Nieuws Buitenland

Update: Stijgende resultaten voor Fagron

Vrijdag 4 augustus 2017 08:26 Autonome omzetgroei wel lager dan voorzien.
(ABM FN-Dow Jones) Fagron heeft in de eerste zes maanden van 2017 meer omzet geboekt en de winstgevendheid zien stijgen, zoals analisten ook hadden voorzien. Dit bleek uit de halfjaarcijfers die de magistrale bereider vrijdag voorbeurs afgaf.
"Fagron kan terugkijken op een sterk semester. De kernactiviteiten van Fagron in Europa, Zuid Amerika en Noord Amerika hebben een goede omzet- en winstgroei gerealiseerd. De steriele bereidingsactiviteiten in de Verenigde Staten behaalden een omzetgroei van ruim 22 procent, een duidelijke versnelling in vergelijking met eerdere semesters", zei CEO Hans Stols in een toelichting op de halfjaarcijfers.
In gesprek met ABM Financial News zei Stols vooral over de resultaatontwikkeling, maar zeker ook over de daling van de schuldenlast tevreden te zijn.
Volgens de CEO is de onderneming, na een roerige periode, "in redelijk normaal vaarwater" terecht gekomen. "We laten het verleden achter ons."
De omzet, inclusief HL Technology, steeg met 5,5 procent naar 221,7 miljoen euro. Analisten rekenden op een omzet van 223,8 miljoen euro. Daarmee kwam de autonome groei tegen constante wisselkoersen uit op 1,2 procent, terwijl analisten hadden gemikt op 1,8 procent. HL Technology droeg 3,5 miljoen euro bij aan de omzet, circa een miljoen euro minder dan vorig jaar.
In Europa steeg de omzet van Fagron in de eerste zes maanden van dit jaar met 2,8 procent, in Zuid-Amerika was dit 17,2 procent en in Noord-Amerika ging het om een stijging van 4,7 procent.
De REBITDA steeg in de eerste zes maanden met 5,6 procent tot 48,1 miljoen euro, in vergelijking tot 48,2 miljoen euro die analisten voorzagen. Exclusief HL Technology lag de REBITDA overigens ook op 48,2 miljoen euro.
HL Technology geldt binnen Fagron niet langer als een kernactiviteit. De resultaten van dit onderdeel daalden ook in de eerste jaarhelft weer. Financieel directeur Karin de Jong gaf aan dat eerst de winstgevendheid omhoog moet, alvorens het onderdeel in de etalage kan.
Onder de streep restte een nettowinst van 21,1 miljoen euro. Een jaar eerder verdiende Fagron nog 16,6 miljoen euro. Analisten rekenden op slechts een winstgroei van 0,2 miljoen euro.
Volgens topman Stols waren de kosten goed onder controle, waardoor de winst sterker dan de omzet steeg.
De schuldratio, dat wil zeggen de verhouding tussen netto schuld en REBITDA, daalde van 3,18 naar 2,66. "Ruimschoots binnen de convenanten van onze leningen", aldus Fagron.
Eerste kwartaal
In de eerste drie maanden zag Fagron de omzet stijgen van 103 miljoen naar 110 miljoen euro. Daarmee voldeed de magistrale bereider toen exact aan de analistenverwachtingen. Autonoom groeide de omzet toen met 0,9 procent.
De valutamarkten waren daarbij afgelopen jaar een flinke meevaller voor Fagron, vooral in Zuid-Amerika. Hier boekte de magistrale bereider een omzetgroei van 29 procent, terwijl dit tegen contante wisselkoersen slechts 0,4 procent was.
Outlook
Bij de cijfers over het eerste kwartaal gaf Fagron geen outlook voor heel 2017 af. "Voor 2017 zijn we onverminderd positief over de mogelijkheden die we zien in de verschillende markten waarin we actief zijn", liet CEO Hans Stols toen weten.
Vrijdag voegde Stols daaraan toe dat "we er comfortabel in zitten" en dat de topman "geen grote beren op de weg ziet" voor de rest van het jaar, hoewel de tweede jaarhelft zeker zijn uitdagingen zal kennen.
Een consensus samengesteld door Bloomberg wijst voor dit jaar op een omzet van 455 miljoen euro en een REBITDA van 96 miljoen euro, wat in beide gevallen hoger is dan in 2016.
De Amerikaanse faciliteit voor steriele bereidingsactiviteiten in Wichita moet binnen drie tot vijf jaar een omzet behalen van 100 miljoen euro, zo herhaalde Stols vrijdag de doelstelling. Belangrijk is dat een licentie voor Californië wordt binnengehaald, evenals voor vier andere staten, stelde de topman, die daarmee druk bezig.
Operationeel is er volgens Fagron nog wel een automatiseringsslag te maken in Wichita. Al met al zou alles wat sneller kunnen, aldus Stols, maar desalniettemin was er geen reden om te twijfelen aan de afgegeven omzetdoelstelling, benadrukte de CEO.
Overnames
Over de Buy & Build strategie die Fagron jarenlang bezigde, zei het concern bij de cijfers over het eerste kwartaal dat deze nog niet terug op het programma is, maar dat dit vanaf de zomer kan veranderen. De voorbereidingen hiervoor waren al in volle gang, zo zei topman Stols enkele maanden terug tegen ABM Financial News, en potentiële overnamekandidaten zag de CEO voldoende.
Vrijdag werd bekend dat Fagron begin augustus 2017 de overname van Kemig, een leverancier van farmaceutische grondstoffen en verpakkingsmaterialen aan apotheken en groothandels in Kroatië en Bosnië en Herzegovina, heeft afgerond.
Het betreft volgens Fagron een relatief kleine overname van een bedrijf met een jaaromzet van circa 4 miljoen euro. De acquisitie zal dan ook niet veel invloed hebben op de schuldratio, zei CFO De Jong, ook omdat er weinig investeringen nodig zijn, voegde Stols toe.
Nu Fagron de financiële positie weer op orde heeft, kan het zich volgens Stols opmaken voor nieuwe overnames en daarmee het weer actief oppakken van de Buy & Build strategie. Doel is daarbij om te kopen tegen lagere multiples dan waarop Fagron zelf gewaardeerd is. Vaak zal dit een overname van een familiebedrijf betekenen, aldus de CEO, die daarbij opmerkte dat een verkoopproces in een dergelijke situatie vaak iets langer duurt vanwege de emotionele component.
Momenteel werkt Fagron actief aan een aantal overnamedossiers in verschillende continenten. Nieuwe overnames zullen groter zijn dan de vandaag aangekondigde acquisitie van Kemig, maar niet de omvang halen van de grote overnames die Fagron in het verleden deed van 100 miljoen euro of meer.
Hoofdpijn
Over de juridische hoofdpijndossiers die de onderneming nog altijd heeft, werd in het persbericht niets gemeld. Het betreft de overname van JCB, de acquisitie van AnazaoHealth en een onderzoek door de Amerikaanse overheid.
Fagron is met de Amerikaanse justitie "continu in contact". Deze gesprekken lopen volgens Stols evenwel "harmonieus".
Voor JCB voorziet de topman niet dat er in 2018 al een definitieve uitspraak komt. "Misschien een tussenvonnis", en bij AnazaoHealth "beweegt het de goede kant uit", voegde Stols toe.
Het aandeel Fagron sloot donderdag 0,4 procent hoger op 11,40 euro.
Update: om meer informatie toe te voegen na toelichting CEO en CFO.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
August 04, 2017 02:26 ET (06:26 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed