten. De AEX sloot 0,8 procent lager op 484,13 punten, terwijl de AMX 0,2 procent verloor en de AScX een pas op de plaats maakte.
Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer was er maandag weinig richtinggevend nieuws en waren daarnaast de volumes "niet indrukwekkend". Bovendien bleven de Amerikaanse beurzen gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Day, waardoor "een grote inspiratiebron" voor beleggers afwezig was. "Beleggers reageerden mogelijk nog wat op de slotstanden van vrijdag", aldus Nijkamp.
De vermogensbeheerder denkt dat er nu vooral een gebrek aan kopers is. Zij houden volgens Nijkamp het kruit droog in aanloop naar de rest van de bedrijfscijfers die nog moeten komen. "De verwachtingen zijn echter hoog en daarmee ook de kans op tegenvallers."
Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat het aantal faillissementen van Nederlandse bedrijven in december op maandbasis flink zijn gedaald. Het aantal faillissementen kwam in december uit op 328, na een opleving tot 416 in november.Verder stegen de consumentenprijzen in Italië in december met 0,4 procent op maandbasis.
Ook kregen beleggers maandag inzicht in het overschot op de goederenbalans van de eurozone. In november 2016 kwam het overschot van de eurozone uit op 25,9 miljard euro, tegenover een surplus van 22,9 miljard euro in dezelfde maand een jaar geleden.
Olie noteerde maandag lager. Een februari-future West Texas Intermediate bewoog 0,2 procent lager op 52,25 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,1 procent verloor op 55,39 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0600. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0593 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0639 op de borden.
Stijgers en dalers
In de AEX sloten slechts 3 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Boskalis dat 0,9 procent steeg, nadat het bedrijf een intentieverklaring tekende voor de gunning van een contract voor de ontwikkeling van de haven van Duqm in Oman. Dit contract kent een waarde van circa 480 miljoen euro. Het betreft een zogenoemd EPC contract, dat wil zeggen engineering, procurement en construct, voor de aanleg van een bulk liquid berth terminal. NIBC merkte op dat de volumes in de baggermarkt inderdaad aan het stabiliseren zijn zoals het bedrijf al eerder zei. Toch blijft de markt erg moeilijk, aldus analist Edwin de Jong. De marktvorser verwacht daarom dat de marges op het project in Oman aan de onderkant van de bandbreedte van 10 tot 12 procent zullen uitkomen, of iets lager doordat er een grote bouwcomponent in de opdracht zit.
Onder de hoofdfondsen werden verder ArcelorMittal en Heineken respectievelijk 0,8 en 0,2 procent meer waard.
Randstad moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 1,8 procent, na een adviesverlaging. RBC verlaagde het advies voor de uitzender van Outperform naar Sector Perform, maar het koersdoel werd wel verhoogd van 47,50 naar 56,00 euro. Ook ING Groep en Aegon konden met een min tot twee procent niet in het groen komen. De bank werd door Goldman Sachs van de kooplijst gehaald. Analisten van de Amerikaanse zakenbank wezen erop dat het aandeel sinds mei vorig jaar al met 30 procent is gestegen en dat de opwaartse ruimte voor het aandeel niet veel hoger meer is dan het gemiddelde voor Europese banken. Als gevolg kreeg ING een Neutraal advies met een koersdoel van 16,00 euro. ABN AMRO verhoogde voor ING het koersdoel van 14,00 naar 15,00 euro met een ongewijzigd koopadvies.
In de Midkap was het ASR Nederland dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 2,1 procent, gevolgd door Philips Lighting dat 1,5 procent meer waard werd. Bovendien won GrandVision 0,9 procent. Vandaag werd bekend dat de Italiaanse brillenfabrikant Luxottica en zijn Franse sectorgenoot Essilor gaan fuseren. Dit creëert volgens KBC Securities een grote marktspeler waar GrandVision de concurrentie mee aan moet gaan. Theodoor Gilissen Bankiers stelde evenwel dat de fusie juist weinig impact zal hebben op de marktpositie van het bedrijf.
Arcadis bleek in de AMX de gebeten hond met een verlies van 2,3 procent, terwijl het volatiele OCI met 1,7 procent eveneens aanzienlijk wat beurswaarde prijsgaf. TomTom verloor eveneens 1,7 procent.
Onder de kleinere fondsen steeg Sif Holding met 6,4 procent, gevolgd door Takeaway.com dat 2,9 procent bijschreef. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers noemde de stijging van Takeaway.com "terecht" omdat de groeicijfers van het aantal orders, zoals afgelopen donderdag gerappoteerd, "echt heel sterk" waren. "Met name het tot 50 procent gegroeide marktaandeel in Duitsland geeft veel vertrouwen", aldus de analist. Ordina verloor 2,1 procent.
Het lokaal genoteerde Pharming Group steeg met 6,4 procent, nadat het bedrijf van de Europese Commissie een uitbreiding van zijn marketingvergunning kreeg voor zijn middel Ruconest in de Europese Unie.
Wall Street gesloten
De Amerikaanse beurzen houden maandag de deuren gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Day. Op dinsdag zijn de Amerikaanse beurzen weer open.
De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,2 procent naar 2.274,64 punten, de Dow Jones index sloot fractioneel lager op 19.885,73 punten en de Nasdaq eindigde 0,5 procent hoger op 5.574,12 punten.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
January 16, 2017 11:59 ET (16:59 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed