*

Nieuws Buitenland

Damrak hoger gesloten

dinsdag 25 juli 2017 18:14

Flinke stroom aan kwartaalcijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met een nette winst gesloten. De AEX index steeg 0,6 procent tot 524,69 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

De markt kreeg dinsdag een reeks kwartaalcijfers en bedrijfsnieuws te verwerken. Tegenvallers waren er volgens beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer voor Akzo Nobel, terwijl uitzender Randstad juist sterke kwartaalresultaten rapporteerde. Ook uit de Verenigde Staten en de rest van Europa kwamen volgens de beleggingsstrateeg overwegend meevallende winstcijfers.

Een tweede punt van focus is volgens Zwanenburg de oplopende rente, vanwege de verwachting dat de centrale banken weldra gaan beginnen met het afbouwen van het ruime monetaire beleid. De beleggingsstrateeg meldde zelf te verwachten dat de afbouw zeer geleidelijk zal zijn.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het Franse ondernemersvertrouwen in juli een pas op de plaats maakte, terwijl het Duitse ondernemersklimaat verbeterde. De ifo index steeg van 115,2 in juni naar 116,0 deze maand, wat voor de derde maand op rij een recordniveau betekende.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de huizenprijzen in Amerika in mei in eenzelfde tempo zijn gestegen als een maand eerder. Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in juli gestegen. De index voor het consumentenvertrouwen verbeterde van 117,3 in juni naar 121,1 in juli.

De euro/dollar noteerde op 1,1654. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1652 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1643 op de borden.

Olie noteerde dinsdag stevig in het groen. Een september-future West Texas Intermediate steeg 2,9 procent tot 47,69 dollar, terwijl een september-future Brent 2,7 procent hoger bewoog op 49,90 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Randstad met een winst van 4,9 procent. De uitzender behaalde in het tweede kwartaal van 2017 meer groei dan voorzien, met name dankzij goede prestaties in Europa. Analisten van JPMorgan Cazenove wezen op de sterke onderliggende groei van 9,3 procent, waar gemiddeld werd gerekend op 6,8 procent. Analisten van Jefferies waren onder meer te spreken over de resultaten van de uitzender in Frankrijk.

Staalgigant ArcelorMittal was met een winst van 3,3 procent de op één na sterkste stijger onder de hoofdfondsen, gevolgd door Aegon met een winst van 1,9 procent.

De cijfers van AkzoNobel vielen de markt tegen. Het aandeel sloot uiteindelijk 0,5 procent hoger. Het verf- en chemieconcern realiseerde tegen de verwachting van analisten in het tweede kwartaal een lagere winst op een licht gestegen omzet. Wel ligt het concern naar eigen zeggen op schema voor de voorgenomen afsplitsing van de divisie Specialty Chemicals. Analist Wim Hoste van KBC Securities sprak van cijfers die onder de maat waren en bij S&P Equity Research ging het koersdoel omlaag van 85,00 naar 80,00 euro bij handhaving van Houden als advies.

Philips steeg 1,3 procent, nadat Barclays het koersdoel verhoogde van 28,00 naar 29,00 euro met een ongewijzigd Gelijkgewogen advies.

Galapagos steeg 0,7 procent. Concurrent Eli Lilly uit Amerika kwam vanmiddag met sterke kwartaalcijfers, maar maakte ook bekend dat de ontwikkeling van zijn reumamedicijn verdere vertraging oploopt, nadat er eerder dit jaar geen goedkeuring werd verkregen voor het op de markt brengen van het middel. Galapagos ontwikkelt momenteel zijn eigen reumamedicijn.

ASML verloor 0,2 procent, nadat Bryan Garnier het advies voor ASML verhoogde van Neutraal naar Kopen en het koersdoel flink opwaarts bijstelde van 108,00 naar 155,00 euro.

Unilever won 0,1 procent, na mediaberichten dat CD&R en Bain Capital een overnamebod hebben uitgebracht op de tak smeersels van Unilever. Volgens Sky News zouden de twee partijen bereid zijn op 6 miljard pond neer te tellen voor de divisie Spreads.

Unibail-Rodamco steeg 0,2 procent. De netto huurinkomsten van het vastgoedfonds stegen in de eerste zes maanden van 2017 met 1,7 procent van 781 miljoen euro in de eerste helft van 2016 naar 794 miljoen euro het afgelopen halfjaar. Op identieke basis stegen de inkomsten met 3,7 procent. Dit resulteerde in een terugkerend nettoresultaat van 614 miljoen euro, een stijging van 6,7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. S&P Equity Research verlaagde het koersdoel evenwel van 240,00 naar 235,00 euro met een ongewijzigd Houden advies, ondanks "solide" halfjaarcijfers. De positieve elementen zijn al voldoende ingeprijsd volgens S&P.

Gemalto daalde 1,8 procent. Daarmee was het concern de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Net als maandag moest de Franse digitale beveiliger het weer doen met een koersdoelverlaging, ditmaal bij Barclays. De Britse bank verlaagde het koersdoel stevig, van 50,00 naar 37,00 euro, en stelde de ramingen neerwaarts bij, na alweer een winstwaarschuwing van Gemalto afgelopen vrijdagavond.

In de Midkap was het Philips Lighting dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 3,4 procent na een koersdoelverhoging door Goldman Sachs van een euro.

De kwartaalcijfers van Wessanen werden door de markt in eerste instantie niet positief opgepakt. De resultaten vielen iets lager uit dan verwacht. NIBC ziet bovendien weinig opwaarts potentieel voor Wessanen in het licht van de huidige koers. Het aandeel sloot evenwel 2,5 procent hoger en was daarmee, na Philips Lighting, de sterkste stijger onder de Midkappers.

TomTom kreeg een koersdoelverhoging bij Barclays van 6,25 naar 6,75 euro, met een ongewijzigd Onderwogen advies. Het aandeel won 0,7 procent.

ASMI publiceert nabeurs kwartaalcijfers en noteerde in de aanloop naar de publicatie 1,2 procent hoger. Analisten lijken er niet aan te twijfelen dat ASMI aan de eigen outlook zal hebben voldaan.

Intertrust maakte een koersval van 15,7 procent, nadat het trustkantoor aangaf de omzet te hebben zien krimpen in het tweede kwartaal. Intertrust verlaagde daarop de groei- en winstramingen voor heel 2017. Analisten zullen hun winstramingen voor Intertrust in 2017 gemiddeld met zo'n 6 tot 10 procent verlagen na de winstwaarschuwing en voorlopige kwartaalcijfers van dinsdag, zo voorziet ABN AMRO.

Wereldhave gaf 3,9 procent prijs na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. De cijfers waren volgens JP Morgan Cazenove licht onder de verwachting. Het vastgoedbedrijf stelde de outlook licht naar beneden bij. Analisten van JP Morgan Cazenove spraken van resultaten die iets onder verwachting waren en wezen op de nog altijd uitdagende markten waarin Wereldhave actief is. Daarnaast noteerde het aandeel vandaag ex-dividend.

Refresco Group kon beleggers eveneens niet overtuigen met het nieuws dat de bottelaar de bottelactiviteiten van Cott overneemt. Refresco betaalt omgerekend 1,1 miljard euro voor deze activiteiten. KBC Securities sprak van een strategisch interessante overname, voor beide partijen. Refresco zocht na de overname van Whitlock naar verdere expansie in de Verenigde Staten, terwijl Cott steeds verder af kwam te staan van de traditionele bottelactiviteiten, aldus analist Alan Vandenberghe van KBC. Het aandeel daalde 4,7 procent.

Van de AScX-fondsen zat AMG met een winst van 3,7 procent de sterkste stijger, gevolgd door NSI met een winst van 2,8 procent. De halfjaarcijfers van NSI waren solide. Acomo was met een verlies van 2,7 procent de sterkste daler.

Pharming Group steeg 4,4 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een nieuwe koopaanbeveling door HC Wainwright met een koersdoel van 1,50 euro.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 2.478,75 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 25, 2017 12:14 ET (16:14 GMT)