Nieuws Buitenland

Olieprijs sluit hoger

Maandag 22 mei 2017 21:04 Markt optimistisch gestemd in aanloop naar bijeenkomst OPEC.
(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is maandag opnieuw hoger gesloten. De juni-future op een vat West Texas Intermediate sloot 0,40 dollar, of 0,8 procent, hoger op 50,73 dollar.
De markt lijkt optimistisch gestemd in aanloop naar de bijeenkomst van olieproducerende landen later deze week. Op donderdag schuiven grote olieproducenten aan bij de OPEC in Wenen om te spreken over een verlenging van de huidige productiedeal, die in juni verloopt.
De markt lijkt er vanuit te gaan dat de overeenkomst zal worden verlengd, al blijft de vraag met hoeveel maanden. Onder de lopende overeenkomst werd afgesproken om de productie met 1,8 miljoen vaten per dag terug te dringen.
Het is onduidelijk of de diverse olielanden bij een verlenging ook dezelfde afspraken zullen maken. Analist Gordon Kwan van Nomura acht productiebeperkingen van meer dan 2 miljoen vaten per dag niet onwaarschijnlijk, gezien er signalen zijn dat Saudi-Arabië niet tevreden is met het huidige tempo waarop de productie afneemt.
Nomura schat dat OPEC zich voor circa 90 procent heeft gehouden aan de productiebeperkingen, maar dat het nog minstens achttien maanden zal duren voordat de oliemarkt in balans komt.
"Hoewel de markt er vanuit gaat dat OPEC- en niet-OPEC-leden op 25 mei hun productieovereenkomst verlengen met negen maanden, blijft het de vraag hoe Amerikaanse producenten van schaliegas en -olie hierop reageren", aldus analist Lukman Otunuga van FXTM. "De olieprijzen kunnen verder stijgen als er een verlenging plaatsvindt, maar de oliemarkt zal evengoed tegenwind ondervinden als Amerikaanse ondernemingen olie in de markt blijven pompen."
Capital Economics verwacht dat de oliemarkt onder de huidige afspraken van de OPEC naar een "aanzienlijk tekort" toewerkt, zelfs als Amerikaanse ondernemingen op het huidige tempo olie blijven produceren.
Het Energy Information Administration raamt dat schaliegas- en olieproducenten uit Amerika gezamenlijk bijna 10 miljoen vaten per dag zullen produceren in 2018. Dat zou een recordniveau zijn.
Baker Hughes maakte afgelopen vrijdag bekend dat het aantal actieve olieplatformen in Amerika in de afgelopen week is gestegen met 8 tot 720, het hoogste niveau in 25 maanden. Het was de achttiende opeenvolgende week dat er sprake was van een toename.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
May 22, 2017 15:04 ET (19:04 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed