*

Nieuws Buitenland

Winstdaling voor Outokumpu

donderdag 26 oktober 2017 12:07

Sectorgenoot Aperam heeft problemen met grondstoffenvoorraden en leveranciers.

(ABM FN-Dow Jones) Outokumpu heeft in het derde kwartaal flink minder winst behaald vanwege voorradenproblemen en door leveranciersproblemen. Dit maakte de Finse producent van roestvast staal donderdag bekend.

De sectorgenoot van Aperam boekte een aangepast EBITDA resultaat van 56 miljoen euro. Dat is flink lager dan de 116 miljoen euro in dezelfde periode van 2016 en de 199 miljoen euro die in het tweede kwartaal werd verdiend.

"Behalve de typische dip in het derde kwartaal, werd de winstgevendheid ook gedrukt door lage productievolumes van ferrochroom, evenals de aan grondstoffen gerelateerde timing- en hedging effecten. Productieproblemen met externe leveranciers in Noord- en Zuid-Amerika had een opvallend negatieve impact op de winstgevendheid", zei de Nederlandse topman Roeland Baan.

De omzet bedroeg afgelopen kwartaal 1,5 miljard euro, ten opzichte van 1,4 miljard euro een jaar terug en 1,7 miljard euro in het tweede kwartaal van dit jaar. Het staalbedrijf leverde 623.000 ton staal af, wat min of meer gelijk was als in het tweede kwartaal en 15.000 ton staal meer was dan in het derde kwartaal van 2016.

Onder aan de streep bleef een nettoverlies over van 27 miljoen euro. In het derde kwartaal van vorig jaar resulteerde juist een winst van 13 miljoen dollar.

De nettoschuld daalde naar 1,13 miljard euro en daarmee is Outokumpu dichter in de buurt gekomen van de doelstelling om de schuld te verlagen tot minder dan 1,1 miljard euro aan het einde van dit jaar.

Outlook

De Finnen verwachten dat de onderliggende vraag naar roestvast staal in het vierde kwartaal zowel in Europa als in de Verenigde Staten gezond zal blijven. In Amerika wordt wel rekening gehouden met een seizoensgebonden vertraging. De verkochte staalvolumes in Europa zullen in de laatste drie maanden naar verwachting even hoog zijn als in het derde kwartaal.

Outokumpu zei dat de winstgevendheid in het vierde kwartaal zal worden gedrukt door aanvullende onderhoudskosten van circa 30 miljoen euro. De onderneming verwacht dat de aangepaste EBITDA dit kwataal hoger uit zal komen dan in het afgelopen kwartaal.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 26, 2017 06:07 ET (10:07 GMT)