Nieuws Buitenland

Update: EasyJet boekt sterk hoger verlies

Dinsdag 16 mei 2017 11:47 Luchtvaartmaatschappij heeft last van zwakke pond.
(ABM FN-Dow Jones) EasyJet heeft over het eerste halfjaar van zijn gebroken boekjaar het verlies van een jaar geleden onder meer als gevolg van het zwakke Britse pond sterk zien stijgen. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de cijferpublicatie van de Britse budgetluchtvaartmaatschappij, in vliegtuigbewegingen en aantal passagiers na KLM de nummer twee op Schiphol.
De low-cost luchtvaartmaatschappij uit Luton boekte in de zes maanden tot 31 maart 2016 een verlies voor belastingen van 236 miljoen Britse pond. Een jaar eerder was dit een verlies van 18 miljoen pond.
Het resultaat werd onder meer aangetast door negatieve wisselkoerseffecten van 82 miljoen pond en door het gemis van het paasweekeinde dit jaar. Het resultaat werd verder gedrukt doordat de kosten per stoel stegen en de omzet per stoel daalde.
"Het verlies over het eerste halfjaar is conform de marktverwachtingen en de negatieve wisselkoerseffecten en het gemis van het paasweekeinde hebben een negatief effect van circa 127 miljoen pond onder de streep opgeleverd", zei CEO Carolyn McCall in een toelichting.
De halfjaaromzet van easyJet steeg met 3,2 procent van 1,77 miljard naar 1,83 miljard pond.
De Britse maatschappij heeft een order bij Airbus voor 30 A320 neo-vliegtuigen omgezet in hetzelfde aantal orders voor het grotere type A321 neo, met circa 50 stoelen per vliegtuig meer. "Hiermee kunnen we op drukke luchthavens als Schiphol en Parijs Orly met beperkingen op het aantal vliegtuigbewegingen met hetzelfde aantal starts en landingen toch groei in het aantal passagiers realiseren", zei de CEO.
McCall zei verder dat consolidatie in de Europese luchtvaart dringend nodig is, maar dat easyJet absoluut geen plannen heeft om zelf zieltogende maatschappijen als Alitalia of Air Berlin over te nemen.
Outlook
EasyJet, dat het aantal passagiers met 9 procent zag groeien van 31 miljoen naar 33,8 miljoen, meldde verder te werken aan kostenbesparingen om winstgevende groei en rendementen te realiseren. Het aantal vooruitboekingen is hoger dan een jaar gelden, met 77 procent geboekte stoelen in het derde kwartaal en 55 procent voor het tweede halfjaar van het boekjaar.
Het aandeel easyJet noteerde dinsdag in Londen een krappe 6 procent lager op 1.231,60 pence.
Update: om informatie en toelichting CEO toe te voegen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
May 16, 2017 05:47 ET (09:47 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed