*

Nieuws Buitenland

Wall Street beweegt richting hogere opening

dinsdag 31 oktober 2017 14:10

Start tweedaagse beleidsvergadering Fed.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen bewegen dinsdag richting een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden pakweg een half uur voor de openingsbel 0,2 procent hoger.

Met nog slechts één sessie in het verschiet koerst de Dow Jones Industrial Average af op winst op maandbasis in oktober van ongeveer vier procent, terwijl de S&P circa 2 procent winst pakt. Het is de sterkste maand voor de twee indexen sinds februari 2017. De Nasdaq bewoog in oktober circa 3 procent hoger, de sterkste stijging sinds juli 2017.

De Federal Open Market Committee (FOMC) begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering, wat woensdag zal resulteren in het rentebesluit van de centrale bank. De bijeenkomst zal waarschijnlijk geen wijzigingen opleveren. De markt kijkt met name uit naar hints of de Federal Reserve zoals verwacht de rente in december zal verhogen. Gezien de ontwikkeling van de inflatie lijkt dit nog geen uitgemaakte zaak. Analisten van Rabobank denken dan ook dat de rente pas in 2018 weer zal worden verhoogd.

Daarnaast is er aandacht voor vraag wie de mogelijke opvolger van voorzitter Janet Yellen zal worden. De Amerikaanse president Donald Trump zal zijn keuze donderdag bekendmaken. Jerome Powell, die nu al in het bestuur van de centrale bank zit, wordt door diverse media getipt als de opvolger van Yellen.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de arbeidskosten in de Verenigde Staten in het derde kwartaal met 0,7 procent zijn gestegen, ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 2,5 procent.

Later op de dag verschijnt de Case Shiller huizenprijzenindex over augustus, gevolgd door de Chicago inkoopmanagersindex van oktober.

Olie noteerde dinsdag vlak tot licht lager. Een december-future West Texas Intermediate noteerde vlak op 54,14 dollar, terwijl een december-future Brent 0,2 procent lager noteerde op 60,81 dollar.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1638. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1648 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1650 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Pfizer noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,5 procent lager, hoewel de farmaceut in het afgelopen kwartaal zowel een hogere omzet als nettowinst boekte en de winstverwachtingen voor het hele boekjaar opwaarts bijstelde.

Under Armour daalde 16,2 procent. De sportkledingproducent rapporteerde voorbeurs teleurstellende resultaten over het derde kwartaal en gaf een winstwaarschuwing af voor het hele boekjaar.

Mastercard rapporteerde over het derde kwartaal een nettowinst van 1,4 miljard dollar, ofwel 1,34 dollar per aandeel, op een omzet van 3,4 miljard dollar. De creditcardmaatschappij overtrof de verwachtingen. Het aandeel steeg 1,5 procent.

Archer Daniels Midland verloor 5,1 procent. De Amerikaanse fabrikant van landbouwproducten en voedingsingrediënten rapporteerde teleurstellende resultaten.

Tesla en Facebook komen woensdag met cijfers. De fabrikant van elektrische auto's sloot gisteren iets lager, maar het social media bedrijf kende een sterke sessie. Apple is donderdag aan de beurt met cijfers en sloot maandag op 166,72 dollar, een recordniveau, vanwege optimisme over de vraag naar de nieuwe iPhone X.

Qualcomm noteerde in de elektronische handel voorbeurs 3,7 procent lager. The Wall Street Journal meldde dat Apple de componenten van de chipfabrikant niet in zijn iPad en iPhone zal gebruiken. Apple beschuldigde Qualcomm van misbruik van zijn dominante positie door te hoge royalties in rekening te brengen en concurrenten te blokkeren.

Rent-A-Center steeg 3,3 procent. Het autoverhuurbedrijf onderzoekt zijn strategische en financiële alternatieven in een poging het tij te keren voor het noodlijdende bedrijf.

Electronic Arts en US Steel rapporteren nabeurs kwartaalcijfers.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,3 procent lager op 2.572,83 punten. De Dow Jones index eindigde 0,4 procent in het rood op 23.348,74 punten en technologiebeurs Nasdaq sloot vlak op 6.698,96 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

October 31, 2017 09:10 ET (13:10 GMT)