*

Nieuws Buitenland

Vlakke opening Damrak voorzien ondanks herstel Wall Street

vrijdag 17 november 2017 08:33

Nasdaq sloot donderdag op recordstand.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting vlak openen. Wall Street sloot donderdagavond juist nog overtuigend in het groen, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend overwegend licht hoger noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een onveranderde opening. Donderdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog met een winst van minder dan een punt op 539,19 punten, waarmee de hoofdgraadmeter minder presteerde dan de omringende hoofdbeurzen. De voorafgaande vijf handelsdagen koerste de AEX nog lager, waardoor vanaf een recordniveau van 557,43 punten ongeveer 3,5 procent werd prijs gegeven.

Ook de Amerikaanse beurzen stonden de afgelopen handelssessies onder druk, maar wisten donderdag te herstellen.

Wall Street werd in het zadel geholpen door cijfers van zwaargewicht Wal-Mart. Het aandeel van 's werelds grootste retailer steeg met een winst van bijna 11 procent naar recordhoogte na het presenteren van sterke kwartaalcijfers. Ook werd de outlook verhoogd. "Wal-Mart verklaarde eerder al dat men zich sterker ging richten op de online activiteiten en dat bleek duidelijk uit de kwartaalcijfers. Dit gaf retailers donderdag een impuls", verklaarde marktstrateeg Mike O'Rourke van JonesTrading de opluchting onder beleggers.

Cisco Systems sloot daarnaast ruim 5 procent hoger en de fabrikant van netwerkapparatuur was daarmee mede verantwoordelijk voor het aanscherpen van de hoogste stand ooit voor techbeurs Nasdaq. Cisco kwam woensdag nabeurs met gemengde kwartaalcijfers, maar sprak tevens de verwachting uit dat de omzet weer zal groeien, iets dat een aantal jaren niet het geval was.

Daarnaast verwelkomden beleggers het nieuws dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met het belastingplan van president Donald Trump. Met het plan moet onder meer de vennootschapsbelasting worden verlaagd. Dit werd alom verwacht. Een grotere horde wordt de Senaat, waar moet worden gestemd over een aangepaste versie van het plan.

In de elektronische handel reageerden beleggers enthousiast op de nabeurs vrijgegeven cijfers van Applied Materials. De Amerikaanse toeleverancier van de halfgeleiderindustrie rapporteerde dankzij een stijging van de kwartaalomzet op jaarbasis van 20 procent, van 3,3 miljard naar circa 4 miljard dollar, recordresultaten en het aandeel klom vier procent.

Amerikaanse olie werd tenslotte donderdag fractioneel goedkoper op 55,14 dollar, terwijl de euro juist blijft klimmen. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1809, ten opzichte van een stand van 1,1769 bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag.

Het herstel op Wall Street miste zijn uitwerking niet op de Aziatische beurzen vanochtend. De beurs in Hong Kong won krap een procent, terwijl de winsten voor Tokio en Sydney beperkt bleven tot enkele tienden van een procent. De Shanghai Composite was een dissonant met een verlies van een half procent.

De agenda is vandaag zeer karig gevuld. Beleggers hebben nog wel oog voor de afgegeven Amerikaanse huizenbouw en bouwvergunningen in oktober.

Bedrijfsnieuws

Nedap voorziet in 2017 een groei van de omzet van circa 10 procent, terwijl het aangepast resultaat met circa 25 tot 30 procent stijgt ten opzichte van een jaar eerder. Het technologiebedrijf uit Groenlo meldde nabeurs bij de vrijgave van zijn trading update tevens dat het zijn dochterbedrijf Nsecure aan Unica verkoopt voor ongeveer 25 miljoen euro. De verwachte boekwinst op de transactie is zeker 15 miljoen euro.

ING verlaagde het koersdoel voor Vopak van 42,00 naar 36,00 euro en handhaafde het Houden advies. Volgens ING is het aandeel momenteel correct gewaardeerd. ING verhoogde daarentegen het koersdoel voor NN Group van 40,00 naar 41,00 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor Aegon van 5,30 naar 5,50 euro met een ongewijzigd Gelijkgewogen advies.

De Verenigde Nederlandse Compagnie gaf bijna 1,5 miljoen nieuwe aandelen uit om eerder aangekondigde overnames te kunnen bekostigen.

Slotstanden Wall Street

Bij de slotgong in New York donderdag noteerde de S&P 500 index 0,8 procent hoger op 2.585,64 punten. De Dow Jones index won ook 0,8 procent op 23.458,36 punten. De Nasdaq steeg 1,3 procent op een nieuwe record slotstand van 6.793,29 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 17, 2017 02:33 ET (07:33 GMT)