*

Nieuws Buitenland

'Saudische vermogens de grens over'

donderdag 9 november 2017 10:57

RIYAD (ANP) - Rijke Saudi's maken haast met het overhevelen van hun vermogens naar het buitenland, nu autoriteiten in het land werk maken van het aanpakken van corruptie. Ook wordt door miljonairs gekeken hoe geld dat geparkeerd staat in landen van de samenwerkingsraad van Golfstaten (GCC) kan worden verscheept naar veiliger oorden.

Gesprekken met banken, vermogensbeheerders en adviseurs zijn volgens meerdere bronnen talrijk, aldus persbureau Bloomberg. De aanpak van corruptie in Saudi-Arabië spreidt zich inmiddels als een olievlek uit. Honderden bankrekeningen van personen en bedrijven zijn al geblokkeerd.

Een reeks prinsen, zakenlieden en functionarissen werd eerder al gearresteerd. Onder hen prins Al-Waleed bin Talal, een van de rijkste mensen in de wereld. Volgens de autoriteiten is de arrestatiegolf een ,,essentieel proces om corruptie overal met wortel en tak uit te roeien''.

Ondertussen laten ook investeerders het land steeds vaker links liggen. De zuivering heeft er toe geleid dat bijna 18 miljard dollar aan beurswaarde in de GCC is verdampt.