*

Nieuws Buitenland

Olieprijs hoger gesloten

donderdag 26 oktober 2017 21:07

Volatiele handelssessie.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag hoger gesloten.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets liepen de olieprijzen op, nadat de Saudische kroonprins Mohamed bin-Salman stelde achter een verlenging te staan van het productieverlagingsakkoord van de OPEC. "Dit is niet de eerste keer dat het grootste olieproducerende koninkrijk ter wereld dit signaal gaf", aldus Madden. "Saoedi-Arabië heeft een belangrijke stem binnen de OPEC. Het oliekartel komt volgende maand bij elkaar en het koninkrijk lijkt in aanloop daarnaartoe vast zijn mening duidelijk te maken."

Eerder op de dag konden de olieprijzen moeilijk richting vinden en balanceerden deze tussen winst en verlies. Woensdag bleek uit data van de Amerikaanse Energy Information Administration nog dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gestegen met circa 0,9 miljoen vaten tot 457,3 miljoen vaten.

"De markt zal naar verwachting fundamentele steun vinden in de bovengemiddelde vraag en een relatief succesvolle OPEC-deal", aldus grondstoffenanalist Robbie Fraser van Schneider Electric. Fraser merkte wel op dat de stijging van de Amerikaanse productie van ruwe olie evenwel voor een uitdaging zal zorgen.

"Iedereen kijkt uit naar de bijeenkomst van de OPEC aan het einde van de volgende maand", aldus grondstoffeneconoom Thomas Pugh van Capital Economics. Tijdens de volgende officiële bijeenkomst van het oliekartel in Wenen in november zal de verlenging van het akkoord tot na maart 2018 waarschijnlijk hoog op de agenda staan. De deal werd in mei dit jaar verlengd.

OPEC, waarvan Saoedi-Arabië het grootste lid is, en 10 producerende landen buiten het kartel, waaronder Rusland, kwamen eind vorig jaar overeen om de productie met circa 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen ten opzichte van de piek van 16 oktober, met als doel het wereldwijd overaanbod terug te brengen en de olieprijs te verhogen.

De decemberfuture voor een vat ruwe olie steeg donderdag met 0,46 dollar, ofwel 0,9 procent, tot 52,64 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 26, 2017 15:07 ET (19:07 GMT)