*

Nieuws Buitenland

Rood slot AEX na zwak banenrapport

vrijdag 2 juni 2017 18:12

Amerikaanse werkgelegenheidscijfers drukken Amsterdamse hoofdgraadmeter.

(ABM FN-Dow Jones) Na de publicatie van tegenvallende Amerikaanse banencijfers, is de AEX vrijdag gedaald. De Amsterdamse hoofdgraadmeter, die eerder op de dag nog de 531 punten aantikte, sloot op 526,74 punten, wat een daling was van 0,1 procent. Met die slotstand verloor de AEX op weekbasis 0,2 procent.

De AMX steeg vrijdag 0,4 procent en de AScX dikte zelfs 1,1 procent aan.

Beleggingsspecialist Roy van Santen van onlinebroker Lynx wees erop dat het voor de AEX een belangrijke dag was qua technische weerstand. Als de index zich had gehandhaafd boven het weerstandsniveau van 530 punten, dan had een opwaartse uitbraak boven dit niveau mogelijk geweest.

De Amsterdamse beurs ging vrijdag hoger van start in het spoor van een positief slot op Wall Street, waar donderdag nieuwe records op de borden kwamen na een sterk ADP-rapport over de werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten.

Daarom werd ook voor het officiƫle rapport van vrijdag op sterke cijfers gerekend. Het liep evenwel anders want de banengroei kwam uit op 138.000, waar een stijging met meer dan 180.000 banen werd verwacht. Ook de loongroei viel tegen.

Toch zullen de banencijfers de Federal Reserve er naar verwachting niet van weerhouden om de rente zoals verwacht deze maand te verhogen, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank. "Onduidelijker is nu wat er daarna gaat gebeuren", aldus Marey, doelend op de loonontwikkeling die achter blijft bij wat de Fed graag zou zien.

Het zwakke banenrapport drukte de dollar. De euro liep vrijdag op tot richting de 1,13 dollar en daarmee het hoogste niveau dit jaar. Rond het slot in Europa noteerde het muntpaar op 1,1273. Bij aanvang van de handelsdag bewoog de euro/dollar nog op 1,1216.

Op macro-economisch vlak was het verder rustig. Vanochtend werd bekend dat het Japanse consumentenvertrouwen in mei is verbeterd. Verder stegen de producentenprijzen in de eurozone in april harder op jaarbasis dan in maart. Ook op maandbasis was sprake van een verbetering.

De olieprijs daalde vrijdag vanwege de zorgen over wat het terugtrekken van Amerika uit het klimaatakkoord betekent voor de olievoorraden, die hierdoor mogelijk toenemen. Een juli-future West Texas Intermediate bewoog 1,5 procent lager op 47,63 dollar, terwijl een augustus-future Brent ook 1,5 procent daalde naar 49,86 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX was het beeld tussen stijgers en dalers redelijk in evenwicht. Koploper was Galapagos dat 2,1 procent won.

AkzoNobel kreeg vrijdag een aantal koersdoelverlagingen na het stuklopen van de overnamepoging door PPG Industries. Theodoor Gilissen Bankiers verlaagde het advies zelfs naar Niet Aanbevolen. Analist Joost van Beek zei dat de eigen financiƫle doelstellingen van AkzoNobel om de aandeelhouderswaarde te verhogen te ambitieus zijn en alleen bij voortgaande gunstige economische omstandigheden haalbaar zijn. Ook bij Kepler Cheuvreux ging het advies voor AkzNobel omlaag naar Reduceren. Het aandeel won 1,0 procent.

JPMorgan Cazenove verhoogde vrijdag het advies voor Unibail-Rodamco van Neutraal naar Overwogen en stelde daarbij ook het koersdoel opwaarts bij, van 250,00 naar 270,00 euro. Volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank zal het economische herstel in continentaal Europa leiden tot een sterkere groei van de huren. Het aandeel Unibail-Rodamco steeg 1,8 procent.

Grootste dalers in de Amsterdamse hoofdgraadmeter was ArcelorMittal met een verlies van 3,4 procent.

BE Semiconductor Industries was koploper in de AMX en steeg 1,8 procent vanwege de berichten dat de toeleverancier aan de chipindustrie mogelijk een grote opdracht heeft binnengehaald bij Samsung Electronics. Op de zakelijke website The Investor stond een bericht over de opdracht die volgens analist Edwin de Jong van NIBC alleen bij Besi terecht kan zijn gekomen, aangezien het een product betreft dat volgens de marktvorser alleen door de Duivense toeleverancier wordt aangeboden.

ASR Nederland kreeg bij ING een koersdoelverhoging van 29,00 naar 33,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analisten stelden dat de verzekeraar 2017 sterk is begonnen, waarbij het mandaat van het bestuur om eigen aandelen terug te kopen "voldoende flexibiliteit" biedt in een situatie waarin de Nederlandse staat het belang van 37,5 procent in ASR terugbrengt. Het aandeel verloor 0,9 procent.

NSI meldde dat Alianne de Jong wordt voorgedragen als nieuwe financieel directeur. Het aandeel won 0,4 procent.

ICT Group steeg 1,2 procent na de aankondiging van de overname van High Tech Solutions. NIBC noemde de overname een goede aanvulling en schatte de transactieprijs op circa 2 miljoen tot 2,5 miljoen euro.

Accell Group steeg 4,2 procent nadat Kepler Cheuvreux het aandeel begin te volgen met een koopadvies.

Na een aantal dagen van forse stijgingen daalde Esperite vrijdag 26,2 procent. Op weekbasis dikte de beurswaarde evenwel met zo'n 75 procent aan.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Europa stonden de aandelenmarkten in Amerika op nieuwe recordstanden. De S&P 500 index won 0,2 procent en de Dow Jones index steeg 0,3 procent. De Nasdaq won 0,7 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 02, 2017 12:12 ET (16:12 GMT)