Nieuws Buitenland

Klein verlies op Damrak

Dinsdag 19 september 2017 18:09 Heineken en Intertrust flink lager.
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met een klein verlies gesloten. De AEX leverde 0,1 procent in op 528,66 punten.
Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB noemde het opmerkelijk dat de markt de dreigende oorlogstaal van de Amerikaanse president Donald Trump volledig aan zich voorbij liet gaan. De president dreigde tijdens een vergadering van de Verenigde Naties Noord-Korea weg te vagen als Pyongyang niet inbindt.
"Twee ongeleide projectielen", zo noemde Westerterp de Amerikaanse en Noord-Koreaanse leiders.
De vermogensbeheerder meent dat beleggers "verdoofd" zijn door enerzijds de enorm lage rente en anderzijds de steeds verder oplopende geopolitieke spanningen die evenwel nog altijd niet tot een uitbarsting hebben geleid.
Het meest in het oog springende macro-economische cijfer was vandaag de ZEW index. Deze Duitse conjunctuurindicator steeg van 10,0 naar 17,0, ruim meer dan de stijging tot 12,7 die economen hadden voorzien. Een combinatie van "solide" groeicijfers in het tweede kwartaal, gunstigere kredietverstrekking door banken en stijgende investeringen door zowel de overheid als het bedrijfsleven is de vermoedelijke oorzaak van de "significant" optimistischere kijk van experts uit de financiële markt, aldus het Duitse onderzoeksinstituut over de stijging van de ZEW index. DeDuitse verkiezingen van aanstaande zondag zijn nauwelijks van invloed op het sentiment, zei directeur Achim Wambach van ZEW verder.
Uit Amerika kwam het nieuws dat in het tweede kwartaal het tekort op de lopende rekening is toegenomen en dat er in augustus minder huizen in aanbouw werden genomen dan een maand eerder. Ook het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde.
De euro/dollar werd verhandeld op 1,1969. Voor opening was dit 1,1988. Olie werd iets goedkoper. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent naar 49,83 dollar, terwijl een november-future Brent 0,3 procent goedkoper werd op 55,33 dollar.
Woensdag zal de aandacht vooral gericht zijn op de Amerikaanse Federal Reserve, die nabeurs met een rentebesluit komt. De Fed zal vermoedelijk aankondigen dat in oktober wordt gestart met het afbouwen van de balans van 4,5 biljoen dollar, terwijl de rente wordt gehandhaafd. Dit is de verwachting van economen geraadpleegd door ABM Financial News.
Stijgers en dalers
In de AEX ging ASML aan kop met een koerswinst van 1,2 procent. Randstad en Galapagos volgden op de voet met winsten van 1,0 en 0,9 procent.
De grootste daler was Heineken, nadat het Mexicaanse Femsa een belang van meer dan vijf procent in de Amsterdamse brouwer verkocht. De verkoop leverde Femsa, dat nog altijd een belang zal hebben in Heineken van krap 15 procent, een bedrag op van 2,5 miljard euro. Analisten van Investec noemden een koersdaling van Heineken een mooi moment om in te stappen. "We zouden iedere koerszwakte gebruiken als een koopmogelijkheid", schreef Investec in een reactie. Volgens de analisten is het profiel van Heineken in de wereldwijde biermarkt momenteel het meest aantrekkelijk en is de balans van de brouwer sterk. Het aandeel Heineken daalde 3,8 procent.
Verder had ook Altice het lastig, met een verlies van krap 3,8 procent. Nochtans kreeg de kabelaar goedkeuring van de Franse toezichthouder om de uitrookprocedure bij SFR door te zetten. Altice biedt 34,50 euro per aandeel SFR.
In de Midkap trok BE Semiconductor Industries de aandacht met een koerswinst van 2,6 procent. Wessanen won 0,7 procent en TKH Group volgde met een winst van 0,6 procent.
De dalers wisten het verlies te beperken tot minder dan een procent, met uitzondering van Intertrust. Het aandeel verloor 4,3 procent, nadat CFO Maarten de Vries aangaf te zullen vertrekken naar AkzoNobel. Recent liet ook CEO David de Buck al weten niet beschikbaar te zijn voor herbenoeming bij Intertrust. AkzoNobel daalde fractioneel op het nieuws.
Bij de kleinere aandelen was het opnieuw Basic-Fit dat het goed deed. Het aandeel won 1,5 procent en is deze maand al zo'n 13 procent in waarde gestegen. AMG en Brunel International wonnen dinsdag respectievelijk 1,8 en 1,7 procent.
Sif Group was met een verlies van 2,2 procent de sterkste daler. Probiodrug verloor 1,2 procent.
Het lokaal gaf Pharming Groep de koersstijging van de afgelopen dagen een vervolg en won nog eens 2,0 procent. Pharming profiteert van een brief van de Amerikaanse Food and Drug Administration, waarin de toezichthouder Ruconest één van de alternatieven noemde voor het medicijn Cinryze van concurrent Sanguin, waar het momenteel lastig aankomen is.
Tussenstanden Wall Street
Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel won de Dow Jones index 0,1 procent. De S&P 500 en Nasdaq index noteerden ook in de plus, maar bleven zelfs onder de 0,1 procent koerswinst.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
September 19, 2017 12:09 ET (16:09 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed