Nieuws Buitenland

Resultaten Fagron conform verwachting

Dinsdag 7 februari 2017 07:33 Afschrijving van ruim 48 miljoen euro op Freedom Pharmaceuticals.
(ABM FN-Dow Jones) Fagron heeft in 2016, conform de taxaties van analisten, voldaan aan de eigen verwachtingen, maar moest wel een flinke afboeking doen. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de magistrale bereider.
"In 2016 hebben bijna alle activiteiten van Fagron zich positief ontwikkeld. De FSPS-activiteiten van Fagron in de Verenigde Staten lieten in het afgelopen jaar een sterke groei zien", aldus CEO Hans Stols in een toelichting op de jaarcijfers. "Ondanks de negatieve impact van de gewijzigde Amerikaanse vergoedingssystematiek voor niet-steriele bereidingen op de resultaten aldaar, hebben we in 2016 een totale omzet gerealiseerd die ruim binnen onze verwachtingen lag", voegde de topman daaraan toe.
In 2016 behaalde Fagron een omzet van 421,8 miljoen euro, wat resulteerde in een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van 90,6 miljoen euro. Onder de streep boekte de onderneming als gevolg van een fikse afschrijving een verlies van 18,1 miljoen euro. Voor bijzondere posten verdiende Fagron evenwel 29,6 miljoen euro.
Fagron hanteerde voor 2016 een outlook van een omzet van tenminste 415 miljoen euro en een aangepaste EBITDA van 85 miljoen tot 95 miljoen euro. Analisten hadden vertrouwen in deze doelstellingen en mikten gemiddeld op een omzet van 420 miljoen euro en een aangepast EBITDA van ruim 91 miljoen euro. Onder de streep gingen de marktvorsers uit van een nettowinst van 25 miljoen euro, exclusief bijzondere posten.
Aan de jaaromzet droeg het onderdeel Fagron 414,2 miljoen euro bij en HL Technology, waarvan Fagron de strategische opties onderzoekt, 7,7 miljoen euro, dalingen van respectievelijk 0,9 en 19,8 procent. De aangepaste EBITDA van HL daalde met 60 procent naar minder dan een half miljoen euro, in plaats van de 1,3 miljoen euro waarop analisten rekenden. Fagron gaf aan dat de uitkomst van het strategische onderzoek naar HL in de loop van de eerste helft van dit jaar bekend wordt gemaakt.
Analisten rekenden vooraf al op een slechte prestatie van de divisie Essentials. Zij taxeerden een omzetverlies voor deze divisie van 7,5 procent. Dit werd een krimp van 6,8 procent op een omzet van 209,9 miljoen euro.
Fagron keert over 2016 geen dividend uit.
Afschrijving
Fagron boekte 48,4 miljoen euro af op Freedom Pharmaceuticals. Als een verrassing kwam deze negatieve post niet. Eerder al liet de magistrale bereider weten bij een impairment test in december een "substantiële afboeking van goodwill" te zullen doen. Analisten schatten deze in op 42,7 miljoen euro.
De schuldratio van Fagron bedroeg ultimo december 3,18. De kredietverstrekkers stonden een maximum van 5,02 toe.
Steriele bereidingen
Over de nieuwe faciliteit voor steriele bereidingen in het Amerikaanse Wichita zei Fagron dat de bijdrage, conform verwachting, nog beperkt was. "Met het verkrijgen van de laatste licenties zal de nieuwe faciliteit in maart dit jaar volledig operationeel zijn", aldus topman Stols.
2017
De afgelopen 18 maanden stonden volgens Fagron in het teken van verandering, "zowel een verandering van een deel van onze markt, als een verandering van onze financiële positie en organisatie".
Mede dankzij de kapitaalverhoging in 2016 kan Fagron zich naar eigen zeggen weer richten op de operationele gang van zaken. "Ook voor 2017 zijn we positief over de mogelijkheden die we zien in de verschillende markten waarin we actief zijn."
Het aandeel Fagron sloot maandag 0,4 procent hoger op 9,44 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
February 07, 2017 01:33 ET (06:33 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed