Nieuws Buitenland

Fagron uitblinker op vlak Damrak

Donderdag 5 oktober 2017 18:16 Zon breekt weer door voor Spaanse beurs
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag dicht bij huis gebleven. De AEX index sloot 0,2 procent hoger op 542,88 punten.
De Spaanse beurs zag het weer wat zonniger in, na dagen onder druk te hebben gestaan door de perikelen rondom de onafhankelijkheidswens van Catalonië. De IBEX 35 index won circa 2,5 procent en was daarmee koploper onder de Europese hoofdgraadmeters.
Veel nieuws was er vanochtend ook niet voorhanden, met een vrijwel lege agenda. De Nederlandse inflatie steeg van 1,4 procent in augustus naar 1,5 procent in september. Onder andere de prijzen voor vliegtickets gingen omhoog: ze waren in september 6 procent duurder dan een jaar eerder, terwijl ze in augustus nog 3 procent goedkoper waren, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Een "extreem rustige dag" op het Damrak, zo concludeerde analist Corné van Zeijl van Actiam vanochtend dan ook. De marktvorser denkt dat de financiële markten vooral in afwachting zijn van de start van het kwartaalcijferseizoen.
Meer economisch nieuws stond er vanmiddag in Amerika op de rol. Vooral positief was dat de Amerikaanse fabrieksorders in augustus, na een flinke krimp in juli, weer groeiden. Met 1,2 procent was de stijging zelfs sterker dan de 1,0 procent die door economen was voorzien. Ook namen de orders voor duurzame goederen toe in vergelijking tot een eerdere raming.
Verder daalden de wekelijkse steunaanvragen in Amerika en nam ook het handelstekort van de VS af, dankzij een stijgende export en een dalende import.
Beleggers konden verder nog reageren op de notulen van de Europese Centrale Bank. Rabobank meende dat hier weinig nieuws in stond, maar dat de toon wellicht iets scherper was. Volgens marktanalist Elwin de Groot lijkt de ECB zich geen zorgen te maken over de richting, maar meer over het tempo van de onderliggende inflatie. Dit vond de analist van Rabobank meer "hawkish" dan alleen benadrukken dat de deflatierisico's zijn afgenomen.
Rabobank verwacht dat de ECB "haar guidance heel neutraal en symmetrisch zal gaan neerzetten". Dit om de mogelijkheid open te houden voor nieuwe verruimingen mochten de cijfers daartoe aanleiding geven, aldus De Groot. "Met andere woorden de neerwaartse aanpassing is een signaal, maar niet per se eenrichtingsverkeer."
"Tevens denken wij dat de ECB de rente lang laag, dat wil zeggen rond het huidige niveau, zal houden en dat de [centrale] bank dat zal benadrukken om de effecten van het afbouwen van QE op de marktrentes te temperen", voegde De Groot toe.
De euro/dollar handelde donderdag rond het Europese slot vrijwel vlak op 1,1708. Olie werd beduidend duurder. Zowel een vat Amerikaanse olie als Brent steeg circa twee procent in prijs. Een eventuele verlenging van de deal over een productiebeperking tussen OPEC en diverse andere grote producenten wordt mogelijk verlengd, en dit zorgde voor wat optimisme.
Stijgers en dalers
In de AEX was Altice koploper met een koerswinst van 3,4 procent. SBM Offshore volgde met een winst van 1,7 procent, profiterend van de oplopende olieprijs. Ook bijvoorbeeld Boskalis en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell deden het goed met stijgingen van respectievelijk 0,9 en 0,6 procent.
Onderaan eindigde Gemalto. De Franse digitale beveiliger sloot 2,3 procent in het rood. Aegon leverde 1,6 procent in.
In de AMX trok OCI de kar met een koersstijging van 2,5 procent. Fugro, net als bijvoorbeeld SBM Offshore, reageerde goed op de oplopende olieprijs en won 1,7 procent. PostNL leverde daarentegen 1,9 procent in en was hekkensluiter in de Midcap.
Philips Lighting daalde ook 1,9 procent. De koers van de Duitse concurrent Osram Licht stond onder druk, nadat Siemens het belang in zijn voormalige lichtdivisie vrijwel helemaal afbouwde. ASR Nederland verloor 1,4 procent. De verzekeraar kondigde aan om 300 miljoen euro op te halen met een eeuwigdurende obligatie.
In de AScX deed Fagron goede zaken na melding van een nieuwe overname, de tweede dit jaar. Het aandeel won 5,0 procent. Volgens KBC Securities zette Fagron een logische stap met deze tweede overname, die een signaal is dat de magistrale bereider de oude 'buy and build' strategie weer oppikt, zoals CEO Hans Stols ook al meermaals beloofde te zullen doen.
Hunter Douglas werd 3,5 procent meer waard. ForFarmers verloor 1,2 procent.
Esperite won ruim vier procent. Verenigde Nederlandse Compagnie won zes procent.
Tussenstanden Wall Street
Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten won de Dow Jones index 0,2 procent, steeg de breder samengestelde S&P 500 index 0,3 procent en won Nasdaq 0,4 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
October 05, 2017 12:16 ET (16:16 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed