*

Nieuws Buitenland

Damrak sluit vlak na weinig spannende dag

dinsdag 17 oktober 2017 18:15

AEX wacht op start kwartaalcijferseizoen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag na een weinig spannende dag vlak gesloten. Op een slotstand van 546,62 punten sloot de AEX nauwelijks veranderd ten opzichte van maandag. De AMX steeg 0,1 procent en de AScX daalde 0,5 procent.

"Een test van het psychologische niveau van 550 is mogelijk, maar de verwachting is dat hier veel weerstand ligt in verband met winstnemingen", zei marktanalist Ron van der Does van IG. Volgens onlinebroker Lynx is het juist tijd voor een gezonde tegenreactie voor de AEX.

Vanaf morgen barst ook in Nederland het kwartaalcijferseizoen los. ASML en AkzoNobel openen woensdag voorbeurs de boeken.

In Amerika zijn de eerste zwaargewichten inmiddels al wel met cijfers gekomen. Dinsdag was het de beurt aan Goldman Sachs en Morgan Stanley. Beide banken presteerden in het derde kwartaal beter dan verwacht. Netflix kwam maandagavond laat met kwartaalcijfers waarbij vooral de sterke klantenaanwas opviel.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de industriƫle productie in Amerika in september conform de verwachting met 0,3 procent is gestegen. De importprijzen stegen in de Verenigde Staten in september in het sterkste tempo in ruim een jaar en het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers veerde in oktober op.

Vanochtend bleek uit de Duitse ZEW index dat het economisch sentiment onder beleggers en financieel analisten in oktober minder sterk is gestegen dan verwacht. Verder bleef de inflatie in de eurozone in september stabiel op 1,5 procent. Dit is ruim onder de 2,0 procent die de Europese Centrale Bank nastreeft. Toch vermoedt de markt dat de ECB volgende week bij zijn rentebesluit meer concreet zal worden over het afbouwen van de monetaire stimulering.

In het Verenigd Koninkrijk loopt de inflatie ondertussen verder op. De consumentenprijzen stegen in september met 3,0 procent, van 2,9 procent in augustus. Volgens econoom Daniel Vernazza van UniCredit is het vrijwel zeker dat de Bank of England de rente in november gaat verhogen. Toch bleef gouverneur Mark Carney dinsdag voorzichtig in een hoorzitting voor Britse beleidsmakers. Het Britse pond daalde 0,5 procent tot 1,3179 dollar na de opmerkingen van de centraal bankier. De euro verzwakte ten opzichte van de dollar 0,4 procent tot 1,1757. De dollar kan op steun rekenen omdat de Amerikaanse president Trump mogelijk een havik wil benoemen als Fed voorzitter.

Olie werd dinsdag goedkoper. De november-future West Texas Intermediate daalde ruim een procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen beperkten de winsten zich tot onder een procent. Koploper was Altice, dat 0,8 procent steeg. Dinsdag werd bekend dat topman Patrick Drahi onlangs zijn belang in het bedrijf heeft uitgebreid.

Vopak daalde 1,8 procent. Het tankopslagbedrijf wil Gerald Paulides benoemen als nieuwe CFO en lid van de raad van bestuur.

AkzoNobel en ASML daalden achtereenvolgens 0,6 en 0,3 procent voorafgaand aan de cijferpublicaties van woensdagochtend.

NN Group steeg 0,5 procent, nadat Deutsche Bank het koersdoel verhoogde van 31,50 naar 36,00 euro bij een ongewijzigd Houden advies.

In de Midkap was het ASR Nederland dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 2,2 procent, nadat Deutsche Bank de verzekeraar op de kooplijst zette. Analisten van de Duitse bank bleken zeer te spreken over het eigen vermogen van de verzekeraar en het aandeel biedt volgens de marktvorsers ruimte voor positieve verrassingen.

Opvallende koersbewegingen waren er verder voor Air France-KLM, dat 3 procent steeg en OCI, dat juist 2 procent daalde.

Onder de kleinere fondsen waren er weinig spannende uitschieters. Accell Group en AMG daalden 1,9 procent en RoodMicrotec steeg 4,6 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa noteerden de indexen in Amerika weinig veranderd. De Dow Jones index wist tussentijds wel door de grens van 23.000 punten te breken.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 17, 2017 12:15 ET (16:15 GMT)