*

Nieuws Buitenland

ECB overwoog schrappen van belofte QE op te kunnen voeren - Notulen

donderdag 6 juli 2017 14:18

Uiteindelijk alleen referentie aan lagere rentes uit forward guidance.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale bank overwoog in juni om zijn forward guidance aan te passen en de verwijzing naar het eventueel opvoeren van de kwantitatieve verruiming te schrappen. Dit bleek donderdag uit de notulen van de ECB van de vergadering op 8 juni.

Zeker één beleidsofficial suggereerde het schrappen van de vermelding over QE, maar andere beleidsmakers wezen op zwakke inflatiecijfers als reden om voorzichtig te zijn.

Uiteindelijk werd alleen de referentie aan lagere rentes geschrapt en concludeerden de bestuursleden van de centrale bank af dat de monetaire stimuleringsmaatregelen nog steeds gepast waren.

De belangrijkste rente bleef daardoor onveranderd op 0,00 procent en de depositorente op 0,40 procent negatief. Ook aan het maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties van 60 miljard euro werd niet getornd.

Uit de donderdag vrijgegeven verslaglegging van de vergadering kwam verder naar voren dat het uitvoerend bestuur van de ECB verbaasd was over de combinatie van een zwakkere inflatie en tegelijkertijd een sterkere economische groei. De centrale bank verlaagde in juni zijn inflatieramingen, van 1,7 naar 1,5 procent voor dit jaar en van 1,6 naar 1,3 procent voor 2018.

De groeiverwachtingen gingen wel omhoog, van 1,8 naar 1,9 procent in 2017 en van 1,7 naar 1,8 procent voor 2018, waarbij de risico's voor de economie van de eurozone vrijwel in evenwicht waren, aldus de centrale bank.

De euro liep na het verschijnen van de notulen verder op ten opzichte van de dollar, tot 1,1384, van 1,1344 donderdagochtend vroeg. Vorige week steeg de munt tot boven de 1,14 dollar na uitspraken van voorzitter Mario Draghi die de markt, overigens volgens de ECB verkeerd, interpreteerde als een vooraankondiging op een eventuele inperking van de stimuleringsmaatregelen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 06, 2017 08:18 ET (12:18 GMT)