*

Nieuws Buitenland

Wall Street richting hoger slot

maandag 11 september 2017 21:44

Dow weer door 22.000 punten grens.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street koerste maandag af op een hoger slot, waarbij de Dow Jones index weer boven de 22.000 punten uitkwam. De index noteerde een half uur voor de slotbel op 22.057 punten, een stijging van 1,2 procent. De S&P 500 index steeg 1,1 procent en de Nasdaq won ook 1,1 procent.

De markt reageerde opgelucht dat de spanningen rond Noord-Korea tijdens het weekend niet verder escaleerden en keken verder naar de impact van orkaan Irma, die zondagnacht bij Florida aan land kwam en maandag als tropische storm staten als Georgia en South Carolina teisterde.

Marktstrateeg Wouter Sturkenboom van Russell Ivestments zag inderdaad een opluchtingsrally. "Het is wellicht vreemd dat een gebrek aan slecht nieuws voldoende is om de aandelenmarkten hoger te zetten, maar het momentum is blijkbaar sterk", concludeerde de marktvorser.

Ruwe olie werd duurder na een volatiele handel en sloot op een settlement van 48,07 dollar per vat, wat ten opzichte van voor het weekend een stijging van 0,59 dollar, of 1,2 procent betekende. Oliebeleggers waren vooral bezig met de nasleep van orkaan Harvey en grote zus Irma. Analisten van Goldman Sachs schreven maandag in een rapport dat de vraag naar olie in september vermoedelijk 900.000 vaten per dag lager zal uitkomen door Harvey en Irma, en in oktober 300.000 vaten per dag lager. Dat leidt volgens de marktanalisten ook voor hogere voorraden. Volgens de Amerikaanse zakenbank ligt de uitval van productie ook hoger dan gedacht.

Op macro-economisch vlak was het maandag vrij stil. Later in de week verschijnen vanuit Amerika cijfers over de detailhandel en de ontwikkeling van de inflatie.

Een euro kostte richting het slot 1,1957 dollar. Maandagochtend verhandelde het muntpaar nog op 1,2009 en voor het weekend op 1,2036.

Bedrjfsnieuws

Apple koerste maandag richting een hoger slot met een stijging van het aandeel met 1,7 procent. Dinsdag komt de techreus naar verwachting met zijn iPhone8, met een prijskaartje vanaf 1.000 dollar. "Het is veel geld voor een apparaat dat maar zo'n twee jaar meegaat", zei Michael Hewson van CMC Markets in een voorbeschouwing op het event. "Op zich zijn de producten van Apple niet zo prijsgevoelig maar voor een bedrijf dat al hoge marges heeft, is er toch een psychologisch risico, zeker in markten waar klanten wachten met het vervangen van wat toch al dure hardwareapparaten zijn", volgens de analist.

Google gaat in beroep tegen de miljardenboete van de Europese Commissie, bevestigde een woordvoerder van de dochteronderneming van Alphabet maandag aan het Franse persbureau AFP. Het Hof van Justitie van de Europese Unie zou zijn ingelicht. Het aandeel van Alphabet steeg circa een half procent.

Teva Pharmaceutical won bijna 20 procent. Maandag kondigde het Israƫlische biotechbedrijf met een notering in New York aan dat Kare Schultz de nieuwe CEO wordt.

Verzekeraars konden in het kader van orkanen Harvey en Irma op aandacht rekenen. Everest Group steeg 4,8 procent, XL Group won 5,7 procent en American International Group ging 1,3 procent omhoog. Aandelen als die van pretpark-uitbater Walt Disney Company en cruise-operator Carnival stegen achtereenvolgens 0,1 en 3,3 procent.

Tesla steeg ruim 5 procent nadat de maker van elektrische voertuigen met een gratis software update kwam die de accu langer mee laat gaan. Dit om eigenaren met een Tesla die evacueerden vanwege Irma te hulp te schieten.

Aandelen Equifax daalden opnieuw zo'n 9 procent. Het kredietbureau maakte vorige week bekend dat de persoonlijke gegevens van meer dan 140 miljoen Amerikanen, waaronder het burgerservicenummer en creditcard data, gehackt zijn na een cyberaanval.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 11, 2017 15:44 ET (19:44 GMT)