Nieuws Buitenland

Draghi benadrukt noodzaak van monetaire verruiming voor eurozone

Maandag 29 mei 2017 17:28 Onderliggende inflatie nog steeds zwak volgens voorzitter ECB.
(ABM FN-Dow Jones) De economie van de eurozone heeft nog steeds een aanzienlijke vorm van monetaire verruiming nodig van de Europese Centrale Bank. Dit verklaarde de voorzitter van de ECB Mario Draghi maandag in een hoorzitting voor het Europees Parlement.
Hiermee lijkt Draghi de markt erop voor te bereiden dat ze voorlopig geen aanpassingen in het monetaire beleid van de ECB hoeven te verwachten. De volgende vergadering van de centrale bank is op 8 juni in Tallinn. Dan komt de ECB ook met nieuwe economische ramingen.
In zijn verklaring erkende Draghi het economisch herstel in de 19 eurozone landen, maar waarschuwde hij ook dat de onderliggende inflatie, dus zonder de volatiele prijzen voor voedsel en energie, nog altijd te zwak is.
"In het algemeen blijven we er van overtuigd dat er buitengewoon veel steun vanuit monetair beleid nodig is, ook via onze forward guidance, om de inflatie op een duurzame manier te laten oplopen", zei Draghi. Die zogenoemde forward guidance van de ECB betekent dat de rentestanden van de centrale bank een langere periode op het huidige niveau blijven of indien nodig verlaagd kunnen worden.
Het belangrijkste rentetarief van de ECB staat momenteel op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief is en de strafrente 0,25 procent. Maandelijks koopt de centrale bank bovendien voor 60 miljard euro aan diverse soorten obligaties op en dit tot zeker december dit jaar.
Echter, nu het herstel in de eurozone doorzet, wordt de roep om de stimuleringsmaatregelen af te bouwen, het zogenaamde 'taperen', steeds sterker en dan met name in de grootste economie van de eurozone, Duitsland.
Veel economen gaan er van uit dat de ECB na de zomer een andere toon aan zal slaan, door eerst met een nog positievere economische outlook te komen, waarna men vervolgens de forward guidance mogelijk bijschaaft en niet langer zinspeelt op nog meer monetaire verruiming.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
(c) Copyright Dow Jones & Company, Inc. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
(END) Dow Jones Newswires
May 29, 2017 11:28 ET (15:28 GMT)

Reacties

 • @gabgoe: pensioenen een tijdelijk, nominaal probleem..???? Wát een berg flauwekul zeg..!!! Eens kijken hoe JIJ piept als jouw salaris de laatste 10 jaar en de komende 10 jaar bevroren en/of niet geïndexeerd is/gaat worden. Ik denk dat jij dan NIET meer over tijdelijk en nominaal zwets!

  Henk 30 mei 2017 10:12:35
 • Gabgoe onder welke steen ben jij vandaan gekropen denk je nu werkelijk dat die domme Italiaan zo goed voor ons is en dat die maffia daar in het zuiden niets krijgen kom nu toch ze verzuipen en verhoeren alles en vervolgens houden ze hun handen op

  r amp 30 mei 2017 09:34:21
 • Nederland heeft last van die lage rente? Nederland profiteert dubbel. Ten eerste ontvangt de staat miljarden extra omdat bij deze rentestand de hypotheekrenteaftrek niet in de kosten loopt, de burger heeft er geen last van want hij heeft geen aftrek omdat hij niet veel rente betaalt. Verder betalen zuidelijke landen minder rente op hun staatsleningen, Nederland krijgt geld toe! Had de huizenmarkt zich kunnen herstellen bij een renteniveau van pakweg 5%? En het overheidstekort? Die pensioenen is natuurlijk een tijdelijk, nominaal, probleem. Men roept heel hard dat er wat aan de hand is, maar zo heel veel pensioenen zijn er in de praktijk nog niet gekort, toch? En als Draghi Italiaanse staatsleningen opkoopt, denken jullie nou echt dat die allemaal in handen zijn van Italianen? Die liggen bij Noord Europese banken en beleggingsfondsen, dus die varen er wel bij. Draghi garandeert dat WIJ ons geld terugkrijgen en geeft helemaal niks aan Zuid-Europa.

  gabgoe 30 mei 2017 08:56:47
 • Elke 'monetaire verruiming' van de afgelopen tijden heeft gewoon niets gedaan kun je wel stellen, anders is er niet nog steeds een "aanzienlijke" vorm van monetaire verruiming nodig….. De ECB is weer terug bij af, terwijl deflatie doordenderd…..

  Ed 29 mei 2017 21:08:19
 • achterlijke domme Italiaan die er alleen maar op uit is om ons gespaarde pensioengeld naar de klote te helpen en we keken er na en laten het gebeuren oh wij zo domme Nederlanders die nergens meer voor op de bres willen springen.

  v 29 mei 2017 20:26:36
 • Draghi heeft zeker nog niet alle rotzooi uit Zuid-Europa op kunnen kopen en daarom wil hij nog wel even doorgaan. Als zijn termijn bij de ECB afloopt zal er vast wel een voorzitterschap van de Italiaans Bank of een ministerschapje van financiën inzitten, als dank voor de aan (o.a.) Italië bewezen diensten...

  Henk 29 mei 2017 18:09:36  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed