*

Nieuws Buitenland

Beursplein 5 terughoudend van start na opmars euro

vrijdag 21 juli 2017 08:22

Sterke euro drukt sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Wall Street kwam donderdagavond amper van zijn plaats, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend licht lager noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een onveranderde opening. Donderdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,4 procent hoger naar 526,29 punten. Aanvankelijk noteerde de index echter nog ruim 1 procent in het groen.

Alle aandacht was donderdag gericht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en dan met name de toelichting daarop door voorzitter Mario Draghi. De rente werd conform verwachting ongemoeid gelaten en Draghi benadrukte dat er nog steeds substantiƫle monetaire stimulering nodig is. De centrale bank zal volgens plan voor 60 miljard euro per maand aan obligaties blijven opkopen.

Ondanks de sussende woorden viel uit de marktreactie af te leiden dat beleggers toch anticiperen op een aankondiging van verkrapping later dit jaar. De euro reageerde fel en steeg met meer dan een procent ten opzichte van de dollar, waarna een groot deel van de winsten op Beursplein 5 als sneeuw voor de zon verdampten. De beurzen in Duitsland, Frankrijk en Italiƫ zagen de winst zelfs omslaan in verlies. Europese aandelen worden minder aantrekkelijk door een vaste euro, onder meer omdat een sterkere munt de concurrentiepositie van Europese exporteurs aantast en gegenereerde winsten buiten de eurozone omgerekend in euro's afnemen.

Daarnaast merkte valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO op dat "de ECB leek zich geen zorgen te maken over de recente stijging in de euro, ondanks het feit dat dit neerwaartse risico's voor de inflatie met zich meebrengt. Als gevolg hiervan steeg de euro/dollar. Deze reactie geeft aan dat de stijging van de euro/dollar voorlopig nog even niet voorbij is".

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1630, ten opzichte van een stand 1,1484 voorafgaand aan het rentebesluit. De euro is in het lopende jaar nu ongeveer 10 procent duurder geworden en noteert op het hoogste niveau in circa twee jaar tijd.

Voor het Amerikaanse bedrijfsleven is een zwakke dollar juist goed nieuws. Na het neerzetten van nieuwe records woensdag leken beleggers op Wall Street echter een adempauze in te lassen. "Het economische nieuws was al met al solide maar er waren een paar tegenvallende bedrijfsresultaten, waardoor de markt wat heen en weer schommelt", zei beleggingsanalist Kate Warne van Edward Jones. Kort na de start handel daalden de futures nog kortstondig en fel na een bericht van persbureau Bloomberg, waarin werd gemeld dat het onderzoek naar de banden tussen de verkiezingscampagne van president Donald Trump en Rusland zich zal uitbreiden tot de bedrijven van Trump.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde 0,9 procent tot 46,89 dollar, terwijl een september-future Brent 0,9 procent goedkoper werd op 49,27 dollar.

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg. Op het bedrijfsvlak kijken beleggers vanmiddag naar Wall Street, waar onder meer Colgate-Palmolive, General Electric, Honeywell en Schlumberger kwartaalrapportages vrijgeven.

Bedrijfsnieuws

In het afgelopen kwartaal realiseerde Philips Lighting op jaarbasis een 2,0 procent lagere omzet van 1.699 miljoen euro. De vergelijkbare omzetgroei daalde met 1,8 procent. Onder de streep restte voor Philips Lighting evenwel een nettowinst van 73 miljoen euro, tegenover 57 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Analisten rekenden in doorsnee op een nettowinst van 67 miljoen euro. Philips Lighting zei goed op schema te liggen en handhaafde de outlook voor heel 2017. Daarbij merkte de onderneming op in de loop van dit jaar naar verwachting weer terug te keren naar een positieve vergelijkbare omzetgroei.

De omzet van fietsenfabrikant Accell steeg het afgelopen half jaar met 0,7 procent op jaarbasis, van 629,7 miljoen naar 634,0 miljoen euro. Autonoom stegen de verkopen met 3 procent. Het onderliggende operationele resultaat verbeterde daarbij van 57,9 miljoen naar 59,3 miljoen euro, maar mede door een afboeking restte er een nettowinst van 26,3 miljoen euro, een afname van bijna 23 procent. Voor het tweede halfjaar van 2017 verwacht Accell een stijging van de omzet op jaarbasis en een onderliggend operationeel resultaat dat rond het niveau van de tweede helft van 2016, toen dit 16 miljoen euro was, zal liggen.

De Autoriteit Consument en Markt heeft een inval gedaan bij PostNL in verband met mogelijk misbruik van de mededingingswet. Dit meldde dagblad De Telegraaf vrijdag, op basis van een vonnis dat deze week werd uitgesproken in een kort geding bij de rechtbank in Den Haag.

De omzet van Amsterdam Commodities, handelshuis in onder meer specerijen en noten, steeg van 341,8 miljoen euro in de eerste helft van 2016 naar 354,2 miljoen euro in de eerste zes maanden van dit jaar, een stijging van 4 procent. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) dikte aan van 28,2 miljoen naar 28,4 miljoen euro en de nettowinst steeg met 1 procent naar 17,4 miljoen euro.

Pharming Group verving een recent ontvangen overbruggingsfinanciering van 100 miljoen dollar door een permanente leningsovereenkomst. De voorwaarden van beide leningen zijn gelijk.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor Aperam van 57,00 naar 54,00 euro, bij een ongewijzigd koopadvies. Deutsche Bank startte weer met het volgen van Altice, met een koopaanbeveling en een koersdoel van 22,50 euro.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 0,02 procent tot 2.473,45 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 21.611,78 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent hoger op 6.390,00 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 21, 2017 02:22 ET (06:22 GMT)