Nieuws Buitenland

Wall Street richting licht lagere opening

Maandag 20 maart 2017 14:18 Chicago Fed index wijst op herstel van groei.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures wijzen maandag halverwege de middag op een licht lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren pakweg een half uur voor de openingsbel 0,2 procent in het rood.
Beleggers hebben na de week met het Amerikaanse rentebesluit van de Federal Reserve en de Nederlandse verkiezingen, nu een relatief rustig begin van de nieuwe handelsweek.
"De Amerikaanse beurzen waren in staat de afgelopen week met een kleine winst af te sluiten. De dollarindex was het belangrijkste focuspunt en dat is ook waar investeerders hebben besloten de nieuwe week mee op te pikken", zei marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. "Die index staat onder druk, omdat de Federal Reserve vorige week heeft besloten de rente te verhogen", voegde hij toe.
"Deze rentestap werd al lang en breed verwacht en kwam dus niet als een onaangename verrassing", zei chef econoom Han de Jong van ABN AMRO. "Belangrijker waren de toon van voorzitter Yellen tijdens de persconferentie en de beleidsindicatie die uit de verklaring naar voren kwam. De markten waren opgelucht dat de Fed blijft bij de voorgenomen drie renteverhogingen dit jaar en hierna dus nog twee. Yellen klonk duidelijk tevreden met de inflatievooruitzichten", aldus de econoom van de bank.
Op macro-economisch gebied verscheen vanmiddag de Chicago Fed National Activity Index over februari, die is gestegen en weer in positief gebied terecht kwam. De index groeide van een stand van 0,02 negatief in januari naar 0,34 positief vorige maand. In alle vier categorieën was sprake van een positieve bijdrage. Het driemaands gemiddelde was 0,25 ten opzichte van 0,07 een maand eerder. Dit is het hoogste niveau sinds december 2014. De Chicago Fed index geeft de ontwikkeling weer van de economie.
Er staan voor de rest van de dag geen macrocijfers meer geagendeerd.
Olie werd maandag weer goedkoper. De april-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,5 procent naar 48,05 dollar en een vat Brent met levering in mei werd 1,0 procent goedkoper op 51,24 dollar.
Het aantal productieve oliebronnen in de Verenigde Staten is in de afgelopen week met 14 stuks toegenomen tot 631, meldde olieservicebedrijf Baker Hughes vrijdag. Het aantal productieve olieboorputten in de VS is sinds afgelopen zomer gestaag gestegen.
De euro/dollar noteerde maandagmiddag op 1,0754 ten opzichte van 1,0764 maandagochtend voor de start van de beurshandel in Europa en 1,0740 op vrijdagavond bij het sluiten van Wall Street.
Bedrijfsnieuws
Het aandeel Nektar Therapeutics steeg maandag in de elektronische handel voorbeurs tot 18 procent, na positieve laatste fase testresultaten van een nieuwe pijnstiller met een gunstig veiligheidsprofiel, dat goed werd verdragen door patiënten. Daar stond een koersverlies van ruim 60 procent tegenover voor een andere farmaceut, Cerulean Pharma, dat aankondigde banen te gaan schrappen en activiteiten te verkopen.
Deutsche Bank zal 687,5 miljoen nieuwe aandelen uitgeven tegen 11,65 euro per aandeel, waarbij bestaande aandeelhouders voor elke twee stukken Deutsche Bank die zij bezitten één nieuwe mogen verwerven. Dit maakte de Duitse bank zondag bekend. De inschrijfperiode zal lopen van 21 maart tot en met 6 april. Daarmee doet de bank de nieuwe aandelen tegen een korting van 35 procent tegen de slotkoers van vrijdag van de hand. Dat Deutsche Bank 8 miljard euro aan vers kapitaal wil ophalen, is al sinds begin maart bekend. Inmiddels is de lijst met onderschrijvende banken uitgebreid van 5 naar 30. Na afronding van de emissie zal de fully loaded CET1 ratio per eind 2016 uitkomen op 14,1 procent. Naast de claimemissie zal Deutsche Bank nog andere maatregelen nemen. Het aandeel Deutsche Bank noteerde op Wall Street in de elektronische handel voorbeurs 2,9 procent lager.
Unilever treft voorbereidingen voor de verkoop van verschillende voedingsmerken voor in totaal 6 miljard Britse pond, meldden verschillende Britse media dit weekend. Volgens The Sunday Times zou Unilever overwegen om onder meer Flora en Stork, beide actief in het segment smeersels, van de hand te doen. Potentiële kopers zijn volgens de krant Bain Capital, CVC en Clayton Dubilier & Rice. Unilever wees zelf enkele weken terug nog een overnamebod af van Kraft Heinz, dat daarbij de steun kreeg van zijn grootste aandeelhouders 3G Capital en Berkshire Hathaway van Warren Buffett. In reactie op de overnamepoging uit Amerika, zei het Brits-Nederlandse concern een onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden om het creëren van aandeelhouderswaarde te versnellen. Dit onderzoek zal in april worden afgerond, bevestigde een woordvoerster van Unilever in Rotterdam tegen ABM Financial News. Zij wilde niet ingaan op de "marktspeculaties" over de verkoop van voedingsmerken. De in Amerika genoteerde aandelen van Unilever noteerden 0,8 procent hoger.
Euronext en Morningstar zijn een nieuwe samenwerking overeengekomen, zo maakten beide partijen maandag bekend. Onder deze overeenkomst wordt de mogelijkheid gecreëerd om nieuwe beleggingsproducten en tools voor risicobeheer te lanceren, die zijn gebaseerd op de indexen van Morningstar. Onder deze nieuwe reeks bevinden zich onder andere nieuwe Europese indexen voor blue chips, waarmee beleggers toegang krijgen tot relevante benchmarks en aanverwante marktgegevens tegen lagere kosten. Met deze producten, die Euronext heeft ontwikkeld, wordt gemikt op verschillende beleggersprofielen, zoals vermogensbeheerders, brokers en banken. De nieuwe indexen van Morningstar zijn bedoeld als een concurrerend alternatief voor bestaande producten. Later dit jaar zal Euronext ook optie- en future contracten op deze indexen lanceren.
Later deze week komen Lennar Corporation, FedEx Corporation, Nike en Accenture met kwartaalrapportages naar buiten.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
March 20, 2017 09:18 ET (13:18 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed