Nieuws Buitenland

ASML aan kop in groene AEX

Woensdag 19 juli 2017 18:09 Ook TomTom stijgt na openen boeken.
(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Amsterdam zijn woensdag hoger gesloten, aangevoerd door ASML en TomTom, die beide met resultaten kwamen. De AEX index steeg 1,2 procent tot 524,25 punten, terwijl de AMX een winst van 1,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent.
De economische agenda bood weinig houvast, waarmee de aandacht kwam te liggen op de bedrijfscijfers. Beleggers zijn verder in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank dat donderdagmiddag verschijnt. Het draait met name om de toelichting van voorzitter Mario Draghi die nauwlettend gevolgd zal worden. Mogelijk wil Draghi de markten verder voorbereiden op een aankomende einde van het tijdperk van monetaire versoepeling.
"Al met al wordt het een evenwichtsoefening waarbij Draghi al zijn verbale acrobatische vaardigheden moet inzetten", concludeerde ING in een vooruitblik. De rente en het opkoopprogramma zullen morgen vermoedelijk ongemoeid blijven.
Over de Amerikaanse economie werd bekend dat in juni zowel de woningbouw als het aantal afgegeven bouwvergunningen is opgelopen.
De euro/dollar noteerde rond het slot in Amsterdam op 1,1522. Aan het begin van de handelsdag noteerde het valutapaar op 1,1533. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1556 op de borden. "Het momentum voor de dollar blijft negatief en het lichte herstel dat we momenteel zien, laat zich vooral verklaren door winstnemingen van handelaren met shortposities", legde Konstantinos Anthis van ADS Securities uit.
Donderdag wordt er behalve het ECB besluit ook uitgekeken naar de resultaten van Unilever, terwijl ook Sligro Food Group en Acomo beleggers informeren over de prestaties in het afgelopen kwartaal.
Olie noteerde woensdagavond in het groen, nadat het wekelijkse olierapport een daling van de Amerikaanse voorraden liet zien. Een augustus future West Texas Intermedia steeg 1,4 procent tot 47,02 dollar, terwijl een september-future Brent 1,4 procent hoger bewoog op 49,52 dollar.
ABN AMRO meent dat het sentiment in de oliemarkt momenteel te negatief is, en rekent op een herstel van de prijs. De komende jaren kan de prijs volgens analist Hans van Cleef zelfs oplopen tot 75 dollar.
Stijgers en dalers
In de hoofdgraadmeter was ASML de blikvanger en de sterkste stijger. De fabrikant van chipmachines won 5,8 procent in reactie op goed ontvangen kwartaalcijfers. ArcelorMittal steeg 2,6 procent en Randstad 1,4 procent.
ASML voldeed in het tweede kwartaal van 2017 ruim aan de eigen verwachtingen en zag dit beloond met een koerswinst van 3,6 procent. Afgelopen kwartaal behaalde ASML een omzet van 2,101 miljard euro, waar de toeleverancier vooraf zelf zei te rekenen op 1,9 miljard tot 2,0 miljard euro. De brutomarge lag op 45,0 procent, tegen een guidance van 43 tot 44 procent en krap 48 procent in de eerste drie maanden van dit jaar. Financieel directeur Wolfgang Nickl waarschuwde al bij de vorige kwartaalrapportage dat EUV op de marge drukt. Hierdoor restte er onder de streep een nettowinst van 466 miljoen euro. Voor het derde kwartaal rekent ASML op een omzet van ongeveer 2,2 miljard euro met een brutomarge van circa 43 procent. Positief was verder volgens analisten van Morgan Stanley dat ASML liet weten voor heel dit jaar te rekenen op een omzetgroei van 25 procent en dat de trends uit 2017 in 2018 zullen doorzetten.
Goldman Sachs verlaagde het koersdoel voor ArcelorMittal licht, van 28,50 naar 28,00 euro, maar de zakenbank liet de koopaanbeveling wel ongewijzigd. ArcelorMittal blijft een favoriet voor Goldman Sachs onder de Europese staalbedrijven.
Ton Büchner heeft per direct zijn functie als CEO van AkzoNobel neergelegd vanwege gezondheidsredenen. Volgens Theodoor Gilissen kan dit de overnamespeculaties weer nieuw leven in blazen. Deutsche Bank ziet in het vertrek van de CEO een verzwakking van de strategie. Het aandeel AkzoNobel sloot 0,3 procent hoger.
Het Amerikaanse McCormick zal de voedingstak van Reckitt Benckiser overnemen voor een bedrag van 4,2 miljard dollar. Unilever, dat werd genoemd als een van de gegadigden voor de tak van Reckitt noteerde 0,9 procent hoger.
Galagagos verloor 3,4 procent. Concurrent Vertex kwam met sterke testresultaten voor taaislijmziekte. Het slechte nieuws is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat Galapagos mogelijk minder marktaandeel kan veroveren op de markt voor taaislijmziekte, maar positief is dat de triple combo blijkbaar uitstekend werkt. "Galapagos kan de uitslag van Vertex gebruiken om de eigen studie wat efficiënter op te zetten."
In de Midkap eindigde TomTom bovenaan met een winst van 9,3 procent, volgend op goed ontvangen kwartaalcijfers. Chipbedrijven ASMI en BESI profiteerde mee met de sterke verwachtingen van ASML en wonnen allebei 4,0 procent.
Navigatiespecialist TomTom presteerde in het tweede kwartaal van 2017 iets beter dan analisten hadden voorzien, maar werd wel iets voorzichtiger over de omzetverwachting voor heel dit jaar. TomTom rekende voor heel dit jaar op een omzet van 925 miljoen tot 950 miljoen euro, maar gaf woensdag aan te voorzien aan de onderkant van deze bandbreedte uit te zullen komen. TomTom boekte over het tweede kwartaal een omzet van 253 miljoen euro, waar analisten gemiddeld hadden gerekend op 245 miljoen euro. Vooral Automotive & Licensing presteerde goed. Wel schreef TomTom 169 miljoen euro af op de consumententak. Morgan Stanley vond het kwartaalbericht per saldo positief, terwijl ING de resultaten zelfs verrassend sterk noemde. Goed was volgens ING dat TomTom met een onderzoek naar de alternatieven voor het sportsegment "eindelijk" kiest voor een focus.
Goldman Sachs heeft het koersdoel voor Aperam verlaagd van 54,00 naar 50,00 euro bij een ongewijzigde koopaanbeveling. Vooruitkijkend naar de kwartaalresultaten die Aperam op 26 juli bekendmaakt, rekenen de marktvorsers op solide prestaties. Ze verwachten dat de outlook voor het derde kwartaal zwakker zal zijn, rekening houdend met seizoensgebonden effecten, maar onderliggend positief is. De koers van Aperam steeg 2,6 procent.
NIBC verhoogde woensdag het advies voor Corbion van Accumuleren naar Kopen en het koersdoel van 31,00 naar 34,00 euro. Analist Dylan van Haaften meent dat Corbion een aantrekkelijk verhouding tussen risico en rendement biedt, met een grote kans op een overname daarbovenop. Ondanks dat de geruchten over een overname wat zijn verstomd, denkt de analist dat de kans op een bod toeneemt. Op een overnameprijs van 40 euro kan een koper volgens NIBC een dubbelcijferig rendement boeken bij een horizon van vijf jaar. Corbion won 1,9 procent.
Berenberg zette een eerste advies op het aandeel Philips Lighting op Kopen, met een koersdoel van 40,00 euro. Het aandeel noteerde 3,3 procent hoger. Later deze week opent de onderneming de boeken, en analisten rekenen op meer winst bij een iets lagere omzet.
In de AScX won Ordina 2,2 procent, gevolgd door Acomo, dat 1,9 procent steeg en AMG dat 1,2 procent meer waard werd. Stern bungelde onderaan met een verlies van 0,8 procent.
Lokaal meldde TMG dinsdag dat Keesing Media Group is verkocht aan investeringsmaatschappij Ergon Capital Partners, maar dat het nog een belang houdt van 30 procent. De waardering van Keesing ligt op 150 miljoen euro, 20 miljoen meer dan waar NIBC vooraf rekening mee hield. Het aandeel sloot onveranderd.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
July 19, 2017 12:09 ET (16:09 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed