Nieuws Buitenland

Olieprijs lager gesloten

Dinsdag 14 maart 2017 20:02 Prijs olie onder druk na tegenstrijdige berichten over productieverlaging.
(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is dinsdag lager gesloten, vanwege de vrees dat de OPEC-deal om de productie te verlagen mondiaal weinig effect sorteert vanwege het groeiende Amerikaanse aanbod.
De OPEC en een aantal grote olieproducenten, zoals Rusland, besloten in oktober 2016 de productie te verlagen in een poging een verdere daling van de olieprijs tegen te gaan. De productieverlaging wordt echter teniet gedaan door een stijging van de productie in de Verenigde Staten.
Tegenstrijdige berichten over de productieverlaging in februari leidden tot druk. Uit het maandelijkse rapport van de OPEC bleek dinsdag dat Saoedi-Arabië de olieproductie in februari verder heeft verlaagd. Uit de data bleek dat Saoedi Arabië de productie van januari op februari met 68.100 vaten per dag verlaagde tot krap 9,80 miljoen vaten per dag. Uit door het land zelf uitgegeven data bleek evenwel dat de productie steeg met 263.300 vaten per dag tot 10,01 miljoen vaten.
Markanalist Robert McNally van adviesbureau Rapidan Group meldde dat de analisten van OPEC zelf ondanks de productieverlagingen van de lidstaten van het kartel geen daling van de mondiale voorraden voorzien in de eerste helft van dit jaar.
"Ook wij voorzien geen significante daling dit jaar van het wereldwijde aanbod", aldus McNally, tevens een voormalig beleidsadviseur van het Witte Huis.
De heropleving van de Amerikaanse schalie olieproductie bezorgd beleggers hoofdpijn. Vorige week maakte oliedienstverlener Baker Hughes bekend dat het aantal actieve booreilanden in de Verenigde Staten in de week eindigend op 3 maart is gestegen met acht stuks en dat de Amerikaanse productie is opgelopen tot boven de negen miljoen vaten per dag.
Marktanalist Richard Mallinson van energy Aspects waarschuwde ervoor dat de zogenaamde Amerikaanse schalie-sector nog geen volledige "boom and bust cycle", ofwel een proces van expansie en contractie dat herhaaldelijk optreedt, heeft doorgemaakt, waardoor het moeilijk is voor de OPEC om de markt te stabiliseren. "Er hangt erg veel onzekerheid in de markt."
Analisten zijn verdeeld over de vraag of de OPEC en de overige deelnemers van de overeenkomst hun productieverlaging zullen voortzetten na mei, wanneer de deal afloopt.
Analisten van Bank of America Merrill Lynch verwachten dat het oliekartel de deal zal voortzetten, hoewel de naleving ervan mogelijk te kort kan schieten. Zij voorspellen tevens dat de Amerikaanse schalie-productie in mei zal vertragen.
De april-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 0,68 dollar lager, of 1,4 procent, op 47,72 dollar.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
March 14, 2017 15:02 ET (19:02 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed