Nieuws Buitenland

Olieprijs sluit hoger

Woensdag 13 september 2017 21:10 Productiecijfers IEA en voorraadcijfers EIA bieden steun.
(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, gesteund door het nieuws van de International Energy Agency (IEA) dat de wereldwijde olieproductie in augustus is gedaald, voor het eerst in vier maanden tijd.
Ook hielden handelaren rekening met de wekelijkse cijfers over de Amerikaanse handelsvoorraden ruwe olie. Die lieten een kleiner dan verwachte stijging van de olievoorraden zien, terwijl de benzinevoorraden sterk daalden en de Amerikaanse productie van ruwe olie herstelde na verstoringen door de orkaan Harvey.
"Aan de ene kant moet de kleiner dan verwachte opbouw van de voorraden ruwe olie, samen met sterk afnemende productvoorraden, de olieprijs steunen, maar de aanhoudend zwakke vraag naar olie van raffinaderijen en de opverende olieproductie zouden dit signaal kunnen overschaduwen", zei analist Troy Vincent van ClipperData.
De oktoberfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,07 dollar hoger, of 2,2 procent, op 49,30 dollar. De novemberfuture voor Brent-olie, die de wereldwijde standaard is voor de olieprijs, steeg 1,6 procent tot 55,14 dollar per vat.
Woensdagochtend meldde de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) dat de voorraden ruwe olie afgelopen week met 5,9 miljoen vaten zijn gestegen. Dat is minder dan de 10,1 miljoen vaten die S&P Global Platts voorspelde, op basis van ramingen van analisten. Het is in de buurt van de 6,2 miljoen vaten toename die het American Petroleu Institute dinsdag meldde.
De EIA meldde echter ook dat de productie van ruwe olie in de Verenigde Staten met 572.000 vaten per dag is toegenomen, tot 9,353 miljoen vaten per dag.
Tegelijkertijd daalde de productie van raffinaderijen met bijna 400.000 vaten per dag tot het laagste niveau in meer dan vier jaar tijd. "Dat betekent dat lagere vraag naar ruwe olie zich vertaalde in een grotere stroom olie naar opslagtanks", zei Matt Smith van ClipperData. "Aan de andere kant zien we door het gebrek aan raffinage-activiteit heftige afnames van de producten."
De benzinevoorraad daalde met 8,4 miljoen vaten in de afgelopen weken, waar S&P Global Platts rekende op een daling met 4 miljoen vaten. De voorraad distillaten, waaronder stookolie, daalde met 3,2 miljoen vaten, in plaats van de verwachte daling van 300.000 vaten. Volgens Phil Flynn van Price Futures heeft het te maken met de orkanen in Texas en het Carabisch gebied.
De IEA in Parijs schreef intussen dat de wereldwijde oliemarkt krapper begint te worden door sterke vraag en lagere productie bij de OPEC-landen en andere olieproducenten. Dit heeft geleid tot hogere olieprijzen in augustus.
Vergeleken met juli zou de mondiale olieproductie in augustus zijn gedaald met 720.000 vaten tot 97,7 miljoen vaten per dag. Onrust in Libië en de orkaan Harvey in de VS zouden de belangrijkste oorzaken zijn. De IEA verwacht tegelijkertijd een toename van de vraag met 1,6 miljoen vaten per dag, waar de organisatie in juli nog op 1,5 miljoen vaten extra vraag rekende.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
September 13, 2017 15:10 ET (19:10 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed