Nieuws Buitenland

Wall Street hoger gesloten

Vrijdag 2 juni 2017 22:40 Banenrapport teleurstellend.
(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag hoger gesloten. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,4 procent tot 2.439,07 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 21.206,29 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent hoger op 6.305,80 punten.
De handelsdag stond volledig in het teken van het Amerikaans banenrapport. Een deel van de openingswinst vervloog na publicatie van het rapport. Het Amerikaanse banenrapport viel tegen. In mei kwamen er 138.000 banen bij en kwam de werkloosheid uit op 4,3 procent, waar qua banengroei was gerekend op een stijging van de werkgelegenheid met meer dan 180.000 banen. Verder werd de banengroei in april en maart neerwaarts bijgesteld.
"Het mei-cijfer is voor de Fed geen beletsel om in juni de rente weer te verhogen", concludeerde marktanalist Philip Marey van Rabobank. De Fed Fund futures die de markt gebruikt om een renteverhoging in te schatten staat voor juni op 93,5 procent.
De lonen stegen in mei met 0,2 procent op maandbasis en met 2,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De loonontwikkeling is een belangrijke component in het rapport voor de Federal Reserve, net als de arbeidsparticipatie, die in mei licht afnam ten opzichte van april.
"De lonen stijgen maar matig en dat voelt de dollar", aldus valutastrateeg Vassili Serebriakov van Crédit Agricole in reactie op het rapport. "De kans dat de rente in juni wordt verhoogd is nog steeds aannemelijk, maar het rechtvaardigt wel de lage verwachtingen voor renteverhogingen daarna."
Volgens marktstrateeg Ruane kijken de beleidsmakers van de Fed naar het grotere geheel en beschouwen ze de banendata van vrijdag mogelijk als economische ruis op de korte termijn.
Het handelstekort van de Verenigde Staten is in april gestegen van 45,3 miljard dollar in maart naar 47,6 miljard dollar in april. De export daalde met 0,5 miljard dollar op maandbasis naar 191,0 miljard dollar en de import steeg met 1,9 miljard tot 238,6 miljard dollar.
Het bedrijfsklimaat in het Amerikaanse New York City is in mei verslechterd. De index voor de huidige mate van bedrijvigheid daalde van 55,8 in april naar 46,7 afgelopen maand. Dat niveau werd voor het laatst bereikt voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2016
De juli-future op een vat West Texas Intermediate sloot vrijdag 0,70 dollar, ofwel 1,5 procent, lager op 47,66 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,1283. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1266 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1214 op de borden.
Op macro-economisch vlak staan een vijftal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen arbeidsproductiviteitsdata over het eerste kwartaal en de inkoopmanagersindex voor de dienstensector van Markit over mei. Later op de dag volgen de fabrieksorders in april, de inkoopmanagersindex voor de dienstensector van ISM over mei en het Amerikaans consumentenkrediet in april.
Bedrijfsnieuws
Lululemon Athletica steeg 11,6 procent, nadat de retailer over het eerste kwartaal beter dan verwachte resultaten rapporteerde.
Meubelketen RH, voorheen bekend als Restoration Hardware, daalde 25,7 procent, na een winstwaarschuwing donderdag laat.
Exxon Mobil verloor 1,5 procent. De openbare aanklager in New York liet vrijdag weten dat de energiereus wordt aangeklaagd in Amerika omdat het beleggers mogelijk heeft misleid over de impact van klimaatverandering op de activiteiten van het bedrijf.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
June 02, 2017 16:40 ET (20:40 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed