Nieuws Buitenland

Geen nieuwe beleidsboodschap Draghi tijdens Jackson Hole - media

Woensdag 16 augustus 2017 12:23 Voorzitter Europese Centrale Bank houdt kruit vermoedelijk droog tot najaar.
(ABM FN-Dow Jones) Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank zal tijdens het jaarlijkse symposium van centrale banken in Jackson Hole in de Amerikaanse staat Wyoming niet met nieuwe inzichten komen over het monetaire beleid van de centrale bank. Dit meldde persbureau Reuters woensdag op basis van bronnen.
Hiermee zijn de verwachtingen dat Draghi mogelijk opnieuw zou hinten op monetaire verkrapping getemperd, aldus de bronnen. Een woordvoerder van de ECB benadrukte tegen het persbureau dat de centraal bankier zich op de Jackson Hole bijeenkomst, tussen 24 en 26 augustus vooral wil richten op het centrale thema over de wereldeconomie.
Draghi zou verder vooral zijn kruit droog willen houden tot aan het najaar, hetgeen hij vorige maand hij het rentebesluit van de ECB ook leek te communiceren naar de markt.
In de afgelopen weken speculeerde de markt volop over wat Draghi zou gaan zeggen tijdens het symposium en of hij opnieuw zou hinten op een aanpassing van het monetaire beleid. In 2014 gaf hij tijdens Jackson Hole nog de aanzet tot het QE-programma van de ECB, dat vervolgens een aantal maanden later officieel werd aangekondigd.
"De verwachtingen dat dit een belangrijke toespraak over het monetaire beleid wordt, zijn onterecht", stelde één van de bronnen tegen Reuters.
In juni ging Draghi in het Portugese Sintra nog de mist in door zich onbedoeld positiever uit te laten over de inflatie ontwikkeling in de eurozone, hetgeen door de markt werd opgevat als een eerste aanzet naar het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen. Dat probeerde Draghi vervolgens te corrigeren tijdens zijn toelichting op het rentebesluit in juli, maar dat kwam bij beleggers en marktvolgers ook niet helemaal aan.
Volgens Reuters was Draghi aanvankelijk wel van plan zijn toespraak te gebruiken voor een belangrijke aankondiging over het beleid van de ECB, maar hij zou bestuursleden van de centrale bank tijdens de afgelopen beleidsvergadering hebben beloofd te wachten tot de herfst.
Economen gaan er nog steeds van uit dat de ECB later dit jaar aan zal kondigen dat men vanaf 2018 start met het inperken van het maandelijkse obligatie opkoopprogramma van 60 miljard dollar. Dit stimuleringsprogramma loopt in zijn huidige vorm tot december 2017.
De euro/dollar is woensdag rond het middaguur na de berichten weer richting de 1,1710 gezakt, tegen 1,1740 eerder op de dag.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
August 16, 2017 06:23 ET (10:23 GMT)

Reacties

  • Dat Draghi zijn ECB beleid maar héééél diep in zijn (Jackson) Hole stopt.....

    Henk 16 augustus 2017 14:37:46
  • Het is en blijft een verrot zooitje die banken leiders. De hele markt hangt aan elkaar van mits/maar/als dit dan dat/en voornamelijk prognoses voor de verre toekomst, waar er nooit een van uit komt. Het volk rustig houden met QE-lolly's en ondertussen zelf de zakken vullen met het idee, na mij de zondvloed. Je kunt toch niet met droge ogen beweren dat het economisch goed gaat als je de wereld om je heen bezig ziet!!!

    Crisis 16 augustus 2017 13:09:14
  • Het kruit is al verschoten!.., en crisis zal gewoon verder gaan, of doorzetten, net hoe je het bekijkt….

    Ed 16 augustus 2017 13:05:15  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed