*

Nieuws Buitenland

Wall Street stijgt door olie en chips

maandag 6 november 2017 19:33

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gaven maandag de recordopmars van voor het weekend voorzichtig een vervolg. Chipproducent Broadcom stond in de belangstelling van beleggers nu het officieel een bod lanceerde van 130 miljard dollar inclusief schuld op branchegenoot Qualcomm. Verder gaf de stijging van de olieprijzen het sentiment een zetje.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent hoger op 23.557 punten. De brede S&P 500 stond ook 0,1 procent hoger op 2591 punten en de technologiebeurs Nasdaq dikte 0,3 procent aan tot 6781 punten.

Qualcomm werd 2 procent meer waard. De overnamegeruchten over de chipreus zorgden vrijdag al voor een flinke opleving van de koers van het bedrijf. Het aan de Nasdaq genoteerde Nederlandse NXP, dat op het punt staat om door Qualcomm te worden overgenomen, ging 1,2 procent omhoog. Die overname moet volgens Broadcom (min 0,5 procent) plaatsvinden onder de gestelde voorwaarden en niet voor een hogere prijs, zoals sommige aandeelhouders van NXP graag zouden zien.

Marvell Technology

Ook elders in de chipbranche zette overnamenieuws koersen in beweging. Chipmaker Marvell Technology (plus bijna 10 procent) voert gesprekken over een samengaan met branchegenoot Cavium (plus 11 procent).

De olieprijzen stegen tot het hoogste niveau in meer dan twee jaar na de harde anti-corruptieaanpak in Saudi-Arabiƫ. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,6 procent meer op 57,11 dollar. Brentolie steeg 3 procent in prijs tot 63,95 dollar per vat. De oliegiganten ExxonMobil en Chevron stegen respectievelijk 0,7 en 1,6 procent.

Michael Kors stijgt

Verder kwam een reeks bedrijven met cijfers. Zo won modeconcern Michael Kors 15 procent en steeg farmaceut Mylan 4,5 procent .

Telecombedrijf Sprint verloor ruim 10 procent na de officiƫle bekendmaking afgelopen weekend van de het spaaklopen van de fusie met T-Mobile USA (min 6,1 procent). Altice USA, de Amerikaanse tak van het aan de Amsterdamse beurs genoteerde telecom- en kabelbedrijf Altice, maakte bekend een strategische samenwerking aan te gaan met Sprint en steeg dik 4 procent.

De euro was 1,1612 dollar waard, tegen 1,1597 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen.