Nieuws Buitenland

Deel openingswinst Wall Street vervliegt na matig banenrapport

Vrijdag 2 juni 2017 15:09 Dollar onder druk.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures duiden vrijdag nog wel op een hogere opening voor Wall Street, hoewel de winsten iets terugliepen na een tegenvallend banenrapport. De futures op de S&P 500 index stegen rond de klok van drie uur 0,1 procent en die op de Dow Jones index en de Nasdaq stonden beide 0,2 procent hoger.
Het Amerikaanse banenrapport, voor de markt het item van de dag, viel tegen. In mei kwamen er 138.000 banen bij en kwam de werkloosheid uit op 4,3 procent, waar qua banengroei was gerekend op een stijging van de werkgelegenheid met meer dan 180.000 banen. Verder werd de banengroei in april en maart neerwaarts bijgesteld.
De lonen stegen in mei met 0,2 procent op maandbasis en met 2,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De loonontwikkeling is een belangrijke component in het rapport voor de Federal Reserve, net als de arbeidsparticipatie, die in mei licht afnam ten opzichte van april.
"Het mei-cijfer is voor de Fed geen beletsel om in juni de rente weer te verhogen", concludeerde marktanalist Philip Marey van Rabobank.
Verder stonden vanmiddag Amerikaanse handelscijfers over de maand april op de rol en die toonden een lichte daling van de export en een hoger dan verwacht handelstekort.
Later op de dag verschijnt nog de inkoopmanagersindex voor de regio New York over de maand mei.
De olieprijs daalde vrijdag vanwege de zorgen over wat het terugtrekken van Amerika uit het klimaatakkoord betekent voor de olievoorraden, die hierdoor mogelijk toenemen. Een juli-future West Texas Intermediate bewoog 2,1 procent lager op 47,36 dollar, terwijl een augustus-future Brent ook 2,0 procent daalde naar 49,60 dollar.
De euro liep richting de openingsbel in New York op tot 1,1266 dollar na het tegenvallende Amerikaanse banenrapport. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1216 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1214 op de borden.
Bedrijfsnieuws
Qua bedrijfsnieuws is het rustiger nu het kwartaalcijferseizoen zo goed als voorbij is. Mogelijk kunnen aandelen van bedrijven die zich richten op groene energie op extra aandacht rekenen nadat donderdagavond bekend werd dat Amerika uit het klimaatakkoord van Parijs stapt. Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK wees erop dat beleggers dit soort aandelen nu wellicht links laten liggen en de voorkeur geven aan aandelen van bedrijven die zich richten op fossiele brandstoffen.
De CEO van Tesla, Elon Musk, zei donderdag in reactie op de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump, dat hij uit een adviescommissie van het Witte Huis stapt. Een van de onderdelen van Tesla is zonnepanelenontwikkelaar SolarCity. Het aandeel Tesla steeg vanmiddag 0,3 procent.
Op individueel niveau is er extra aandacht voor Lululemon Athletica. Het aandeel van de kleding retailer steeg donderdag nabeurs al 10 procent op sterke kwartaalcijfers en voegde daar vrijdag nog eens bijna 16 procent aan toe in de elektronische handel voorbeurs.
Meubelketen RH, voorheen bekend als Restoration Hardware, daalde donderdagavond in de elektronische nabeurshandel ruim 20 procent vanwege een winstwaarschuwing. Vrijdagmiddag ging daar nog eens ruim 20 procent aan beurswaarde vanaf.
Exxon Mobil noteerde in de voorbeurshandel 0,3 procent in de min. De openbare aanklager in New York liet vrijdag weten dat de energiereus wordt aangeklaagd in Amerika omdat het beleggers mogelijk heeft misleid over de impact van klimaatverandering op de activiteiten van het bedrijf.
Slotstanden
Bij de slotbel noteerde de S&P 500 index donderdag 0,8 procent in de plus op een stand van 2.430,06 punten. De Dow Jones index steeg 0,7 procent tot 21.144,18 punten en de Nasdaq won 0,8 procent op een slotstand van 6.246,83 punten.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
June 02, 2017 09:09 ET (13:09 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed