*

Nieuws Buitenland

Beursplein 5 zoekt naar richting bij opening

donderdag 23 november 2017 08:41

Wall Street vandaag gesloten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een vlakke opening opening tegemoet. Wall Street sloot woensdagavond nog verdeeld, terwijl ook de Aziatische beurzen vanochtend een gemengd beeld laten zien.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. Woensdag gaf de Amsterdamse hoofdgraadmeter, na een koersdip kort voor de slotgong, nog 0,3 procent prijs op 540,02 punten.

De stemming op het Damrak was woensdag terughoudend in aanloop naar de viering van Thanksgiving in de Verenigde Staten, waardoor Wall Street vandaag de deuren gesloten houdt. Morgen, op Black Friday, zijn de Amerikaanse beurzen een halve handelsdag open. Hierdoor zullen veel handelaren een lang weekend vrij nemen, waardoor de volumes vandaag en morgen relatief beperkt zullen zijn en koersuitslagen kunnen worden uitvergroot.

De viering van Thanksgiving markeert ook het einde van het cijferseizoen, waardoor beleggers zich nu opmaken voor de historisch gezien relatief rustige periode richting het nieuwe jaar. Analisten van JPMorgan Chase & Co berekenden dat de Europese aandelenmarkten in deze periode historisch gezien een ruim bovengemiddeld rendement genereerden.

De afgelopen decennia werd in ongeveer driekwart van de jaren een positief resultaat neergezet, waarbij het gemiddelde rendement in deze periode uitkwam op 3,2 procent, aldus JPMorgan.

Op Wall Street was woensdag sprake van een kalm handelsverloop, nadat de drie hoofdindices dinsdag nog nieuwe records aanscherpten. De breed samengestelde S&P 500-index gaf bij de slotzoemer 0,1 procent prijs.

Uit de notulen van de Federal Reserve bleek woensdag dat veel centraal bankiers een renteverhoging op de korte termijn waarschijnlijk achten. Sommige beleidsmakers uitten wel toenemende zorgen over de aanhoudend lage inflatie, wat mogelijk betekent dat het tempo van renteverhogingen in 2018 kan worden teruggeschroefd. De monetaire kopstukken houden er rekening mee dat de lage inflatie niet tijdelijk is, maar van meer blijvende aard.

De euro bleef na de vrijgave van de notulen ten opzichte van de dollar in waarde toenemen. Dit is een thema op de aandelenmarkten geworden, sinds twijfel wortel heeft geschoten over de kansen van een ongeschonden invoering van de belastingplannen van de Amerikaanse president Donald Trump. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1831, ten opzichte van een stand van 1,1792 bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag. Twee weken geleden stond er nog een stand van 1,1550 op de borden.

Een januari-future voor een vat ruwe Amerikaanse olie steeg woensdag met 2,1 procent naar 58,02 dollar, na de eerste daling van de Amerikaanse olievoorraden in drie weken. Volgende week vergadert de organisatie van olie-exporterende landen OPEC over een verwachte verlenging van afspraken over productiebeperking na maart volgend jaar.

In Aziƫ deden beleggers het vanochtend aanvankelijk rustig aan. Naast het vooruitzicht van een gesloten Wall Street, ontbrak ook inspiratie uit Japan, waar de beurs van Tokio eveneens dicht bleef vanwege de viering van een nationale feestdag. In de loop van de handelsdag werd de Shanghai Composite echter een duidelijke dissonant, met uiteindelijk verliezen van meer dan twee procent. Marktanalisten merkten op dat scherpe bewegingen op de Chinese obligatiemarkten hun weerslag hadden op de aandelenmarkten.

Opmerkelijk nieuws kwam daarnaast uit Singapore, waar een groei van de economie in het afgelopen kwartaal van 8,8 procent op kwartaalbasis werd geregistreerd. De verwachtingen voor de groei op jaarbasis in 2017 werd na de vrijgave van het cijfer bijgesteld van 3,0 naar 3,5 procent. Met name de activiteiten in de industrie waren verantwoordelijk voor de forse stijging.

Beleggers kijken vandaag vooral naar de samengestelde inkoopmanagersindices die in de loop van de ochtend in Europa worden vrijgegeven, culminerend in de vrijgave van de voorlopige index voor de eurozone in november.

Vanochtend werd al bekend dat het Duitse bruto binnenlands product in het derde kwartaal is gestegen met 0,8 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. In het tweede kwartaal bedroeg de groei nog 0,6 procent.

Bedrijfsnieuws

De nettovermogenswaarde van de beursgenoteerde investeringsmaatschappij HAL is gedurende de eerste negen maanden van 2017 gedaald, door de uitkering van dividend en koersdalingen van Vopak en Boskalis. De nettovermogenswaarde bedroeg ultimo september 12,08 miljard euro, tegen 12,75 miljard eind 2016 en 12,6 miljard euro in het voorgaande kwartaal.

ABN AMRO startte donderdag met het volgen van Altice met een koopadvies en een koersdoel van 16,00 euro. De analisten merkten op dat het aandeel sinds begin deze maand al 48 procent aan beurswaarde zag verdampen, waardoor nu een aantrekkelijk instapmoment is ontstaan. De kabelaar overweegt volgens De Financial Times om de activiteiten in de Dominicaanse Republiek te verkopen om zo de schuldenlast van de onderneming terug te brengen.

Het Belgische management van Philips Lighting heeft donderdag een bijeenkomst met de lokale vakbonden. Dat bevestigde een directiewoordvoerder van Philips Lighting in Eindhoven aan ABM Financial News. De Telegraaf meldde vanochtend op basis van berichtgeving in diverse Belgische media dat de vakbonden vrezen dat er een nieuwe ontslagronde zal worden aangekondigd.

De uitspraak van het klachteninstituut Kifid, waarin NN Group werd beschuldigd van het ten onrechte inhouden van zogenoemde 'eerste kosten' bij beleggingsverzekeringen, is definitief geworden. Dit meldde Het Financieele Dagblad donderdag.

Arcadis en Sweco hebben samen de raamovereenkomst Sterke Lekdijk van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden verworven. De potentiele contractwaarde is minstens 2 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende Dow Jones-index eindigde woensdag 0,3 procent lager op 23.526 punten, terwijl de brede S&P500 index 0,1 procent lager sloot en technologiebeurs Nasdaq juist 0,1 procent steeg.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 23, 2017 02:41 ET (07:41 GMT)