*

Nieuws Buitenland

Damrak wacht licht hoger opening op vooravond cijferseizoen

vrijdag 14 juli 2017 08:28

Meerdere Amerikaanse financials rapporteren vandaag cijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs start vrijdag de handelsdag naar verwachting met bescheiden winsten. Wall Street sloot donderdag licht hoger, waarbij de Dow Jones index de hoogste stand ooit nipt aanscherpte, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend amper van hun plaats komen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Donderdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak nog een half procent hoger naar 519,11 punten.

De afgelopen handelsdagen stonden vooral in het teken van de getuigenissen van voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse Federal Reserve. Donderdag verscheen zij voor de Amerikaanse Senaat. Een dag eerder praatte Yellen het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden al bij. Yellen herhaalde gisteren de plannen om de rentetarieven geleidelijk te verhogen en te beginnen met het verlagen van de balans van de centrale bank later dit jaar. Ze voegde onder meer aan toe dat de inflatie onder de doelstelling van de centrale bank ligt van twee procent. Marktvolgers spraken van een gematigde toon van Yellen.

Robert Kaplan, de voorzitter van de Federal Reserve van Dallas, verwoordde donderdag op de website van de lokale centrale bank in een essay zijn standpunt dat een hogere inflatie in zijn ogen nodig is, voordat hij steun uitspreekt voor een volgende renteverhoging.

Beleggers kijken dan ook met spanning uit naar de Amerikaanse inflatiecijfers in juni die vanmiddag worden vrijgegeven. De kerninflatie bedroeg in mei 1,7 procent, na een niveau van 1,9 procent in de maand ervoor. Daarnaast geven ook cijfers over de detailhandelsverkopen, de industriƫle productie en het consumentenvertrouwen inzicht in de staat van de Amerikaanse economie.

Naast de volle macro-economische barst vandaag ook het kwartaalcijferseizoen los. Voorbeurs rapporteren de Amerikaanse financiƫle giganten Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo hun kwartaalrapportages. Beleggers op Beursplein 5 moeten nog even geduld hebben. Pas volgende week zijn onder meer Unilever, ASML en TomTom aan de beurt.

De olieprijs zat donderdag in de lift en de augustus-future voor een vat ruwe Amerikaanse olie sloot 1,3 procent hoger op 46,08 dollar. De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1407, ten opzichte van een stand van 1,1389 bij het sluiten van de Europese beurzen.

De Aziatische beurzen koersten vanochtend in een inspiratieloze handel binnen een bandbreedte van enkele tienden van een procent ten opzichte van het slot van de voorgaande handelsdag.

Bedrijfsnieuws

Beter Bed behaalde in het tweede kwartaal een ruim 5 procent hogere omzet van 94,6 miljoen euro, vrijwel in lijn met de 95,0 miljoen euro die analisten geraadpleegd door ABM Financial News voorzagen. In Duitsland, veruit de grootste markt voor Beter Bed en volgens de analisten het ijkpunt van beleggers, liet de omzetontwikkeling ten opzichte van van de voorgaande kwartalen een verbetering zien. De identieke omzet in vergelijkbare winkels daalde evenwel in het tweede kwartaal nog altijd, en wel met 0,9 procent ten opzichte van een daling van 1,7 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. De orderportefeuille van Beter Bed bedroeg aan het eind van het tweede kwartaal 19,8 miljoen euro en kwam daarmee 3,1 procent hoger uit dan voorgaand jaar.

Altice bereikte overeenstemming met Promotora de Informaciones over de overname van een belang van 94,7 procent in Media Capital SGPS. In 2016 behaalde de Portugese mediagroep een omzet van 174 miljoen euro en een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 41,5 miljoen euro. De overnameprooi wordt door Altice gewaardeerd op 440 miljoen euro.

Verder kan volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten ArcelorMittal in beweging komen. ING zette het aandeel vandaag op de kooplijst. Eerder deze week deed Deutsche Bank al hetzelfde en schreef Credit Suisse aanjagers te zien voor de koers van de Europese staalgigant.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg donderdag 0,2 procent tot 2.447,83 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 21.553,09 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 6.274,44 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 14, 2017 02:28 ET (06:28 GMT)