Nieuws Buitenland

Damrak start handelsdag licht lager

Donderdag 22 juni 2017 08:36 Olie weegt op sentiment.
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Wall Street bleef woensdag dichtbij huis, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend hoger noteren.
Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. Woensdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak op een nieuwsluwe handelsdag nog fractioneel lager op 520,48 punten.
Amerikaanse beleggers namen woensdag een voorzichtige houding aan door met name de aanhoudende druk op de olieprijzen. Een augustus-future West Texas Intermediate sloot woensdag na een kortstondig herstel toch 2,3 procent lager op 42,53 dollar, het laagste niveau in 10 maanden tijd, ondanks cijfers die er op wezen dat de wekelijkse voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten afgelopen week zijn afgenomen. Sinds januari is de prijs voor WTI nu met bijna 22 procent afgekomen.
"Paniek heeft plaats gemaakt voor paranoia," zei oprichter Vandana Hari van Vanda Insights tegen zakenzender CNBC. Hari wees op technische analyse, het doorbreken van een bodemniveau, en kudde mentaliteit als mogelijke redenen waarom olie wederom onder druk stond, ondanks de terugval in de Amerikaanse voorraden.
Analisten spreken echter ook van OPEC-moeheid, waardoor er niet meer wordt gereageerd op signalen van productiebeperking, aangezien de 14 leden van het oliekartel op een niet-effectieve wijze de balans in de markt proberen te herstellen.
"Het OPEC-beleid heeft gefaald, omdat de lidstaten miljoenen vaten ruwe olie uit hun eigen voorraad in de markt zetten, terwijl ze tegelijkertijd hun productie verlagen en de markt ervan proberen te verzekeren dat de markt zijn balans hervindt vanwege deze productieverlaging", aldus analisten van Energy Aspects. "De tweeledigheid van dit beleid heeft de geloofwaardigheid van de groep ondermijnd", voegden zij toe.
Bovendien frustreert de stijgende productie van lidstaten als Nigeria en Libië, die van het productie-akkoord zijn vrijgesteld, het idee dat OPEC de prijs kan laten stijgen. De oplopende productie in de Verenigde Staten, waar het aantal actieve boorinstallaties al tweeëntwintig weken op rij een stijging laat zien, drukt tevens op de markt.
Oliedienstverlener Schlumberger koerste woensdag circa 2,0 procent lager, Marathon Oil daalde ongeveer 3,6 procent en Anadarko Petroleum verloor circa 1,9 procent. Oliegiganten Exxon Mobil en Chevron verloren daarnaast circa een procent van hun beurswaarde.
Op het bedrijfsvlak stond onder meer Advanced Micro Devices in de schijnwerpers. Het aandeel steeg circa 10,0 procent, nadat de chipproducent dinsdag een nieuwe generatie chips introduceerde voor de servers in data-centra. Sectorgenoot Intel verloor ongeveer 1,0 procent.
Internetkolos Amazon.com blijft daarnaast de gemoederen danig bezig houden. Eind vorige week werden Amerikaanse supermarktketens in de uitverkoop gedaan nadat het e-commerce bedrijf een overname aankondigde van supermarktketen Whole Foods. Ook Ahold Delhaize, dat ongeveer twee derde van zijn omzet in Amerika genereert, kreeg rake klappen. Woensdag meldde persbureau Bloomberg op basis van bronnen dat Nike zijn sportschoenen direct zal gaan aanbieden via het online platform van Amazon.com. Tussenpersonen worden daardoor overgeslagen en analisten spreken van een "big win-win situatie" voor beide ondernemingen. Footlocker, een uit New York afkomstige sportkleding- en schoenenketen met circa 3.400 winkels in ongeveer 28 landen, verloor 5 procent van zijn beurswaarde.
De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1173, ten opzichte van een stand van 1,1142 bij het sluiten van de Europese beurzen.
De Aziatische beurzen koersten vanochtend na een onzekere start overtuigend hoger. De beurzen in Sydney en Shanghai zijn koplopers met winsten van ongeveer een procent.
Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde staten een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door de Amerikaanse leidende indicatoren van mei. In Europa worden cijfers over het consumentenvertrouwen in de eurozone vrijgegeven.
In Europa volgen de markten daarnaast vandaag nauwgezet de ontwikkelingen in Frankrijk, nadat de Franse minister van Justitie, Francois Bayrou, woensdag uit de regering stapte. Bayrou was een belangrijke bondgenoot van de nieuwe Franse president Emmanuel Macron. Bayrou, de leider van de centrumpartij MoDem, wordt verdacht van fraude met Europees geld.
Bedrijfsnieuws
SBM Offshore kreeg definitief bevestiging van het Amerikaanse ExxonMobil voor de bouw en het beheer van een drijvend productieplatform voor olie en gas (FSPO). De opdracht werd eind december 2016 toegekend aan SBM Offshore, maar afgelopen vrijdag nam het Amerikaanse energiebedrijf pas definitief een beslissing om het Liza project in Guyana verder te ontwikkelen.
De Amerikaanse dochteronderneming van het Europese telcomconcern Altice, Altice USA, heeft woensdag het aanbod van zijn beursgang verhoogd met 37 procent naar 63,9 miljoen aandelen, waarmee het telecombedrijf tot 1,98 miljard dollar zal ophalen. Dit bleek woensdag uit een gereguleerde registratie. Het aandeel zal donderdag voor het eerst op de New York Stock Exchange worden verhandeld, meldden bronnen bekend met de beursgang.
Philips sloot een overeenkomst om Electrical Geodesics, een Amerikaanse ontwikkelaar van medische apparaten, over te nemen voor een bedrag van bijna 33 miljoen euro.
De Amerikaanse zakenbank Jefferies verhoogde het koersdoel voor het aandeel Philips Lighting van 20,00 naar 24,00 euro, maar handhaafde het advies op Underperform. De analisten van de Amerikaanse zakenbank blijven voorzichtig ten aanzien van de vooruitzichten op de middellange termijn, ook al heeft Philips Lighting de verwachtingen voor de winstgevendheid op de korte termijn overtroffen.
Ook VolkerWessels kan in beweging komen. Morgan Stanley startte met het volgen van het bouwaandeel met een Overwogen advies en een koersdoel van 28,00 euro.
Slotstanden Wall Street
De toonaangevende S&P 500 index daalde woensdag 0,1 procent tot 2.435,62 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 21.410,03 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 6.233,95 punten.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
June 22, 2017 02:36 ET (06:36 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed