Nieuws Buitenland

Haviken aasden op einddatum opkoopprogramma - ECB-notulen

Donderdag 23 november 2017 15:39 Sterke groei zou inflatie eurozone moeten opdrijven.
(ABM FN-Dow Jones) Bij de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank pleitten de monetaire haviken voor een einddatum voor het QE-opkoopprogramma, maar zagen de duiven het pleit in hun voordeel beslecht. Dat bleek uit de donderdag gepubliceerde notulen van de vergadering.
Een grote meerderheid van de beleidsmakers steunde het voorstel van bestuurder Peter Praet om het lopende opkoopprogramma per januari terug te schroeven tot 30 miljard euro per maand en het voort te zetten tot eind september 2018 "of langer indien nodig".
"Gezien de huidige beoordeling van de inflatievooruitzichten, waarbij overtuigender signalen van prijsdruk nog moeten worden waargenomen en onzekerheden nog overheersen, werd het als prudenter beschouwd om de flexibiliteit te behouden om het programma zo nodig verder te kunnen verlengen", klonk het in de notulen.
Enkele beleidsmakers wilden juist wel een duidelijke einddatum noemen voor het opkoopprogramma. Zij rekenen erop dat de sterker dan verwachte groei de inflatie richting het gewenste niveau zal gaan opstuwen.
Een expliciete einddatum werd weliswaar niet geheel door de markt verwacht, erkenden deze haviken, maar de economische groei in de eurozone zou sterk genoeg zijn om een krapper financiële klimaat als gevolg van deze stap op te kunnen vangen.
Deze haviken vreesden dat het weglaten van een einddatum verwachtingen in de markt zou wekken van verdere verlenging van het opkoopprogramma tot na september volgend jaar. Die verwachting zou gezien de economische situatie niet gerechtvaardigd zijn, zo lang zich geen grote nieuwe marktschokken voordoen.
Econoom Bas van Geffen van Rabobank zei in een commentaar tegen ABM Financial News een risico te zien dat de kerninflatie in de eurozone in de eerste helft van volgend jaar onvoldoende zal stijgen, om een einde van het opkoopprogramma per eind september volgend jaar te rechtvaardigen. In dat geval zou de ECB nog een stukje verder moeten gaan met opkopen, of het over een andere boeg gooien, bijvoorbeeld door meer nadruk te leggen op het rente-instrument.
De notulen bevestigden verder wat voorzitter Mario Draghi van de ECB al tussen neus en lippen door had gezegd na de beleidsvergadering, namelijk dat het accent bij de aanvullende opkopen meer zou komen te liggen op bedrijfsobligaties, in plaats van staatsleningen, zei Van Geffen.
De drempel voor de ECB om het inflatiedoel te verlagen, ligt volgens Van Geffen erg hoog. "Dat zouden ze wel erg goed moeten onderbouwen op basis van nieuwe gegevens, om te voorkomen dat ze hun geloofwaardigheid deels verspelen."
Overal ter wereld worstelen centrale bankiers met de situatie van heel gezonde economische groei, terwijl de inflatie achterblijft bij de alom door monetaire beleidsmakers gehanteerde doelstelling van prijsstabiliteit, of een inflatie van bijna 2 procent.
Eerder deze week bleek uit notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve dat Amerikaanse centrale bankiers twijfelen of de aanname dat sterke economische groei en een krappe arbeidsmarkt de inflatie opstuwen, nog wel opgaat, of dat dit verband langdurig is doorbroken, bijvoorbeeld door technologische vernieuwingen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
November 23, 2017 09:39 ET (14:39 GMT)

Reacties

 • Ach het gaat niet anders dan in 2007, markten bereikten hun toppen, een natuurlijk fenomeen, wat niets met zakkenvullerij te maken heeft, toen niet en nu ook niet.Het enige verschil tussen toen en nu, Wallstreet zakt van wat hogere hoogte.., en de AEX, die is niet ver gekomen in al die jaren.. Waarom er zoveel bij halen als het gewoon een natuurlijk proces behelsd..

  Ed 23 november 2017 19:35:27
 • Zoals ik al aangaf mag je de week 7-15 okt. 2018 op je prikbord steken om de crash te zien waar je van mag bibberen. Opletten kan dus welk eender moment gebeuren indicadoren geven geen signaal dit moment maar zoals we weten een horloge kan ook op hol slaan. Blijkt maar weer dat deze heren alleen maar de boel willen opjagen op de beurs want ze weten drommels goed dat het fout gaat. Natuurlijk geweld op de financieele markt is onhoudbaar dus..... Aandelen meer over waarderen is gewoon om de grote jongens te spekken later verkopen ze de hap en alles klapt als een zeepbel naar beneden. En dat noemt zich een deskundige!! Stelletje zakkenvullers. Denken werkelijk dat iedereen dom is en geen kennis van zaken heeft. Is werkelijk te gek voor woorden. De beurswaakhond doet er ook niks aan ook waarschuwen ze de mensen niet. Maar ja dat hebben ze dus ook nooit gedaan!! Als we effe bij de klas blijven zijn er zware jongens bezig te verkopen en cash opzij te zetten dit doen zij zeer bewust!! Is er wat op gang? Wat dacht u van de zwaarste crash in de geschiedenis? Niet huilen als het te laat is!!

  smarty 23 november 2017 18:36:05
 • Het opkopen is maar lukraak werk, en er wordt aangekocht tegen de hoogste prijs. Als het straks tegen bodemprijzen kan zijn ze er niet, het geld is op.. Maargoed, het programma was, en is, dan ook niet bedoeld om winsten mee te behalen. Maar waar het wel voor bedoeld is werkt niet, en zal niet gaan werken daarvoor zijn krachten uit de markt te groot!.. Deze crisis lost z'n eigen wel op, maar daarvoor moet je er eerst doorheen, dus ook centrale banken...

  Ed 23 november 2017 16:20:10
 • Het durven uitspreken van "sterke economische groei" geeft wel duidelijk aan dat bovengenoemde bankiers uit de bekende nek aan zwetsen zijn. Een economie die met zoveel geld gepusht is, kan echt niet meer op haar eigen benen staan. Dat er weer hogere aandelenkoersen, uit de pan rijzende huizenprijzen en een gekunsteld werkloosheid cijfer uit de hoed getoverd wordt, wil nog niet zeggen dat er sprake is van een goed lopende economie, kom nou toch. Kijk wat er om je heen gebeurt, het hele MKB is weggevaagd, de kwaliteit van het werk laat ver te wensen over. Een groepje protsende zakkenvullers, die aan het gratis geld van de ECB kan komen vaart hier wel bij, maar het gros van de Nederlanders niet hoor! Of halen we de welvaart uit de steeds maar stijgende Supermarktomzet, tegen almaar lagere prijzen eten we ons van ellende maar moddervet!!!!!

  Huhhh 23 november 2017 16:01:29  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed