*

Nieuws Buitenland

Wall Street koerst richting groene opening

dinsdag 12 september 2017 15:02

S&P 500 lijkt recordreeks vervolg te geven.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street ligt dinsdag op een koers voor een hogere opening. Rond de klok van drie uur noteerden de futures op de Dow Jones index 0,3 procent in de plus. De openingsindicatie voor de Nasdaq lag ook op een winst van 0,3 procent. De S&P 500, maandag nog gesloten op een nieuwe recordstand, ging vanmiddag een 0,2 procent hogere opening tegemoet op basis van de futures.

"De zorgen over Noord-Amerika nemen verder af", concludeerde marktanalist Craig Erlam van Oanda. Echter, met de nieuwe sancties die zijn afgekondigd tegen Pyongyang is het de vraag hoe lang het duurt tot de volgende provocatie. Maar tot die tijd lijken beleggers positief, volgens de marktvorser.

Kijkend naar de dag van vandaag, dan gaat de aandacht vooral uit naar de techsector, verwacht analist Hassan Kanaan van Royal Financial/RFXT, vanwege de lancering van Apple's nieuwe iPhone 8.

Op macro-economisch vlak is het wederom rustig in Amerika. Uit de NFIB index bleek dat het vertrouwen onder kleine ondernemers in Amerika in augustus fractioneel is gestegen ten opzichte van juli, van 105,2 naar 105,3. Later op de middag verschijnen nog cijfers over het aantal openstaande vacatures in Amerika in juli.

Pas vanaf woensdag is er meer actie op macro-economisch gebied met de ontwikkeling van de Amerikaanse producentenprijzen in augustus en het wekelijkse olievoorradenrapport van overheidsorgaan Energy Information Administration. De voorloper van brancheorganisatie American Petroleum Institute verschijnt dinsdagavond laat.

Vanmiddag kon de oliemarkt al aan de slag met het maandrapport van de OPEC. Voorafgaand aan het verschijnen daarvan, werd een vat West Texas Intermediate met levering oktober circa een half procent goedkoper, om na de publicatie juist met een half procent te stijgen tot 48,26 dollar.

Het oliekartel meldde een daling van de productie in augustus, met 79.000 vaten per dag ten opzichte van juli en verklaarde dat de mondiale vraag naar olie dit jaar vermoedelijk met 1,42 miljoen vaten per dag stijgt, waar in juli nog werd gerekend op een toename van 1,37 miljoen vaten per dag. Over orkaan Harvey, die eind augustus over Texas en Lousiana raasde, zei het oliekartel te verwachten dat de impact ervan op de Amerikaanse economie vermoedelijk zal meevallen.

De dollar begon de week maandag met herstel en wist dat dinsdagmiddag vast te houden. De euro/dollar, die vorige week nog rond de 1,21 verhandelde, noteerde richting de openingsgong in New York op 1,1939. Vermoedelijk zullen cijfers over de ontwikkeling van de inflatie en de detailhandel in Amerika de greenback tegen het eind van de week in beweging zetten.

"De vraag is of de dollar de weg omhoog vast kan houden", zei marktanalist Konstantinos Anthis van ADS Securities, want beleggers blijven bezorgd over de lage inflatie in Amerika en de politieke turbulentie.

Bedrijfsnieuws

Apple heeft de schijnwerpers dinsdag op zich gericht met de lancering van nieuwe producten en features. De techreus zal onder meer de iPhone 8 presenteren, met een vermoedelijk prijskaartje van 1.000 dollar. Onderzoeksstrateeg Mike Bailey van FBB Capital Partners hoopt dinsdag vooral op twee of drie indrukwekkende iPhone features, zoals de draadloze oplaadmogelijkheid of gezichtsherkenning. Dat zouden volgens de marktanalist "wezenlijke verbeteringen" zijn die een prijskaartje van 1.000 dollar rechtvaardigen. Evenwel zal die prijs volgens hem niet zorgen voor een forse stijging van de vraag naar de iPhone. In de elektronische handel voorbeurs in Amerika noteerde het aandeel Apple vanmiddag 0,7 procent hoger.

Het Amerikaanse Whole Foods Market, recent overgenomen door internetgigant Amazon.com, heeft het aantal bezoekers flink zien stijgen nadat Amazon de prijzen rigoureus verlaagde. Dit zou blijken uit cijfers die onderzoeksbureau Foursquare verzamelde in de eerste twee dagen na de afronding van de overname, meldde persbureau Bloomberg. Het aandeel Amazon.com noteerde dinsdagmiddag rond een half procent hoger.

Tesla, dat maandag nog bijna 6 procent steeg, noteerde vanmiddag circa een half procent hoger. Het aandeel van de maker van elektrische voertuigen komt mogelijk in beweging nu onderzoekers in Amerika zouden hebben geconcludeerd dat de autopilot functie heeft bijgedragen aan een aantal ongelukken met de zelfrijdende voertuigen in 2016.

Het onlangs gefuseerde DowDuPont meldde dinsdag dat men een evaluatie van de te voeren strategie na het samengaan, heeft afgerond. Zoals gepland zal het concern bestaan uit drie aparte bedrijven die zich richten op specifieke vakgebieden, zoals landbouw en materiaalkunde. Wel is de strategie iets bijgeschaafd om een aantal activistische beleggers tevreden te stellen. Het aandeel DowDuPont steeg vanmiddag 2,5 procent.

Slotstanden

Maandag sloten de Amerikaanse beurzen hoger, waarbij de Dow Jones index weer boven de 22.000 punten uitkwam. De index noteerde op de slotbel op 22.057,37 punten, een stijging van 1,2 procent. De S&P 500 index steeg 1,1 procent op een nieuwe recordstand van 2.488,11 punten en de Nasdaq eindigde ook 1,1 procent hoger op 6.432,26 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 12, 2017 09:02 ET (13:02 GMT)