Nieuws Buitenland

Ahold Delhaize flink lager op groen Damrak

Vrijdag 16 juni 2017 18:16 Meeste fondsen hoger gesloten.
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten, ondanks een fikse aderlating voor Ahold Delhaize. De AEX index steeg 0,4 procent tot 520,67 punten. De AMX liet een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een resteerde plus van een half procent.
De beurzen reageerden opgelucht op de donderdagavond bereikte akkoorden over de start van de Brexit-onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de overige EU-landen op maandag en over een nieuw steunpakket van 8,5 miljard euro van de eurogroep, met instemming van het IMF, voor Griekenland.
Maar senior macro-strateeg Teeuwe Mevissen van Rabobank nuanceert het positieve sentiment rond de deal met Griekenland enigszins. "We hebben niet een echt grote beweging in de euro/dollar verhouding gezien, dus in de valutamarkten is de positieve verrassing kennelijk niet zo groot. Bovendien was het in die zin niet verrassend dat we elke keer zien dat er op het allerlaatste moment een deal tussen de eurogroep en Griekenland uitrolt. Bovendien is het IMF vooralsnog conditioneel akkoord gegaan, maar levert nog niet direct een financiële bijdrage", lichtte hij toe.
"Het wordt nog een hele klus voor de eurogroep om echt iets te doen aan de schuldverlichting voor Griekenland", voegde Mevissen toe. Hij ziet daarbij drie mogelijkheden: de looptijd van de schuldaflossing verlengen, de couponbetaling neerwaarts bijstellen of winsten van de Europese Centrale Bank deels naar Griekenland overhevelen. "Maar echte besluiten daarover zullen pas na de Duitse verkiezingen plaatsvinden", verwacht de marktkenner van Rabobank.
Op macro-economisch gebied bleek dat de inflatie in de eurozone in mei op jaarbasis geheel conform verwachting is uitgekomen op 1,4 procent. Op maandbasis daalden de prijzen met 0,1 procent. De kerninflatie, exclusief volatiele prijzen van energie, voedsel, alcohol en tabak, kwam in mei op jaarbasis uit op 0,9 procent.
De arbeidskosten in de eurozone zijn in het eerste kwartaal van 2017 in hetzelfde tempo gestegen als in het voorgaande kwartaal meldde statistiekbureau Eurostat. De arbeidskosten stegen het afgelopen kwartaal met 1,5 procent op jaarbasis in de muntunie. In het vierde kwartaal van 2016 was de stijging van de arbeidskosten even groot. Afgelopen kwartaal lagen de lonen 1,4 procent hoger. In het voorgaande kwartaal was dit 1,6 procent.
De Russische centrale bank heeft vrijdag voor de derde keer dit jaar de rente verlaagd. De centrale bank beloofde tevens aanvullende monetaire versoepeling later dit jaar, ondanks dat de economische verwachtingen volgens de bank zijn verbeterd. De rente daalde van 9,25 naar 9,00 procent. Voor dit jaar rekenen de Russen nu op een economische groei van 1,3 tot 1,8 procent. Eerder werd nog uitgegaan van 1,0 tot 1,5 procent.
Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in mei onverwacht gedaald, bleek uit cijfers van de Amerikaanse overheid. Het aantal in aanbouw genomen woningen daalde vorige maand met 5,5 procent op maandbasis tot een voor seizoensinvloeden aangepast geannualiseerd aantal van 1.092.000 stuks. Vooraf geraadpleegde economen rekenden juist op een stijging van 3,4 procent. Het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde in mei met 4,9 procent op maandbasis tot 1.168.000 stuks.
Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in juni minder sterk dan verwacht gedaald, bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van Thomson Reuters en de Universiteit van Michigan. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 97,1 in mei naar 94,5 deze maand, maar kwam wel boven de verwachte 84,7 uit.
Olie noteerde vrijdag in het groen. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent tot 44,63 dollar, terwijl een augustus-future Brent een half procent hoger bewoog op 47,17 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,1187. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1143 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1145 op de borden.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 fondsen in het groen, aangevoerd door Aalberts Industries met een winst van 2,3 procent, gevolgd door Wolters Kluwer, dat 1,8 procent steeg.
Ahold Delhaize was hekkensluiter op de AEX en ging zwaar onderuit met een verlies van 9,5 procent, nadat Amazon vrijdag bekendmaakte de Amerikaanse supermarktketen hole Foods Markets voor circa 13,7 miljard dollar te hebben gekocht. Een dag eerder gaf de Amerikaanse concurrent Kroger een winstwaarschuwing af en opende Lidl zijn eerste Amerikaanse winkels aan de oostkust. Aldi kondigde een forse groei van het aantal Amerikaanse winkels aan.
"Ik denk niet dat Ahold Delhaize gelijk omver geblazen wordt", zei analist Corne van Zeijl van Actiam in een reactie op de overname door Amazon. Wel verwacht Van Zeijl dat Amazon het online bestellen en vervolgens afleveren bij de klant wat beter in de vingers heeft dan Ahold Delhaize.
Royal Dutch Shell steeg 1,4 procent, nadat Brits-Nederlandse concern van Brussel goedkeuring kreeg voor de verkoop van bezittingen in de Noordzee aan Chrysaor, meldde de Europese Commissie vrijdag op zijn website. Eind januari 2017 kondigde Shell de verkoop van de bezittingen in het Britse deel van de Noordzee aan Chryasor voor 3,8 miljard dollar aan. De Commissie concludeerde dat de voorgestelde overname geen mededingingsproblemen zou opleveren.
In de Midkap steeg Besi met 3,1 procent, won TKH Group 1,9 procent en TomTom werd 1,7 procent duurder.
Aperam was hekkensluiter met een verlies van 2,0 procent, nadat alle mijnbouw- en staalfondsen een slechte week achter de rug hebben.
Onder de kleinere fondsen was Wessanen de sterkste stijger met 3,9 procent.
Stern Groep deed het ook prima met een stijging van 2,6 procent, nadat de Europese brancheorganisatie voor de auto-industrie ACEA meldde dat in de maand mei sprake was van een toename van de verkoop van nieuwe personenauto's met 26,7 procent op jaarbasis naar 36.484 registraties.
Lucas Bols en Fagron waren hier de hekkensluiters met verliezen van respectievelijk 2,3 en 2,0 procent.
Onder de lokale fondsen steeg Ajax met 0,7 procent, nadat de voetbalclub donderdagavond laat bekendmaakte met Everton FC overstemming te hebben bereikt over de transfer van Davy Klaasen naar de Engelse club Met de transfer van de aanvallende middenvelder is een bedrag van 27 miljoen euro gemoeid.
IEX Group heeft Tostrams Groep overgenomen, maakte IEX vrijdag bekend, zonder financiële details te melden. Tostrams is een leverancier van beleggingsinformatie en beleggingsadviezen gestoeld op basis van technische analyse. Het aandeel IEX handelde onveranderd op 4,70 euro.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager. De Dow Jones index daalde fractioneel en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
June 16, 2017 12:16 ET (16:16 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed