Nieuws Buitenland

ECB ziet nettowinst oplopen

Donderdag 16 februari 2017 11:28

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft afgelopen jaar meer winst geboekt dan in 2015, voornamelijk als gevolg van gestegen rente-inkomsten. Dat maakte de ECB donderdag bekend.

De instelling hield onder de streep bijna 1,2 miljard euro over, wat 111 miljoen euro meer is dan een jaar eerder. Dat er meer geld in Frankfurt bleef hangen heeft te maken met de manier waarop de centrale bank de economische groei en inflatie in de eurozone probeert aan te jagen.

De ECB koopt maandelijks miljarden aan obligaties op, om zo verkapt geld in de Europese economie te pompen. Als gevolg hiervan is de balans van de ECB afgelopen jaar fors gegroeid, van 257 miljard naar 349 miljard euro. Door al dit extra schuldpapier op de balans heeft de ECB ook recht op veel meer rente. De totale nettorentebaten bedroegen vorig jaar ruim 1,6 miljard euro, bijna 12 procent meer dan in het jaar ervoor.

De nettowinst van de ECB wordt onder de nationale centrale banken van het eurogebied verdeeld. In Nederland is dat De Nederlandsche Bank (DNB).


Reacties

  • Klink leuk maar ze hebben wel een berg aan obligaties die op niets uitdraaien. Winst +zwaar verlies maakt nog steeds zwaar verlies… Maar oke, dat is voor latere zorg. Eigenlijk kun je niet lang genoeg blijven hameren op iets, of instelling.., wat zwaar de klos zal gaan worden, bij deze..

    Ed 16 februari 2017 14:52:10
  • Quote: "Door al dit extra schuldpapier op de balans heeft de ECB ook recht op veel meer rente." En wie garandeert dat de ECB die rente ook daadwerkelijk zal innen..???? Dit is een schoolvoorbeeld van: hoe reken ik mijzelf rijk...

    Henk 16 februari 2017 14:27:35

 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed