Nieuws Buitenland

Damrak start vlak aan handelsdag

Dinsdag 31 januari 2017 08:33 Internationale beurzen doen stap terug.
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Wall Street gaf maandagavond terrein prijs, terwijl het sentiment in Azië vanochtend negatief is.
Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een onveranderde opening. Maandag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 1,3 procent lager naar 479,53 punten. Daarmee doorbrak de index neerwaarts de smalle trading range tussen 480 en 490 punten, waarbinnen de index zich in 2017 voortbewoog.
"De euforie rondom Trump trekt weg en maakt plaats voor voorzichtigheid", aldus sales trader Gert Berendse van ING. Berendse benadrukte wel dat "de wereldeconomie nog steeds in de lift zit". De inflatie trekt aan en kwantitatieve verruiming kan worden afgebouwd, meent de marktkenner.
Ook maandag domineerde Donald Trump wederom het nieuws. Nu met het besluit om waarnemend minister van Justitie Sally Yates, nog aangesteld door oud-president Barack Obama, te ontslaan nadat zij juridische vraagtekens had gezet bij het presidentiële decreet om reizigers uit zeven islamitische landen de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen.
"Trump laat [met het inreisverbod] zien dat de beloftes die hij tijdens zijn campagne deed, ook daadwerkelijk nakomt. De kans dat zijn protectionistische maatregelen daadwerkelijk worden doorgevoerd, wordt dus ook steeds groter", stelde Roy van Santen van Lynx, toevoegend dat dit de onzekerheid onder beleggers vergroot.
De Amerikaanse beurzen deden maandag een stap terug. Dit gebeurde echter wel vanaf recordniveaus, nadat afgelopen week bijna dagelijks records werden aangescherpt.
Olie noteerde maandag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,9 procent naar 52,67 dollar. In de Aziatische handel vanochtend daalde de future verder met nog eens een half procent. De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0701, ten opzichte van een stand van 1,0695 bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag.
In Azië liet de Bank of Japan vanochtend het monetaire beleid ongewijzigd. Met een meerderheid van 7 tegen 2 besloot de Bank of Japan de rente op 0,1 procent negatief te houden. De Bank of Japan zal onverminderd in een jaarlijks tempo voor 80 biljoen Japanse yen, omgerekend ruim 650 miljard euro, obligaties blijven kopen om zo de monetaire basis uit te breiden. Daarnaast blijft de centrale bank via ETF's aandelen opkopen. De Japanse yen steeg vanochtend in waarde ten opzichte van de dollar en de Nikkei index, met veel exportfondsen gevuld, stond met een verlies van 1,7 procent fors onder druk.
Ook de beurs in Sydney gaf met een verlies van 0,7 procent terrein prijs. In China was vandaag opnieuw geen handel vanwege de viering van Nieuwjaar. Ook de komende dagen blijven de Chinese beurzen gesloten.
Naast een stroom aan met name Amerikaanse bedrijfscijfers, waaronder Exxon Mobil voorbeurs en Apple nabeurs, staan er vandaag ook opvallend veel macro-economische cijfers geagendeerd. Europese beleggers kijken onder meer uit naar cijfers over de werkloosheid- en inflatie in de eurozone en Duitse- en Franse detailhandelsverkopen. In Amerika worden onder meer de S&P Case-Shiller index, de Chicago inkoopmanagersindex en het consumentenvertrouwen vrijgegeven.
Vanochtend bleek al dat de Franse economische groei in het afgelopen kwartaal aantrok met 0,4 procent op kwartaalbasis, ten opzichte van een groei van 0,2 procent ion het voorafgaande kwartaal.De Duitse detailhandelsverkopen daalden daarnaast in december onverwacht. Op maandbasis namen de verkopen, gecorrigeerd voor onder meer kalendereffecten en inflatie, af met 0,9 procent. Er was gerekend op een stijging met 0,5 procent.
Bedrijfsnieuws
Royal Dutch Shell verkocht een aantal belangen in Thailand aan Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company. Het gaat bij deze transactie om de dochters Shell Integrated Gas Thailand en Thai Energy, die samen 22,2 procent houden in het Bongkot-olieveld en een aantal omringende gebieden. De totale omvang van de transactie omvat 900 miljoen dollar. Ook verkocht Shell bezittingen in de Noordzee aan Chrysaor voor 3,8 miljard dollar.
KPN klaagt een twaalftal bedrijven in Amerika aan, waaronder LG, Lenovo, Blackberry en het in Amsterdam genoteerde Gemalto, vanwege patentbreuk. Dit schreef persbureau Bloomberg en werd dinsdag door een woordvoerder van het telecombedrijf tegen ABM Financial News bevestigd.
De redactieraad van De Telegraaf lijkt meer oren te hebben naar een overname door het Belgische Mediahuis en de familie Van Puijenbroek dan door miljardair John de Mol. Dit zou blijken uit een bief van de raad, gericht aan de raad van commissarissen, de raad van bestuur, de directie, de centrale ondernemingsraad, Mediahuis en Talpa, die Villamedia inzag.
ING verhoogde het koersdoel voor Sif Group fors, van 17,75 naar 22,75 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.
Slotstanden Wall Street
De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 0,6 procent naar 2.280,90 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 19.971,13 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent lager op 5.613,71 punten.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
January 31, 2017 02:33 ET (07:33 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed