*

Nieuws Buitenland

AEX eindigt fractioneel hoger

dinsdag 26 september 2017 18:11

Damrak in de plus in navolging van Amerika.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag licht hoger gesloten. De AEX index steeg ruim 0,1 procent tot 528,50 punten, de AMX sloot vlak op 812,19 en de AScX eindigde 0,2 procent in het groen op 1.017,20 punten.

"Het was een weinig inspirerende dag, waarin de markten dicht bij huis bleven en nu even een pas op de plaats lijken te maken", zei vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. "Na de hectiek van de afgelopen dagen lijkt de rust enigszins weergekeerd en het Damrak volgde vandaag de lichte winst in Amerika, waar vooral de tech-fondsen het goed doen."

De marktvorser van Mercurius wees erop dat de oorlogstaal tussen Washington en Noord-Korea nu wat getemperd lijkt te worden.

Op macro-economisch gebied werd dinsdagmiddag bekend dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in september is gedaald, aldus cijfers van The Conference Board. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 120,4 in augustus naar 119,8 in september. "Het vertrouwen verslechterde licht in september, na een marginale verbetering in augustus", zei Lynn Franco van The Conference Board in een toelichting. Volgens Franco daalde vooral het vertrouwen in Texas en Florida, de twee staten die het hardst werden getroffen door de orkanen Harvey en Irma.

De verkoop van nieuwe eengezinswoningen in de Verenigde Staten daalde in augustus eveneens. De verkoop van eengezinswoningen nam vorige maand op maandbasis, aangepast voor seizoensinvloeden, met 3,4 procent af tot een geannualiseerd aantal van 560.000 stuks. Op jaarbasis daalden de verkopen in augustus met 1,2 procent.

De huizenprijzen in de grootste steden van Amerika stegen in juli wel, met bijna zes procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1770. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1838 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1848 op de borden. Econoom Peter Wuyts van KBC meent dat de bandbreedte 1,18 tot 1,23 momenteel wordt getest.

Olie noteerde maandag in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent tot 51,96 dollar, terwijl een november-future Brent 0,7 procent lager noteerde op 58,68 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Boskalis met een winst van 1,4 procent. Gemalto was de grootste daler met een min van 2,1 procent.

ABN AMRO sloot 0,7 procent lager. De bank maakte dinsdag bekend een achtergestelde lening van 1 miljard Singapore dollars volgende maand in zijn geheel af te lossen.

Het betreft een tienjarige Tier 2-lening met een couponrente van 4,7 procent en een looptijd tot oktober 2022. De bank heeft echter het recht om de lening al na vijf jaar geheel af te lossen, op 25 oktober 2017.

Philips eindigde 1,2 procent in de min. Philips' Amerikaanse dochter Spectranetics moet in de Verenigde Staten een bepaald type katheter terugroepen. Dit maakte de Amerikaanse gezondheidswaakhond Federal Food & Drug Administration maandagavond bekend. Philips zei dinsdag dat het incident geen grote consequenties zal hebben en dat de kwestie al bekend was toen Philips het bedrijf vorige maand overnam. Analist Marc Hesselink van ABN AMRO deelde die mening.

VolkerWessels was de sterkste stijger onder de Midkappers met een winst van 1,7 procent. Air France-KLM eindigde ook meer dan 1 procent in de plus. Fugro was met een verlies van 1,8 procent de sterkste daler.

BAM sloot 0,6 procent hoger. Na de malaise rond het instorten van de parkeergarage op Eindhoven Airport kon het bouwbedrijf dinsdag melden dat het de opdracht heeft gekregen voor de realisatie van een appartementencomplex in Gent. De opdracht heeft een waarde van 14 miljoen euro. Dit najaar wordt begonnen met de bouw, die in totaal 20 maanden zal duren.

TomTom verloor 0,4 procent. Een drietal Aziatische partijen heeft van de Amerikaanse toezichthouder geen toestemming gekregen om een belang te nemen in concurrent Here. De Chinese kaartenmaker NavInfo en internetgigant Tencent en investeerder GIC uit Singapore wilden gezamenlijk een belang van 10 procent nemen in Here door aandelen over te nemen van de Duitse autofabrikanten Audi, BMW en Daimler.

Probiodrug was met een winst van 5,3 procent veruit de sterkste stijger onder de kleinere fondsen, gevolg door Basic-Fit met een winst van 3,5 procent. Lucas Bols was hier de sterkste daler met een verlies van 1,4 procent.

Pharming verloor 4,2 procent. Het Leidse biotechbedrijf heeft Inceptua Medicines Access als distributiepartner aangesteld voor de landen waarin het medicijn Ruconest niet commercieel beschikbaar is.

Van Lanschot Kempen sloot 0,3 procent hoger, nadat Het Financieele Dagblad meldde dat de rechtbank in Den Bosch de verkoop van leningen van ruim 120 klanten door Van Lanschot Kempen aan opkoopfonds Promontoria deels heeft teruggedraaid.

Ajax sloot 1,6 procent lager. Ajax heeft in het op 30 juni geƫindigde boekjaar een sterk verbeterd resultaat op een hogere omzet gerealiseerd, vooral dankzij sterke prestaties in de Europese competities en de verkoop van spelers. Het bedrijf mist dit seizoen de Europese competities en verwacht daarom voor het boekjaar 2017/18 een negatief operationeel resultaat, maar dankzij transferresultaten alsnog een bescheiden positief netto resultaat.

Aan de indrukwekkende zegetocht van Kiadis Pharma lijkt een eind te zijn gekomen. Vandaag ging de koers bijna 13 procent lager. Vorige week won het aandeel Kiadis op weekbasis maar liefst 57 procent, nadat de onderneming een succes bij de Amerikaanse Food and Drug Administration voor kandidaatmedicijn ATIR101 meldde. Maandag steeg het aandeel nog eens 30,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street fractioneel in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 26, 2017 12:11 ET (16:11 GMT)