Nieuws Buitenland

Damrak sluit licht hoger

Vrijdag 21 april 2017 18:17 Aandacht op Franse verkiezingen.
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag iets hoger gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent tot 512,19 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een winst resteerde van 0,7 procent.
Zondag vindt de eerste ronde voor de Franse presidentsverkiezingen plaats. Veertien dagen later nemen de twee kandidaten met de meeste stemmen het op in een tweede ronde. Emmanuel Macron en Marine Le Pen liggen momenteel aan kop, maar het is allerminst zeker wie er gaat winnen.
"Spannend, zeker gezien de lage verwachte opkomst en hoge aantal kiezers die het nog niet weten", zei beursanalist Corné van Zeijl via Twitter.
"De Franse presidentsverkiezingen blijven een belangrijke gebeurtenis die tot serieuze schokgolven kunnen leiden in de financiële markten. Nu de recente peilingen wijzen op een hevige strijd tussen de vier kandidaten in de eerste ronde en miljoenen kiezers nog niet weten op wie ze gaan stemmen blijft er veel onzekerheid bestaan", zei analist Lukman Otunuga van FXTM.
Over de Amerikaanse economie werd bekend dat de activiteit in april minder hard is gegroeid, net als in de voorgaande maand. Ook bleken de woningverkopen in maart te zijn gestegen.
De bedrijvigheid van de Franse economie is in april toegenomen, terwijl de Duitse index een vertraging in de groei liet zien. De eurozone als geheel liet deze maand een versnelling zien. Het overschot op de lopende rekening van de muntunie steeg in februari op maandbasis.
De detailhandelsomzet van het Verenigd Koninkrijk daalde in maart meer dan verwacht.
Olie noteerde vrijdag in het rood. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 2,4 procent tot 49,49 dollar, terwijl een juni-future Brent 2,2 procent lager bewoog op 51,83 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0698. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0731 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0720 op de borden.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Aegon met een winst van 1,7 procent. ABN AMRO steeg 1,1 procent, net als Philips dat maandag met resultaten komt. Galapagos was met 2,8 procent de grootste daler, terwijl Vopak, dat ex-dividend noteerde, 1,6 procent verloor en Randstad 1,4 procent in het rood sloot.
Bryan Garnier verhoogde het koersdoel voor Unilever van 46,00 naar 47,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Volgens analist Virginie Roumage van Bryan Garnier liet een autonome omzetgroei van 2,9 procent in het afgelopen kwartaal zien dat de trends uit het vierde kwartaal zich hebben doorgezet. "Dit was verrassend gezien de vele negatieve factoren", aldus Roumage. De analist merkte op dat Unilever een kalenderdag minder had vanwege het schrikkeljaar 2016 en dat Pasen laat viel. Bovendien lieten belastingvoordelen in Amerika op zich wachten.
S&P Equity Research heeft vrijdag het koersdoel voor Unilever verhoogd van 48,00 naar 50,00 euro bij ongewijzigd Houden advies. De koersdoelverhoging volgt op de beter dan verwachte omzetontwikkeling van Unilever in het eerste kwartaal van 2017. Unilever leverde 0,2 procent in.
Bij de Midkapfondsen was Philips Lighting de grootste stijger. De onderneming realiseerde in het eerste kwartaal van 2017 conform verwachting minder omzet, maar een hogere nettowinst en handhaafde de outlook voor dit jaar. De omzet bij Lamps viel op jaarbasis met 19,1 procent terug, terwijl binnen LED juist een omzetgroei van 18,8 procent werd gerealiseerd. LED maakt nu 61 procent van de totale verkopen uit. De nettowinst kwam uit op 61 miljoen euro, tegenover 14 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Analisten van Morgan Stanley hadden een kwartaalomzet van 1.693 miljoen euro en een netto kwartaalwinst van 46 miljoen euro voorzien. Het aandeel Philips Lighting won 2,7 procent.
Arcadis won 4,5 procent.
ASM International wist in het eerste kwartaal van 2017 de eigen doelstellingen ruimschoots te halen en liet zich donderdag nabeurs daarbij positiever uit over het tweede kwartaal. De orderinstroom zou volgens de toeleverancier uitkomen op "een gezonde" 170 miljoen tot 190 miljoen euro. Bij de jaarcijfers over 2016 gaf ASMI ook al een omzetverwachting voor het tweede kwartaal af, van 160 miljoen tot 200 miljoen euro. Deze omzetverwachting stelde de toeleverancier aan de onderkant opwaarts bij naar een bandbreedte van 180 miljoen tot 200 miljoen euro. Daarbij rekent ASMI op een orderinstroom van 190 miljoen tot 210 miljoen euro voor het lopende kwartaal. Morgan Stanley was te spreken over de resultaten. Het aandeel sloot 3,7 procent hoger.
Wereldhave boekte in het eerste kwartaal van 2017 iets lagere bruto huurinkomsten. In een toelichting op de cijfers sprak Wereldhave van verschillende stadia van economisch herstel in de vier markten waarin het concern actief is, namelijk Nederland, België, Frankrijk en Finland. Wereldhave boekte in de eerste drie maanden van 2017 bruto huurinkomsten van 57,1 miljoen euro, een daling van 3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De bezettingsgraad bedroeg ultimo maart 2017 95,1 procent, versus 94,6 procent een jaar eerder en 95,3 procent eind 2016. Wereldhave herhaalde de outlook voor het hele boekjaar.
S&P Equity Research heeft vrijdag het advies voor Wereldhave verlaagd van Strong Buy naar Kopen met een ongewijzigd koersdoel van 50,00 euro. Het aandeel Wereldhaven sloot 0,5 procent lager.
Michiel Boersma is van plan om per 1 mei wegens persoonlijke omstandigheden terug te treden als voorzitter en lid van de raad van commissarissen van PostNL. Het aandeel verloor 1,2 procent.
Bij de kleinere fondsen was Wessanen de koploper met een stijging van 6,6 procent. Hunter Douglas won 4,7 procent en BinckBank steeg 3,1 procent. De online broker opent maandag de boeken over het afgelopen kwartaal.
Wessanen kwam met sterke cijfers die door analisten en beleggers positief werden ontvangen. De nettowinst steeg zelfs 45,1 procent naar 13,2 miljoen euro en ook dit resultaat was duidelijk beter dan de prognose. Analisten hielden gemiddeld rekening met een stijging naar 10,0 miljoen euro. Wessanen handhaafde zijn verwachtingen voor heel 2017 en gaat nog steeds uit van een lage dubbelcijferige procentuele groei. De marge voor het bedrijfsresultaat ten opzichte van de omzet komt naar verwachting in het lopende boekjaar boven de 8 procent uit.
NSI verkocht in drie afzonderlijke transacties 16 retail-vastgoedobjecten en kocht daarnaast twee kantoorpanden in Amsterdam. De verkoop van 16 retail-assets leverden NSI in totaal 150,9 miljoen euro op. Het vastgoedfonds kocht verder twee kantoorpanden voor een gecombineerde 78,8 miljoen euro. Het concern heeft de 16 retail-objecten verkocht tegen de boekwaarde eind december 2016. NSI sloot 2,4 procent hoger.
Lokaal kwam Avantium met omzetcijfers over 2016, waarbij de omzet licht bleek te zijn gedaald. Het nettoverlies uit doorlopende activiteiten verdubbelde daarbij. Avantium sloot onveranderd.
FNG is van plan de Antwerpse onlinespeler Suitcase over te nemen. Financiële details noemde het bedrijf niet. Het aandeel zakte 3,3 procent..
Koninklijke Brill heeft in het eerste kwartaal de omzet gunstig zien ontwikkelen, met bevredigende autonome groei, afgezien van de overname Schöningh & Fink, die een moeilijke start kende. Het aandeel noteerde 2,3 procent hoger.
Accsys Technologies heeft ruim 14 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen. Volgens Accsys was er veel interesse voor de nieuwe aandelen en kwamen de inschrijvingen meer dan vier keer hoger uit. De koers van Accsys won 5,3 procent.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.351,94 punten. De Dow Jones index noteerde vlak en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
April 21, 2017 12:17 ET (16:17 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed