Nieuws Buitenland

Ryanair boekt lagere winst door overcapaciteit

Maandag 6 februari 2017 07:52 Overcapaciteit Europese luchtvaartsector drukt op winst.
(ABM FN-Dow Jones) Ryanair heeft in het derde kwartaal een lagere nettowinst geboekt, door druk op de ticketprijzen vanwege overcapaciteit in de Europese luchtvaartsector. Dit meldde de prijsvechter maandag voorbeurs.
De nettowinst daalde in het fiscale derde kwartaal bijna 8 procent van 102,7 miljoen euro een jaar eerder tot 94,7 miljoen euro.
De in Dublin gevestigde luchtvaartmaatschappij boekte een 1 procent hogere omzet van 1,35 miljard euro, ondanks een stijging van het aantal vervoerde passagiers van 16 procent. Vooraf geraadpleegde analisten rekenden op een sterkere stijging van de omzet en nettowinst over het afgelopen kwartaal.
De Europese luchtvaarders zien de winst onder druk staan door een overvloed aan zitplaatsen, waardoor de prijzen onder druk staan. Concurrent Wizz Air Holdings verlaagde afgelopen week zijn winstverwachting voor het hele boekjaar en EasyJet zei vorige maand dat de nettowinst onder druk staat vanwege de brandstofkosten en negatieve valuta-effecten. Luchtvaartmaatschappij SAS meldde onlangs een aantal activiteiten uit thuismarkt Scandinavië te verplaatsen om de kosten te verlagen en beter te kunnen concurreren met concurrenten.
De scherpe daling van het Britse pond na de Brexitstemming drukt tevens op de winst van Britse luchtvaartmaatschappijen. Ryanair genereert ongeveer een kwart van de omzet in het Verenigd Koninkrijk. De Britse luchtvaartmaatschappij zei dat de zwakte van het pond bijdroeg aan de daling van de winst.
Daarnaast woog een verschuiving in populaire toeristische bestemmingen als gevolg van de politieke instabiliteit in Turkije, Eqypte en Noord-Afrika op de tarieven. "We verwachten dat de onzekerheid na de Brexit, het zwakke pond en de verschuiving van chartercapaciteit uit Turkije, Egypte en Noord-Afrika naar Spanje en Portugal voor de rest van het jaar en in het komende fiscale jaar voor neerwaartse druk zal blijven zorgen op de prijzen", aldus CEO Michael O'Leary. "Onze prijzen dalen sneller dan gepland", voegde hij toe.
Ryanair meldde te verwachten dat de ticketprijzen in het vierde kwartaal met meer dan 15 procent zullen dalen. Desondanks handhaafde de luchtvaarder zijn winstverwachting van 1,3 miljard tot 1,35 miljard euro. De verwachting dat de ticketprijzen dit jaar zwak blijven is in lijn met de verwachting van andere luchtvaartmaatschappijen.
De valutavolatiliteit rond het Britse pond zal tevens voortduren volgens het bedrijf. Ryanair voegde eraan toe "een verdere vertraging van de economie te voorzien, in zowel Europa als het Verenigd Koninkrijk, al naar gelang de Brexit dichterbij komt".
Ryanair compenseert de zwakke tarieven met kostenbesparingen. De stoelkosten, exclusief de brandstofkosten, daalden het afgelopen kwartaal met 6 procent.
De Britse luchtvaarder meldde tevens te verwachten het aandeleninkoopprogramma ter omvang van 550 miljoen euro eind maart te voltooien en dat reeds 90 procent van het programma reeds in voltooid.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
(c) Copyright 2016 Dow Jones & Company, Inc.Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
(END) Dow Jones Newswires
February 06, 2017 01:52 ET (06:52 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed