Nieuws Buitenland

Banken blijven meewerken aan Libor-rente

Vrijdag 24 november 2017 08:59

LONDEN (ANP) - De Britse toezichthouder FCA heeft afspraken gemaakt met twintig banken, die beloofd hebben dat zij gegevens blijven aanleveren voor de vaststelling van de Libor-rente. Daarmee is het voortbestaan van dat tarief verzekerd, totdat het zoals eerder aangekondigd eind 2021 wordt vervangen.

Het Libor-tarief, dat banken gebruiken voor onderlinge transacties, geldt ook als maatstaf voor veel spaarproducten en leningen aan consumenten en bedrijven. Het wordt vastgesteld op basis van dagelijkse schattingen van de rente die twintig banken rekenen op leningen aan elkaar, bij verschillende valuta's en looptijden.

In 2014 bleek dat handelaren daar jarenlang mee hebben gesjoemeld. Daarom werd besloten dat het tarief voortaan gebaseerd moest worden op echte transacties. Afgelopen zomer concludeerde de FCA evenwel dat daarvoor in de huidige opzet te weinig bruikbare transactiegegevens voorhanden zijn, en dat er een betrouwbaarder systeem moet komen.


Reacties

  • Met de Brexit is het belang van de Libor rente enorm afgenomen, waarom aamhouden tot 2021? En hoe weten we nu zeker dat de aangeleverde gegevens nu wel zuiver zijn?

    Jeff 24 november 2017 09:47:34 

  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed