Nieuws Buitenland

Accsys klaar voor groei met nieuwe grootaandeelhouder Teslin

Maandag 24 april 2017 14:26 Onderneming heeft financiering rond voor nieuwe fabriek.
(ABM FN-Dow Jones) Met de afronding van een aandelenemissie en financiering voor een nieuwe fabriek in Engeland staat Accsys Technologies klaar om in de komende jaren flink te groeien, profiterend van een groeiende vraag naar zijn verduurzaamde houtproducten. Dit zeiden CEO Paul Clegg en kersverse aandeelhouder Teslin maandag in een gesprek met ABM Financial News.
Accsys specialiseert zich in duurzame houtproducten die voornamelijk gebruikt worden door de bouwsector. Door hout chemisch te bewerken, via een gepatenteerd acetyleringsproces, wordt voorkomen dat Accoya onder invloed van water niet meer zwelt of krimpt, zelfs minder dan tropisch hardhout. Hierdoor gaat Accoya ook langer mee in vergelijking tot andere houtsoorten.
Topman Paul Clegg is positief gestemd over de vraag naar de twee hoofdproducten Accoya en Tricoya. "We zien een groeiende interesse in onze producten die steeds meer worden gebruikt ter vervanging van PVC, aluminium en tropisch hardhout bij de bouw van bijvoorbeeld raamkozijnen en deuren". De toegenomen belangstelling voor duurzaamheid speelt hierbij een grote rol, volgens de Brit. Nadat houtproducten jarenlang terrein verloren ten opzichte van andere producten is de sector bezig aan een opmars, aldus Clegg.
Dit valt ook terug te zien in de resultaten van Accsys. In het afgelopen gebroken boekjaar stegen de verkochte volumes Accoya hout met 18 procent tot bijna 40.000 kubieke meter. De totale omzet groeide op jaarbasis met 7 procent tot 56,5 miljoen euro. In het voorgaande boekjaar realiseerde Accsys nog significante eenmalige licentie-inkomsten. Het Accoya hout wordt gemaakt in een fabriek van Accsys in Arnhem. De onderneming is bezig met het vergroten van de capaciteit van deze fabriek naar 60.000 kubieke meter per jaar. Deze eerste fase is waarschijnlijk eind dit jaar afgerond. In een tweede fase moet de capaciteit uiteindelijk verdubbelen.
Nieuwe fabriek
Waar Accoya het hoofdproduct was in de afgelopen jaren, is volgens Accsys nu ook de vraag naar Tricoya, vergelijkbaar met MDF panelen, flink aan het toenemen. Accsys heeft een consortium opgericht, samen met de bedrijven Medite, BP Ventures en BGF/Volantis, dat een Tricoya fabriek gaat bouwen in de Engelse plaats Hull. Het intellectuele eigendom van Tricoya zit in Tricoya Technologies, een circa 75 procent deelneming van Accsys, dat op zijn beurt weer een belang heeft van ongeveer 62 procent in de productiefabriek.
Hoewel de producten Accoya en Tricoya verschillen en de nieuw te bouwen fabriek in Hull daarom niet helemaal is te vergelijken met die van Arnhem, zal deze volgens Clegg vergelijkbaar zijn in omvang. De financiële structuur voor de Tricoya fabriek is echter beter, zei Clegg. "We verwachten dan ook dat de fabriek in Hull hogere marges kan realiseren dan die in Arnhem." De EBITDA-marge voor Accoya hout kan oplopen tot 25 procent. De hogere winstgevendheid is onder andere het gevolg van lagere productiekosten in de Engelse fabriek. Bovendien kan Accsys betere prijzen vragen voor Tricoya, dat volgens Clegg steeds meer als vervanger wordt gebruikt voor andere hoogwaardige materialen.
De CEO zei dat reeds met de bouw is begonnen van de fabriek in Hull, die begin 2019 operationeel zou moeten zijn. In eerste instantie moet de fabriek per jaar ongeveer 30.000 ton geacetyleerde houtsnippers produceren voor de productie van 40.000 kubieke meter Tricoya-panelen. Het plan is om deze capaciteit in een vervolgfase te verdubbelen.
Financiering en emissie afgerond
De benodigde financiering voor de nieuwe fabriek, van in totaal 68 miljoen euro, is inmiddels rond met de hulp van onder meer BP en Medite. Accsys heeft bovendien nieuwe aandelen uitgegeven ter waarde van 14 miljoen euro. De aandelen worden vandaag voor het eerst verhandeld. De opbrengst wordt onder meer gebruikt voor optimalisatie van het werkkapitaal.
De Nederlandse investeringsmaatschappij Teslin besloot mee te doen met de emissie via het aandelenfonds Todlin. Hiermee is de specialist in kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven één van de grotere aandeelhouders van Accsys geworden met een belang van circa 6,5 procent.
"We zijn optimistisch over de producten van Accsys die goed beschermd worden door intellectueel eigendom. De onderneming heeft sterke merknamen. Daar komt bij dat we onder de indruk zijn van het management en we zijn positief gestemd over de trends in de markt voor gemodificeerd hout, waardoor volgens ons in de komende jaren winstgevende groei mogelijk moet zijn", zei Jan-Jaap Bongers van Teslin, beheerder van het aandelenfonds Todlin.
Bongers wees erop dat in zijn visie Accsys inmiddels de status van een start-up bedrijf voorbij is en zijn business model heeft bewezen. De fondsbeheerder zei dat het bovendien geen markt is waarin nieuwe partijen gemakkelijk een voet aan de grond kunnen krijgen. Teslin zit erin voor de langere termijn en volgens Bongers moet daarbij gedacht worden aan een termijn van ongeveer drie tot zeven jaar, "maar wij blijven geïnvesteerd zolang we potentieel voor waardecreatie zien".
Analist Johan van den Hooven van NIBC bestempelde de bouw van de Tricoya fabriek in Hull als een doorbraak, waarmee Accsys nieuwe marktsegmenten kan betreden. De marktvorser, die een koopadvies hanteert voor het aandeel, schreef in een rapport dat de vraag naar beide houtproducten aan het groeien is en daarom is het essentieel dat Accsys meegroeit met zijn capaciteit om hieraan te voldoen. "De marktvraag biedt ruimte voor veel fabrieken in de toekomst", volgens Van den Hooven.
Het aandeel Accsys Technologies noteerde maandag op een groen Damrak 2,5 procent hoger op 0,81 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
April 24, 2017 08:26 ET (12:26 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed