*

Nieuws Buitenland

AEX nauwelijks van zijn plaats

maandag 15 mei 2017 18:04

Philips houdt hoofdgraadmeter in bedwang.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de handelsweek zonder spektakel gestart. Maandag sloot de AEX index 0,1 procent hoger op 535,41 punten. Zwaargewicht Philips noteerde ex-dividend en hield daarmee Amsterdamse hoofdgraadmeter in bedwang ten opzichte van andere Europese beurzen. De AMX steeg 1,1 procent en de AScX eindigde vrijwel onveranderd ten opzichte van de slotstand vrijdag.

Er was weinig steun voor het beurssentiment volgens beleggingsspecialist Roy van Santen van onlinebroker Lynx, met name vanwege de lege agenda. Tijdens de ochtendhandel wist de AEX nog wat op te lopen dankzij de hogere olieprijs, maar die winst verdampte gedurende de handelsdag. Volgens beleggingsspecialist Tycho Schaaf, ook van onlinebroker Lynx, lijken beleggers in het algemeen op zoek naar nieuwe impulsen om de recente rally voort te zetten.

Chinese macro-economische data toonden vanochtend dat de detailhandelsverkopen in april iets minder sterk zijn gestegen, terwijl de industriële productie in China in dezelfde maand eveneens minder sterk toenam. De cijfers vielen tegen, vond beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers.

Groeicijfers uit Zuid-Europa en Italiaanse inflatiedata deden per saldo weinig. Verder bleek vanmiddag uit de Empire State index dat de bedrijvigheid in de regio New York in mei is afgenomen, wat voor het eerst was sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2016. Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers steeg daarentegen wel in mei.

Olie werd duurder dankzij een gezamenlijke verklaring van de energieministers van Rusland en Saoedi-Arabië, die zeiden dat ze een verlenging steunen van de bestaande outputdeal met 9 maanden. De markt rekende op een verlenging met 6 maanden dus dat was een welkome verrassing. De OPEC vergadering waar een verlenging naar verwachting wordt afgetikt vindt plaats op 25 mei. Een juni-future West Texas Intermediate bewoog maandag 2,9 procent hoger op 49,21 dollar, terwijl een juli-future Brent 2,6 procent steeg naar 52,18 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,0981. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0941 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0943 op de borden.

Stijgers en dalers

Van de 25 hoofdfondsen in de AEX sloot ongeveer de helft in het groen. De lijst werd aangevoerd door DSM, dat 3,5 procent aan beurswaarde kon bijschrijven. Maandag werd bekend dat Patheon, waar DSM een minderheidsbelang in heeft, wordt overgenomen door Thermo Fisher voor 35 dollar per aandeel, of in totaal 7,2 miljard dollar. Analist Fernand de Boer van Degroof Petercam noemde het een mooie deal.

ArcelorMittal, dat vrijdag nog flink onder druk stond ondanks solide kwartaalcijfers, herstelde maandag met koerswinst van 3,2 procent. Barclays verlaagde evenwel het advies op het aandeel van Gelijkgewogen naar Onderwogen en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 7,00 naar 5,50 euro. De analisten van de Britse bank wezen op een aantal ontwikkelingen die volgens hen negatief zijn voor de staalmaker, zoals een stijging van de Chinese staalproductie en een toename van de Amerikaanse staalimport. Ook zijn de analisten van de Britse bank niet zo positief over de vooruitzichten voor de Europese staalprijzen.

Galapagos steeg 1,4 procent nadat Citigroup het aandeel van het biofarmaceutische bedrijf op de kooplijst zette, met een initieel koersdoel van 110,00 euro. Volgens analist Nick Nieland kunnen de drie potentiële blockbusters van Galapagos, dat wil zeggen de behandelingen voor Crohn, taaislijmziekte en reuma, het aandeel tot boven de 200 euro brengen.

Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor ING Groep van 15,50 naar 17,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Volgens analist Benjamin Goy leverde ING opnieuw "indrukwekkende" kwartaalcijfers af die duidelijk beter dan verwacht waren. Het aandeel sloot 0,3 procent in de plus.

Grootste daler in de Amsterdamse hoofdgraadmeter was Philips, dat maandag ex-dividend noteerde. Het aandeel verloor 3,4 procent.

In de Midkap kon OCI op bijval rekenen, met een stijging van het aandeel met liefst 8,3 procent, voorafgaand aan een trading update die het concern voor dinsdag gepland heeft. Ook Air France-KLM en BAM Groep deden het goed, met stijgingen van achtereenvolgens 3,6 en 3,1 procent.

IMCD zag 0,7 procent aan beurswaarde verdampen nadat Goldman Sachs het koopadvies op het aandeel schrapte. Analisten van de Amerikaanse zakenbank verlaagden het advies naar Neutraal, omdat het aandeel flink steeg sinds de publicatie van de kwartaalcijfers. Het koersdoel ging wel omhoog, van 47,00 naar 53,00 euro.

Eurocommercial kreeg een koersdoelverhoging van 39,00 naar 40,00 euro bij Kepler Cheuvreux met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens analist Pierre-Loup Etienne was in de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar van het vastgoedbedrijf sprake van een "bevredigende trend", waardoor hij zijn winstverwachtingen opwaarts heeft bijgesteld. Het aandeel Eurocommercial won 0,1 procent.

Onder de kleinere fondsen viel Brunel in negatieve zin op, met een daling van het aandeel met 3,1 procent. KBC Securities verlaagde het advies van Kopen naar Accumuleren en het koersdoel werd bijgesteld van 20,50 naar 16,50 euro. Analist David Vagman verlaagde ook zijn taxaties voor de verwachte winst per aandeel in 2017 en 2018. Het aandeel noteerde maandag tevens ex-dividend.

Het lokaal genoteerde Esperite daalde 3,0 procent. Maandag werd bekend dat het biotechbedrijf uit Zutphen van plan een schadevergoeding van 5,2 miljoen euro te eisen van Premaitha omdat een samenwerking tussen de twee partijen op het gebied van geboortetesten tot negatieve publiciteit leidt.

Value8 maakte bekend dat het meer tijd nodig heeft om de jaarrekening over 2016 vast te stellen vanwege de onrust rondom deelneming BK Group. Het investeringsvehikel verwacht die nu op 17 mei vrij te geven. Het aandeel Value8 steeg 0,3 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen waren de koersenborden in Amerika groen gekleurd. De toonaangevende S&P 500 index tikte een nieuw tussentijds record aan.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 15, 2017 12:04 ET (16:04 GMT)