*

Nieuws Buitenland

Update: ECB handhaaft monetair beleid

donderdag 27 april 2017 15:47

Rentes en opkoopprogramma ongewijzigd.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft zijn monetaire beleid donderdag zoals verwacht ongemoeid gelaten. Dit bleek uit het rentebesluit van de centrale bank.

In zijn toelichting op dit rentebesluit zei een ogenschijnlijk positief gestemde voorzitter Mario Draghi dat de neerwaartse risico's verder zijn afgenomen. Uit recente data bleek volgens de centraal bankier dat het cyclische herstel steeds sterker wordt. Daarbij wees Draghi onder meer op de ontwikkeling van de inkoopmanagersindex (PMI), die op het hoogste niveau in jaren staat.

Markit publiceerde eerder deze maand een stijging van de samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone van 56,7, de hoogste stand in 6 jaar tijd.

"Het herstel was broos en ongelijk en is nu breedgedragen en sterk", concludeerde Draghi dan ook.

Toch blijft monetaire steun volgens de centraal bankier nog altijd hard nodig. De voorzitter voegde daaraan toe dat de ECB dan ook klaar staat om het maandelijkse aankoopprogramma van obligaties te zullen verlengen of verhogen indien de vooruitzichten verslechteren.

Over de prijsontwikkeling in de eurozone zei Draghi dat de onderliggende inflatie slechts geleidelijk zal stijgen op de middellange termijn. Daarbij blijven de vooruitzichten voor de loongroei volgens de bankier "onzeker". Bewijs dat de inflatie zelfstandig naar het gewenste niveau stijgt is er nog onvoldoende, meent de centrale bank. Daar staat wel tegenover dat het risico op deflatie vrijwel is verdwenen.

Ten aanzien van de Franse verkiezingen zei Draghi dat de ECB geen monetair beleid voert dat is gebaseerd op verkiezingsuitslagen. In de vragensessie die volgde op de speech van Draghi, nuanceerde de bankier dit door aan te geven dat veranderend beleid van een land na de verkiezingen wel zal worden besproken. "We bespreken beleid en geen politiek", aldus Draghi tegenover de aanwezige journalisten.

Rente en opkoopprogramma ongemoeid

Voorafgaand aan de toespraak van Draghi, handhaafde de ECB al het belangrijkste rentetarief op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent.

"De raad van bestuur handhaaft zijn verwachting dat de basisrentetarieven van de ECB voor langere tijd, en ruim voorbij de periode van de netto activa-aankopen, op het huidige of een lager niveau zullen blijven", aldus de ECB.

In december 2016 kondigde de ECB een verlenging aan van het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma tot in ieder geval eind december 2017, maar tegelijkertijd werd toen bekend dat de opkopen vanaf april dit jaar afgebouwd zouden worden van 80 miljard naar 60 miljard euro per maand.

"We voorzien een stapsgewijs proces waarbij de risicobeoordeling en forward guidance waarschijnlijk in juni worden aangepast", aldus economen van Morgan Stanley voorafgaand aan het rentebesluit. Een eerste renteverhoging volgt mogelijk pas in de tweede helft van 2018, is de verwachting van de Amerikaanse zakenbank.

De ECB streeft naar een prijsstabiliteit van rond de, maar net onder 2,0 procent.

In maart stegen de consumentenprijzen met 1,5 procent op jaarbasis. In februari was dit nog 2,0 procent.

De euro/dollar noteerde kort voor het rentebesluit op 1,0882.

Update: om woorden Draghi toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 27, 2017 09:47 ET (13:47 GMT)