*

Nieuws Buitenland

Damrak sluit hoger

woensdag 16 augustus 2017 17:59

Heijmans in de schijnwerper na halfjaarcijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten. De AEX schreef 0,6 procent bij op 525,89 punten, terwijl de AMX eveneens 0,6 procent won en de AScX 0,9 procent hoger sloot.

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer sprak van een "verrassend goede dag", waarbij verder werd gebouwd op de winsten van de afgelopen twee dagen.

Nijkamp schreef de stijging onder meer toe aan een iets gedaalde euro, sterke groeicijfers over de Europese economie en het wegebben van de spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea.

Verder vielen cijfers over de wekelijkse olievoorraden in de Verenigde Staten mee, aldus de vermogensbeheerder. In de week eindigend op 11 augustus daalden de olievoorraden met circa 8,9 miljoen vaten tot 466,5 miljoen vaten. Evenwel zag Nijkamp zowel oliefondsen als olieprijzen niet noemenswaardig bewegen na publicatie van de cijfers.

Olie noteerde in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde met 0,7 procent tot 47,19 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 50,62 dollar.

Op macro-economisch vlak konden de markten woensdag aan de slag met groeicijfers uit de eurozone. In het tweede kwartaal was sprake van een groei van 2,2 procent op jaarbasis, waarmee het bruto binnenlands product iets sterker steeg dan al bleek uit een eerdere raming.

Vooral de Nederlandse economie deed het uitzonderlijk goed in het tweede kwartaal en dikte met 1,5 procent aan op kwartaalbasis. Hoofdeconoom Nico Klene van ABN AMRO sprak van een "extreem sterke groei". Klene plaatste wel een kanttekening bij de groeicijfers van het CBS. Deze worden al enkele jaren gedrukt door het steeds verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen, aldus de econoom. "Als we daarvoor corrigeren, zou het groeicijfer in het eerste kwartaal op 0,9 procent op kwartaalbasis zijn uitgekomen en in het tweede kwartaal op ongeveer 1,4 procent. Dat is nog steeds een fors cijfer, maar de versnelling in het tweede kwartaal valt wat kleiner uit", aldus Klene.

De markt kijkt vanavond nog uit naar de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve. Donderdagmiddag komt de Europese Centrale Bank met notulen.

De euro noteerde rond het sluiten van de beurs op 1,1702 dollar, tegen 1,1739 bij het slot op Wall Street op dinsdag.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten de meeste fondsen in het groen. ArcelorMittal voerde de hoofdindex aan en steeg 2,7 procent. ABN AMRO daalde juist 1,9 procent. Het aandeel noteerde woensdag evenwel ex-dividend. Verder verloor Boskalis Westminster 0,6 procent en bleven de rest van de verliezen beperkt tot minder dan een half procent.

AkzoNobel meldde een akkoord te hebben bereikt met zijn activistische aandeelhouder Elliott Advisors om de relatie tussen de twee partijen te normaliseren. Onderdeel van het akkoord is dat Elliott de strategie van AkzoNobel om de tak Specialty Chemicals af te splitsen, zal ondersteunen. Het aandeel steeg 0,9 procent.

SBM Offshore schreef 0,7 procent bij, na een koersdoelverhoging door Barclays van 17,50 naar 17,90 euro met een ongewijzigd Gelijkgewogen advies. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won 0,3 procent. De oliereus rondde de verkoop af van een belang van 50 procent in samenwerkingsverband SADAF in Saoedi-Arabiƫ aan partner SABIC.

In de Midkap was het Arcadis dat op bijval van beleggers kon rekenen met een plus van 2,6 procent, gevolgd door BAM Groep dat 2,3 procent steeg. BAM meldde een nieuwe klus in Den Haag, maar gaf geen financiƫle details vrij.

UBS verlaagde vanochtend het koersdoel op Flow Traders van 32,50 naar 30,50 euro, maar handhaafde wel de koopaanbeveling op de flitshandelaar. De analisten van de Zwitserse bank verlaagden hun winsttaxaties voor dit jaar met 19 procent vanwege de aanhoudende lage volatiliteit tot nog toe. Ook voor 2018 en 2019 werden de ramingen verlaagd, met respectievelijk 8 en 4 procent. Het aandeel verloor 2,4 procent en was daarmee de sterkste daler in de AMX.

Onder de kleinere fondsen steeg Heijmans aanzienlijk, met 10,9 procent, na publicatie van de cijfers over het afgelopen halfjaar. De bouwer zag het onderliggende operationele resultaat in de eerste zes maanden van 2017 verbeteren van 7 miljoen euro negatief naar 3 miljoen euro positief en het nettoresultaat naar 20 miljoen euro positief, tegen een verlies van 12 miljoen euro in dezelfde periode in 2016. De omzet daalde van 705 miljoen naar 646 miljoen euro, door een selectief aannamebeleid, aldus het bouwbedrijf, dat verder de nettoschuld zag dalen en zijn kredietfaciliteit inperkte. Heijmans gaf verder aan de tweede jaarhelft met vertrouwen tegemoet te zien. NIBC sprak van gemengde resultaten en ook KBC Securities stelde dat er nog werk aan de winkel is voor het bouwbedrijf.

Kendrion volgde Heijmans op gepaste afstand met een stijging van 3,2 procent. De producent van elektromagneten behaalde in het tweede kwartaal van 2017 een 3 procent hogere omzet van ruim 117 miljoen euro. De winst steeg met 29 procent naar 13,7 miljoen euro. Het concern sprak van een goede eerste jaarhelft en gaat nog steeds uit van een outlook waarbij de omzet na 2018 met 5 procent autonoom moet groeien op jaarbasis en de EBITDA-marge op 10 procent moet uitkomen. Die marge lag in het afgelopen tweede kwartaal op 9 procent. Volgens ING waren de winstcijfers boven verwachting en ook NIBC was tevreden.

ICT Group boekte in de eerste zes maanden van het jaar een 20 hogere omzet en nettowinst, van respectievelijk 50,7 miljoen en 2,6 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) verbeterde met 28 procent tot 5,3 miljoen euro. Het concern gaf aan in de tweede jaarhelft een verdere verbetering van de omzet en EBITDA te voorzien. NIBC noemde de resultaten sterk. Het aandeel daalde evenwel 2,4 procent maar was recent sterk opgelopen.

Tie Kinetix zag de omzet in het afgelopen kwartaal op kwartaalbasis afnemen van 4,9 miljoen naar 4,6 miljoen euro. De orderinstroom verbeterde wel, van 3,3 miljoen naar circa 3,8 miljoen euro. Volgens NIBC was het een traditioneel zwak kwartaal. Verder wil men meer bewijs dat de EBITDA en de kasstroom op termijn structureel naar gezonde niveaus kunnen groeien. Het aandeel verloor 5,8 procent.

Het Oostenrijkse vastgoedfonds Atrium, dat aan het Damrak een notering heeft, kwam voorbeurs met halfjaarcijfers. In de periode stegen de huurinkomsten met bijna 7 procent op vergelijkbare basis, dankzij een sterke groei van de opbrengsten in Rusland. De totale huurinkomsten van 95,5 miljoen euro waren op jaarbasis evenwel vrijwel stabiel, net als de winst na belasting. Het kwartaaldividend van 6,75 eurocent werd gehandhaafd. Het aandeel daalde woensdag ruim vijf procent.

Curetis zag de omzet in de eerste jaarhelft onder druk staan door hogere kosten en boekte een steviger nettoverlies. De kaspositie verbeterde wel. Het aandeel daalde 5,5 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten won de Dow Jones index woensdag 0,3 procent, steeg de breder samengestelde S&P 500 index eveneens 0,3 procent en schreef de Nasdaq 0,4 procent bij.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 16, 2017 11:59 ET (15:59 GMT)