Nieuws Buitenland

Update: EU akkoord met staatssteun voor Monte dei Paschi

Dinsdag 4 juli 2017 19:10 Herkapitalisering nu definitief goedgekeurd.
(ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie is akkoord met de Italiaanse staatssteun voor de bank Monte dei Paschi di Siena, die moet reorganiseren in ruil voor een herkapitalisatie. Dit maakte de uitvoerende arm van de Europese Unie dinsdag bekend.
's Werelds oudste bank krijgt 5,4 miljard euro staatssteun voor een herkapitalisering uit voorzorg.
De EU is hier nu definitief mee akkoord, nadat op 1 juni van dit jaar al een principe-akkoord werd bereikt tussen de eurocommissaris voor mededingingskwesties Margrethe Vestager en de Italiaanse minister van economie en financiën, Pier Carlo Padoan.
Dankzij het geïnjecteerde staatskapitaal blijft MPS aan zijn kapitaaleisen voldoen, als de economische situatie zou verslechteren.
Aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders hebben 4,3 miljard euro bijgedragen, om de kosten voor de Italiaanse belastingbetaler te beperken, zoals de EU-regels voorschrijven.
Particulieren die spaargeld investeerden in zulke achtergestelde obligaties, komen in aanmerking voor compensatie door de bank, nu wordt betwijfeld of dit soort achtergestelde leningen wel aan particuliere beleggers hadden moeten worden verkocht. Hiervoor wil MPS 1,5 miljard euro opzij zetten.
Ook wordt MPS diepgaand gereorganiseerd om levensvatbaar te worden voor de toekomst. Meer dan 26 miljard euro aan problematische leningen zal van de balans van de Italiaanse worden afgevoerd. Bonussen mogen niet hoger meer zijn dan het tienmaal het gemiddelde salaris van MPS-medewerkers. Ook wordt de Italiaanse regering voldoende beloond voor zijn kapitaalinvestering, meende de Europese Commissie.
Afzonderlijk maakte Rome dinsdag bekend dat het nu formeel de bank heeft overgenomen. Dit is volgens minister Padoan "volledig in lijn" met de Europese richtlijnen, zo zei hij tijdens een persconferentie.
Monte dei Paschi was eind vorig jaar de vierde Italiaanse bank, met een marktaandeel van 7 procent in Italië. In december 2016 mislukte een reddingspoging omdat de bank er niet in slaagde 5 miljard euro aan vers kapitaal op te halen bij beleggers.
Update: om aanvullende informatie toe te voegen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
July 04, 2017 13:10 ET (17:10 GMT)

Reacties

  • Word het geen tijd dat nederland uit de EU stapt zoals engeland? En dat andere landen zelf hun rotzooi opruimen.

    smarty 05 juli 2017 01:29:11
  • en daar gaan we weer met die maffia gestuurde banken in dat maffia land dat door die Draghi en Juncker weer een hand boven het hoofsd geworden wordt en zo zal het straks met die banken en regering in Frankrijk ook gaan en die rest van die zuidelijke landen en wij o zo domme Nederlanders Duitsers en de rest van die landen die netto betaler zijn laten het maar weer gebeuren roepen kunnen we goed maar daden zijn er niet van die landen.

    erwin 04 juli 2017 22:23:05  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed