Nieuws Buitenland

Winstdruk OCI bij vlakke omzet

Dinsdag 16 mei 2017 07:43 Schuldniveau eind maart stabiel.
(ABM FN-Dow Jones) OCI heeft in het eerste kwartaal van 2017 de omzet grofweg op peil weten te houden, maar zag de winstgevendheid wel onder druk staan door hogere kosten. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit een kwartaalupdate van de fabrikant van onder meer kunstmest.
De geconsolideerde omzet van OCI lag in het afgelopen kwartaal ongeveer gelijk aan die in dezelfde periode een jaar terug. Hoewel OCI de eigen productievolumes met 12 procent zag toenemen, daalden de volumes voor derden met 25 procent. De productie voor derden kent evenwel een lagere marge dan de eigen productie, voegde OCI daaraan toe.
De gemiddelde prijs voor kustmest lag afgelopen kwartaal lager dan een jaar eerder, maar wel hoger dan in het vierde kwartaal van 2016. De prijzen voor methanol en melamine verbeterden op zowel kwartaal- als jaarbasis.
Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) lag afgelopen kwartaal onder dat van een jaar geleden, als gevolg van een hoger kostenniveau. Deze hogere kosten werden onder meer veroorzaakt door duurder aardgas en de opstart van de kunstmestfabriek in het Amerikaanse Iowa, die inmiddels sinds april in productie is. Wel lag het aangepaste bedrijfsresultaat hoger dan in het voorgaande vierde kwartaal.
OCI keurde verder een renovatie van de tweede productielijn voor methanol bij BioMCN goed. De herstart van de fabriek zal nog eens 430 kiloton per jaar aan de productie toevoegen.
De prijzen voor Ureum zijn volgens OCI verder volatiel. Begin van dit jaar stegen de prijzen, maar in maart zakten deze juist weer in. "We denken dat de huidige lage prijzen niet houdbaar zijn", aldus OCI, er daarbij op wijzend dat het prijsniveau lager ligt dan de break-even kosten van producten in China en elders. Daarnaast daalden ook de prijzen voor nitraat, terwijl die van methanol gestaag stegen in het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal corrigeerden de prijzen voor methanol evenwel weer wat. "Desalniettemin liggen de huidige prijsniveaus hoger dan die in 2016."
Eind maart 2017 had OCI een schuld van 4,3 miljard dollar, vrijwel gelijk aan ultimo 2016.
Het aandeel OCI sloot maandag op een grofweg vlakke beurs liefst 8,3 procent hoger op 20,51 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
May 16, 2017 01:43 ET (05:43 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed