Nieuws Buitenland

Damrak boekt nette winst

Woensdag 13 september 2017 18:11 Oliefondsen en financials trekken indexen omhoog.
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,4 procent tot 528,69 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,3 procent.
Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus trokken onder meer de oliewaarden de boel omhoog en profiteerden de financials van de oplopende rente in de Verenigde Staten. Daarnaast wees Schutte op het ingezette herstel van Ahold Delhaize, na de recente druk op het aandeel na de overname van de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods Market door internetgigant Amazon.com. Na de overname verlaagde Whole Foods de prijzen flink.
Wall Street ligt er volgens de beleggingsadviseur van Indexus vrijwel onveranderd bij. Het momentum is volgens Schutte momenteel dan ook in Europa beter.
Op macro-economisch vlak werd woensdagochtend bekend dat de industriële productie in de eurozone in juli met 0,1 procent is gestegen ten opzichte van juni. Op jaarbasis was zelfs sprake van een groei met 3,2 procent. Ook de werkgelegenheid steeg, hoewel in het tweede kwartaal iets minder sterk dan een kwartaal eerder.
Daarnaast werd bekend dat de werkgelegenheid in het Verenigd Koninkrijk in de periode mei tot en met juli verder is gedaald. In het betreffende tijdvak lag het werkloosheidspercentage op 4,3 procent, het laagste sinds 1975, en hadden 32,14 miljoen Britten een baan.
De consumentenprijzen in Duitsland stegen in augustus harder dan in de voorgaande maand. Op jaarbasis bedroeg de inflatie 1,8 procent, tegen 1,7 procent een maand eerder. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,1 procent.
Ook in Spanje trok de inflatie in augustus met 1,6 procent iets aan. Een maand eerder bedroeg de inflatie 1,5 procent. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,2 procent.
Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gestegen met 9,9 procent. De marktindex steeg van 420,5 vorige week naar 462,1.
De Amerikaanse producentenprijzen namen ook toe, met 0,2 procent op maandbasis in augustus. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen met 2,4 procent.
Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in Amerika in de week eindigend op 8 september verder zijn gestegen met 5,9 miljoen vaten tot 468,2 miljoen vaten. De capaciteit van de raffinaderijen daalde.
Olie noteerde woensdag, ondanks de stijging van de voorraden in het groen. Het Internationale Energie Agentschap kwam met een rapport waarin het meldde dat de vraag naar olie in het tweede kwartaal sterk groeide. IEA verhoogde tevens zijn groeiverwachtingen voor het hele jaar. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 1,5 procent tot 48,96 dollar, terwijl een november-future Brent 1,1 procent hoger bewoog op 54,86 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,1895. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1978 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1966 op de borden.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Ahold Delhaize met een winst van 1,7 procent. Het Nederlandse-Belgische supermarktconcern plaatste dinsdag voor 750 miljoen euro aan zevenjarige obligaties met een coupon van 0,875 procent.
Galapagos en KPN waren tevens sterke stijger met winsten van achtereenvolgens 1,6 procent en 1,1 procent. Unibail-Rodamco was met een verlies van 0,9 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Altice verloor 0,4 procent.
Royal Dutch Shell gaat zich terugtrekken uit het Iraakse olieveld Majnoon. Dit bevestigde het Brits-Nederlandse energieconcern woensdag. Het aandeel won 0,9 procent, evenals SBM Offshore.
Unilever kreeg een koersdoelverhoging van 48,00 naar 50,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies van Bryan Garnier. De analisten schetsen de grote veranderingen in de voedingsindustrie sinds begin dit jaar, met het mislukte bod van Kraft Heinz op Unilever en de belangen die activistische investeerders namen in Nestlé en Danone. Volgens de Britse zakenbank zijn de goede fundamentals van Unilever al in de aandelenkoers ingeprijsd. Het aandeel steeg 0,4 procent.
In de Midcap waren Philips Lighting en oliedienstverlener Fugro de uitblinkers met dagwinsten van 1,1 procent. Aperam was met een verlies van 2,2 procent de sterkste daler.
ASR Nederland steeg 0,6 procent. De verzekeraar kondigde woensdag voorbeurs aan Generali Nederland over te nemen voor 143 miljoen euro in contanten. "Deze acquisitie past uitstekend in onze strategie om ook te groeien door middel van gerichte overnames en is consistent met onze belofte aan de aandeelhouders om kapitaal in te zetten voor winstgevende groei en kapitaalgeneratie", zei CEO Jos Baeten in een toelichting. De overname, die nog moet worden goedgekeurd door de verschillende toezichthouders, wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018 voltooid. KBC Securities was te spreken over de acquisitie en verhoogde het koersdoel op ASR Nederland van 33,00 naar 36,00 euro bij een ongewijzigd Houden advies. Analist Matthias de Wit verwacht dat de overname de winst per aandeel van ASR Nederland met circa 7 procent kan verhogen.
TomTom steeg 0,2 procent. Na de aankondiging van een aantal opdrachten dinsdag, stelde NIBC woensdag dat de meest opvallende opdracht, die om kaarten te leveren voor Noord-Amerika aan Daimler, een beperkte financiële waarde heeft maar wel een duidelijk teken van vertrouwen is. Analisten van ING wezen er op dat de opdracht al in het orderboek van 2014 was opgenomen. TomTom was niet bereikbaar om dit te bevestigen.
Bij de kleinere fondsen steeg Kardan circa 8,5 procent. Dochterbedrijf Tahal Consulting Engineers maakte bekend in India twee opdrachten te hebben gekregen, die vermoedelijk spoedig worden ondertekend. De opdrachtwaarde komt in totaal uit op circa 76 miljoen dollar, of omgerekend op 64 miljoen euro. Tahal zal, verdeeld over twee projecten, onderzoeks- en planningsdiensten uitvoeren als ook waterleverings- en zuiveringssystemen leveren voor in totaal ongeveer 125.000 huishoudens in de stad Nirsa in het noordoosten van India.
De sterkste stijger in de AScX was Heijmans met 2,2 procent. Kiadis Pharma verloor 2,1 procent. \
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.495,73 punten. De Dow Jones index noteerde tevens vlak en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
September 13, 2017 12:11 ET (16:11 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed