*

Nieuws Buitenland

Olieprijs lager gesloten

donderdag 28 september 2017 20:57

Markt ziet eerdere winsten vervliegen.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag lager gesloten, nadat de olieprijs de winsten van eerder op de dag zag vervliegen, onder andere vanwege winstnemingen.

Op weekbasis wist de olieprijs zijn winst echter goed vast te houden. Winstnemingen en technische handel waren volgens marktvolgers de reden van de daling, nadat de olieprijs een dag eerder hoger sloot, vanwege een onverwachte daling van de Amerikaanse ruwe olievoorraden.

Uit de data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 22 september zijn gedaald met 1,8 miljoen vaten tot 471,0 miljoen vaten. De benzinevoorraden stegen vorige week met 1,1 miljoen vaten tot 217,3 miljoen vaten en de voorraden stookolie namen af met circa 0,9 miljoen vaten tot 138,0 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van raffinaderijen herstelde afgelopen week, van 83,2 procent naar 88,6 procent.

De olieprijs is de afgelopen weken gestegen vanwege verkrapping op de markt nadat orkaan Harvey een groot deel van de capaciteit van raffinaderijen deed wegvallen, terwijl grote olieproducenten wereldwijd de productie verminderen in een poging de mondiale voorraden te reduceren.

De daling van de Amerikaanse voorraden was volgens analisten van Commerzbank tevens het resultaat van het herstel van de capaciteit van raffinaderijen.

OPEC, waarvan Saoedi-Arabië het grootste lid is, en 10 producerende landen buiten het kartel, waaronder Rusland, kwamen eind vorig jaar overeen om de productie met circa 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen ten opzichte van de piek van 16 oktober, met als doel het wereldwijd overaanbod terug te brengen en de olieprijs te verhogen.

De overeenkomst, die in mei werd verlengd tot maart 2018, werd ondermijnd door een gebrek aan naleving van het akkoord, de toename van de Amerikaanse productie en een onverwachte stijging van de productie in Libië en Nigeria. De twee lidstaten waren vrijgesteld van de overeenkomst.

Tijdens een OPEC-bijeenkomst afgelopen vrijdag in Wenen concludeerde het oliekartel dat de naleving van het akkoord in augustus 116 procent bedroeg. OPEC meldde tevens dat de commerciële inventarissen sinds begin 2017 met bijna de helft van het doel zijn gedaald.

De totale ruwe olie productie in de Verenigde Staten steeg afgelopen week met 37.000 vaten tot 9,55 miljoen vaten per dag, net onder de piek in 2015, wat volgens sommige analisten een zorgwekkende trend is.

Vrijdag kijkt de markt uit naar de meest recente data van oliedienstverlener Baker Hughes over het aantal operationele boorinstallaties in de Verenigde Staten.

De november-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,58 dollar, ofwel 1,1 procent, lager op 51,56 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 28, 2017 14:57 ET (18:57 GMT)