*

Nieuws Buitenland

Olieprijs lager gesloten

woensdag 15 november 2017 20:57

Amerikaanse ruwe olievoorraden onverwacht gedaald.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag lager gesloten, nadat uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie vorige week in de Verenigde Staten zijn gestegen.

Uit de data bleek dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie in de week eindigend op 10 november zijn gestegen met 1,9 miljoen vaten tot circa 459,0 miljoen vaten. De benzinevoorraden stegen met 0,9 miljoen vaten tot circa 210,4 miljoen vaten en de voorraden stookolie zakten met 0,8 miljoen vaten tot 124,8 miljoen vaten. De markt rekende op een daling van de olievoorraden met 1,4 miljoen vaten en een daling van de benzinevoorraden met 1,1 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 89,6 naar 91,0 procent.

Het American Petroleum Institute meldde een dag eerder al dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gestegen met 6,5 miljoen vaten. Daarnaast bleek uit de data dat de voorraden geraffineerde producten, zoals benzine, in de week eindigend op 10 november tevens zijn gestegen.

Marktanalist Olivier Jakob zijn in aanloop naar de publicatie van de EIA-data dat een sterk herstel moeilijk wordt als de EIA-data eenzelfde beeld laten zien. "Zonder een significante daling in de Verenigde Staten is het onwaarschijnlijk dat Brent en WTI boven de 60 dollar per vat en 55 dollar per vat zullen blijven noteren", voegde hij toe.

Sinds september is de olieprijs circa 20 procent gestegen en schommelde rond zijn hoogste niveau van de afgelopen jaren, gestimuleerd door geopolitieke onrust in het Midden-Oosten en inspanningen van OPEC om de wereldwijde ruwe olievoorraden te beteugelen.

De markt kijkt uit naar de OPEC bijeenkomst op 30 november. Tijdens de bijeenkomst zullen OPEC en andere grote producenten, waaronder Rusland, spreken over de mogelijke verlenging van het productieverlagingsakkoord. De huidige overeenkomst loopt in maart 2018 af.

Dinsdag verlaagde het Internationaal Energie Agentschap zijn verwachtingen voor de wereldwijde vraag naar olie in 2017 en 2018 met circa 100.000 vaten per dag. Het agentschap verwacht dat de vraag dit jaar met 1,5 miljoen vaten zal stijgen en 1,3 miljoen vaten volgend jaar.

"De logica achter deze verlaging is de negatieve impact van de stijgende olieprijzen op de vraagverwachtingen", zei marktanalist Stephen Brennock van PVM Oil Associates.

De december-future voor een vat West Texas Intermediate sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 0,37 dollar, ofwel 0,7 procent, lager op 55,33 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 15, 2017 14:57 ET (19:57 GMT)